„IOC gina mūsų sportininkų teisę dalyvauti svarbiausiose varžybose, nepaisant Vakarų politikų kaltinimų bangos“, – teigiama vasario 16-ą publikuotame „Sport Ekspress“ straipsnyje, kuriame aptariamas vasario 15-ą dieną vykusio IOC vykdomojo komiteto posėdis.

„Daugeliui atrodė, kad olimpinio judėjimo lyderiai atsižvelgs į Vakarų atstovų reakcijas, kurie labai nusiminė dėl perspektyvų sušvelninti sankcijas Rusijos ir Baltarusijos sportininkams.

Tačiau sporto vadovai nusprendė neaštrinti ir taip liepsnojančių laužų. Vienintelis dalykas, kuris buvo padarytas, tai IOC svetainėje atnaujintas ilgas „klausimų ir atsakymų“ sąrašas karšta politine tema. Ir kai kurie nauji dalykai atrodo labai įdomūs“, – rašoma publikacijoje.

Čia pažymima, kad vien kalbėjimas tokiame lygyje apie Rusijos ir Baltarusijos sportininkų tarptautinę izoliaciją yra didžiulis žingsnis į priekį.

„Kai kurie susirūpinimo kupini pareiškimai skriejo iš Baltijos ir kitų šalių. Deja, taip žmogaus teisės atsiduria antrame plane. Visgi, mes į tai atsižvelgiame.

Vyriausybės negali nuspręsti, kas turi teisę varžytis. Priešingu atveju tarptautinis sportas, tokį, kokį mes suprantame, praras savo prasmę. Ieškoma sprendimo, atitinkančio sporto misiją – vienyti, o ne didinti konfrontaciją ar eskalavimą“, – IOC pranešimą cituoja „Sport Ekspress“.

Šiaurės šalys pritarė tokiai iniciatyvai ir pozicijai.

Anot „Sport Ekspress“ publikacijos autoriaus, griežtų priekaištų sulaukė tie, kurie kaltina IOC „remiant neteisingą pusę“ „konflikte tarp Rusijos ir Vakarų“.

„Istorija parodys, kas labiau tarnauja tarptautiniam sportui: ar tie, kurie stengiasi išlaikyti atvirą diagolą ir bendravimą, ar tie, kurie nori izoliuoti ir atsiskirti“, – rašoma straipsnyje.

Jame tvirtinama, kad IOC ir olimpinis judėjimas ne kartą puikiai veikė tarp skirtingų, priešiškų jėgų, pavyzdžiui, Šiaurės ir Pietų Korėjos, Izraelio ir Paleistinos, Kosovo atvejais.

„Dabar laukiame dienos, kai žodžiai pavirs darbais ir izoliacija bus baigta. Čia nebus lengva. Kai kurių Vakarų šalių paskelbti vyrų ir moterų pasaulio bokso čempionatų boikotai dėl Rusijos delegacijos kvietimo yra ryškus to patvirtinimas“, – rašoma tekste.

Jame nė žodžiu nėra užsimenama apie Rusijos pradėtą, beveik metus besitęsiantį žiaurų karą bei aukas, kurias lėmė V. Putino karinė kampanija.

IOC dar labiau kilstelėjo Paryžiaus vartus Rusijos ir Baltarusijos olimpiečiams

Primename, sausio pabaigoje IOC pasiuntė palankų signalą iš tarptautinės arenos eliminuotiems Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dėl 2024 metų Paryžiaus olimpinių žaidynių, kartu paraginęs atskiras vyriausybes nesikišti į sporto reikalus.

Praėjusį vasarį prasidėjus karui rekomendavęs suspenduoti Rusijos ir Baltarusijos sportininkus, dabar IOC skelbia, jog „jokiam atletui neturėtų būti trukdoma dalyvauti varžybose tik dėl jo paso“. IOC taip pat laikosi pozicijos, jog „vyriausybės neturėtų spręsti, kuriems sportininkams galima pasirodyti konkrečiose varžybose, o kuriems – ne“.

Paryžiuje tiek Rusijos, tiek Baltarusijos sportininkai galėtų pasirodyti kaip neutralūs atletai – be savo šalių simbolikos. Vis dėlto IOC pabrėžia, kad spręsti dėl jų dalyvavimo turės atskiros olimpinių sporto šakų tarptautinės federacijos.

Kursą rusų ir baltarusių atžvilgiu Lozanoje (Šveicarija) įsikūręs ir vokiečio Thomaso Bacho vadovaujamas IOC keičia nuo praėjusio gruodžio, kai pirmą kartą prakalbta apie norą panaikinti ar pakeisti pritaikytas sankcijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)