Lietuvos irklavimo federacija (LIF) savo poziciją dėl Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimo tarptautinėse varžybose „World Rowing“ vadovybei išreiškė raštu, kuriuo paragino palikti galioti dabartines sankcijas, kol nebus rasta taikių situacijos Ukrainoje sprendimo būdų.

LIF rašte pabrėžtinai siūloma neleisti rusams bei baltarusiams bet kokiu statusu startuoti ir 2024 metų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.

„Tai paskleistų žinią, kad karas, prievarta ir terorizmas yra normalūs ir toleruotini dalykai. Be to, tai būtų neteisinga Ukrainos sportininkų, kurie negali normaliai ruoštis olimpinėms žaidynėms, atžvilgiu“, – argumentuojama LIF pozicija.

Lietuviai taip pat ragina drausti Rusijos ir Baltarusijos piliečiams užimti pareigas „World Rowing“ komitetuose ar kitaip dalyvauti priimant sprendimus.

Antradienį šiomis temomis „World Rowing“ prezidentas iš Prancūzijos Jeanas-Christophe‘as Rollandas nuotoliniu būdu diskutavo su nacionalinių federacijų, tarp kurių buvo ir LIF, vadovais.

Jeanas-Christophe‘as Rollandas

„Panašūs raštai atkeliauja iš kitų šalių: Estijos, Lenkijos. Matysime, kaip ten bus. Kol kas „World Rowing“ yra sprendimo priėmimo etape. Didžioji dauguma nacionalinių federacijų laikosi nuomonės, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkams neturėtų būti leidžiama dalyvauti varžybose. Bet kadangi mūsų olimpinė atranka prasideda tik rugsėjį, „World Rowing“ neskuba apsispręsti. Pagal jų išsireiškimą, tai turėtų būti padaryta balandžio antroje pusėje.

Iki to laiko turėtų būti dar ne viena konsultacija tiek su nacionalinėmis federacijomis, tiek su kitomis organizacijomis – kaip įsivaizduoju, IOC.

Atrodo, kad jie stengiasi būti politiškai korektiški, bet tuo pačiu atsižvelgia ir į tai, kaip brutaliai elgiasi Rusija, supranta, kad dabar nebūtų pats tinkamiausias laikas įsileisti tų šalių sportininkus atgal. Tad kol kas vaizdas – gana dviprasmiškas, nieko konkretaus suprasti negalime“, – Delfi padėtį ir nuotaikas tarptautinėje irkluotojų bendruomenėje komentavo LIF generalinis sekretorius Saulius Ritteris.

Tiesa, paprašytas patikslinti, kas sudaro minėtą „didžiąją daugumą“ nacionalinių federacijų, jis teigė, jog antradienio konsultacijose dalyvavo daugiausiai Europos šalys.

Iš 155 „World Rowing“ vienijamų narių europiečiai sudaro mažiau nei trečdalį balsų.

Kita vertus, šiuo metu „World Rowing“ vadovybėje nebėra Rusijos atstovų.

„Sunku net pasakyti, ar jie dar turi kažkokių svertų, kuriais galėtų paveikti šį sprendimą“, – atsiliepė S. Ritteris.

Beje, „World Rowing“ jaunimo irklavimo komisijai vadovauja lietuvis Algirdas Raslanas. Dabartinis LIF prezidentas Mindaugas Griškonis priklauso sportininkų, o buvusi LIF generalinė sekretorė Inga Daukantienė – veteranų irklavimo komisijai.

Mindaugas Griškonis (Foto: LIF)

Nuo 2014 metų „World Rowing“ vadovaujantis J. Ch. Rollandas yra vienas iš 99 IOC narių, tarp kurių – ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Primename, jog praėjusį mėnesį IOC prakalbo apie „būtinybę ieškoti kelių, kaip Rusijos ir Baltarusijos sportininkams patekti į Paryžiaus olimpines žaidynes“. Tiesa, dėl to atskirai spręs kiekvienos olimpinės sporto šakos tarptautinė federacija, Paryžiuje rusai ir baltarusiai galėtų pasirodyti nebent kaip neutralūs atletai.

Irklavimo olimpinė atranka prasidės ateinantį rugsėjį Belgrade (Serbija) vyksiančiame pasaulio čempionate.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)