Prestižinėje vyrų sunkaus svorio (virš 95 kg) kategorijoje dar kartą šalies čempionu tapo Eventas Gužauskas iš Klaipėdos „Shodan“, finale užtikrintai (pelnyti du „wazzari“ įvertinimai) nugalėjęs savo nuolatinį varžovą Paulių Žimantą (Akmenės „Energija“). Čempionas pratęsė savo pergalingą žygį, kuris be pralaimėjimų ant tatamio tęsiasi jau nuo 2019 metų.

Labai intriguojanti bei įtempta buvo ir pusfinalio kova tarp E. Gužausko ir Antano Klibavičiaus (Jonavos „Kumite“), tačiau joje savo pranašumą po 2 pratęsimų taip pat įrodė daugkartinis Europos bei 2022 m. pasaulio čempionas iš „Shodan“.

Svorio kategorijos iki 95 kg finale taip pat susitiko du puikiai pažįstami kovotai, tarpusavyje grūmęsi ir Europos čempionato finale – Edgardas Sečinskis ir Orestas Abazorius. Dviejų Vilniaus „Saulės ženklo“ sportininkų dvikovoje vėl pajėgesnis buvo E. Sečinskis, kol kas kolegai oficialiose kovose nepralaimėjęs nė karto.

Kitų vyrų svorio kategorijų čempionais tapo Giedrius Miškinas (iki 65 kg; Kauno „Rifas“), su kuriuo finale dėl traumos negalėjo kovoti 2022-ųjų metų Europos čempionato bronzos medalio laimėtojas Mantas Laurinaitis, Laurynas Vaičikauskas (iki 75 kg; „Shodan“) ir Stasys Vincevičius (iki 85 kg; „Saulės ženklas“).

Itin atkakli buvo lemiama kova tarp L. Vaičikausko ir daugkartinio Lietuvos čempiono Domo Sutkaus („Rifas“), kurioje klaipėdietis buvo pripažintas nugalėtoju tik po 2 pratęsimų.

Moterų varžybose didžiausia staigmena tapo Marijos Sekundos („Shodan“) pelnytas svorio kategorijos virš 65 kg nugalėtojos titulas. Kovoje su 2022 metų pasaulio čempione Brigita Gustaityte (Vilniaus „Budora“) prireikė pratęsimo, o jo metu sostinės atstovė patyrė traumą, dėl kurios finalas buvo sustabdytas ir čempione paskelbta M. Sekunda.

Svorio kategorijoje iki 50 kg nugalėjo Europos čempionė Brigita Svinkūnaitė („Rifas“), o svorio kategorijoje iki 65 kg sau lygių neturėjo patyrusi Aneta Meškauskienė (Anykščių „Takas“).

Svorio kategorijos iki 55 kg nugalėtoja tapo Skaistė Venckutė („Shodan“), 2018-aisiais tapusi Europos čempione ir vėliau nedalyvavusi varžybose. Klaipėdietė po itin atkaklių kovų už nugaros paliko pastarųjų metų lyderes Gerdą Pekarskaitę („Saulės ženklas“) ir Eveliną Bidžanovą (Vilniaus „Atemi“).

Penktosios svorio kategorijos – iki 60 kg – nugalėtoja tapo Meda Balionytė ( „Shodan“).

Katos rungtyje vyrų varžybas vėl laimėjo jose dominuojantis Tomas Zienius (Kauno „Shori“), o moterų varžybose po pertraukos čempione tapo Raminta Makackaitė (Marijampolės „Tornadas“), sugebėjusi pranokti pastaraisiais metais ją tiek Lietuvos, tiek Europos čempionatuose vis įveikdavusią Dianą Mačiūtę (Klaipėdos „Okinava“).

Komandinės katos varžybose triumfavo D. Mačiūtės vadovaujama „Okinavos“ ekipa.

Lietuvos čempionate šiemet nedalyvavo pasaulio čempionas Juras Sokolovas, 18 kartų Europos čempionė ir pasaulio absoliučios svorio kategorijos vicečempionė Inga Mikštaitė bei pasaulio vicečempionė ir Europos čempionė Rūta Brazdžionytė.

2023 metų Lietuvos čempionai pelnė teisę atstovauti Lietuvai Europos čempionate, kuris balandžio 1-ąją vyks Geteborge (Švedija). Pastaruosiuose 3 Europos čempionatuose lietuviai pelnė 11 nugalėtojų titulų: triskart nugalėjo E. Sečinskis, dukart – E. Gužauskas, po kartą – Erika Žeburtovič, I. Mikštaitė, R. Brazdžionytė, B. Svinkūnaitė, D. Mačiūtė ir jos treniruojama „Okinavos“ komanda.

Svarbiausios 2023 metų varžybos Lietuvos sportininkams bus pasaulio čempionatas be svorio kategorijų Tokijuje (Japonija), kuris vyks spalio 14-15 dienomis. Dėl pasaulio stipriausiųjų titulų Tekančios saulės šalyje kovos 180 vyrų ir 80 moterų iš 102 šalių, tarp jų nebus Rusijos ir Baltarusijos sportininkų, kuriuos yra suspendavusi Pasaulio karatė organizacija.

Karatė olimpiada vadinamame turnyre pirmą kartą bus vykdomos katos rungties varžybos, o kumitė rungtyje 2019 metais I. Mikštaitė buvo antra, E. Gužauskas – penktas, dar anksčiau – 2015-aisiais – Lukas Kubilius užėmė trečią vietą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją