Po šešerių metų pertraukos vilniečiams ir visiems sostinės svečiams trečiadienį iškilmingai duris atvėrė daugiafunkcis vandens sporto centras Lazdynuose. Pirmieji lankytojai jau trečiadienį po pietų išmėgins savo galimybes moderniausiame šalies baseine.

Lazdynų daugiafunkciame komplekse veikia du baseinai – 50 m olimpinio dydžio baseinas ir 25 m nardymo ir šuolių į vandenį baseinas. Šalia didžiojo baseino įrengtos 1000 vietų tribūnos. Prie nardymo baseino varžybų stebėjimui įrengta 200 vietų.

Baseinuose sumontuotos pakeliamo dugno sistemos. Skendimo prevencijai įrengta technologija, veikianti dirbtinio intelekto principu, kurios detektoriai aptinka vos kelias sekundes ant dugno nejudantį objektą ir apie jį praneša gelbėtojams.

„Gražus ir funkcionalus baseinas. Apie tokius dalykus mano laikais niekas negalvojo. Ar išmėginsiu? Būtinai, gal net nuolaidėlę pritaikys“, – juokėsi naująsias Lazdynų erdves apžiūrėjęs 1980 metų Maskvos olimpinių žaidynių čempionas Robertas Žulpa.

Komplekse taip pat įrengta treniruoklių zona, sauso baseino zona, kavinės, persirengimo ir administracijos zonos. Pirčių zona kol kas nebaigta, bet ji duris turėtų atverti dar šiais metais.

Skelbiama, kad vienkartinis vidurdienio (10-16 val.) apsilankymas kainuos 9 eurus. Visos dienos vienkartinio apsilankymo kaina sieks 15 eurų vienam žmogui. Mėnesinė narystė, priklausomai nuo pasirinkto mokėjimų plano, kainuos nuo 41 iki 79 eurų.

„Turime labai šiuolaikišką, inovatyvų pastatą, pritaikytą visoms sporto šakoms. Mačiau šio pastato statymą nuo pat pradžių, tad vaikščiojau kaip po namus. Laukiau šios dienos be galo ilgai, bet džiaugiuosi, kad ji atėjo. Tai šventė ne tik visam Vilniui, plaukimo bendruomenei, bet ir visai Lietuvai. Sportininkai nekantrauja išbandyti šį baseiną varžybiniu ritmu“, – kalbėjo trijose olimpinėse žaidynėse dalyvavusi buvusi Lietuvos plaukimo žvaigždė Vytautas Janušaitis.

Šiuo metu už „Active Vilnius“ Lazdynų baseino padalinio vadovo pareigas einantis V. Janušaitis paminėjo ir kelis inovatyvius sprendimus, pritaikytus būtent Lazdynų baseine.

„Iš dušų surenkamas šiltas vanduo panaudojamas papildomai pašildyti didžiojo baseino vandenį, tad šiek tiek šilumą generuojame patys. Turime taip pat organinio chloro gaminimo generatorių, tad baseine nėra jokio chloro kvapo, o vanduo, kaip pasakojo plaukę sportininkai, yra neįtikėtinai „minkštas“, – pasakojo jis.

Karjerą po Tokijo olimpinių žaidynių baigęs penkiakovininkas Justinas Kinderis pasakojo, kad senajame Lazdynų baseine pats treniravosi 15 metų. „Kad ir koks blogas tuomet jis buvo – lempos krito, stogas varvėjo – bet jis mums buvo mieliausias. Manau, kad prie tokio baseino, koks dabar yra, greitai priprasime, džiaugsimės kaip ir visi didieji Europos miestai, – sakė jis.


Šiuo metu Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federacijos generalinio sekretoriaus pareigas einantis J. Kinderis pripažino, kad kol buvo statomas Lazdynų baseinas ir nebuvo atidarytas Fabijoniškių baseinas, galėjo būti padaryti žala ypač augančiam jaunimui.

„Aukščiausio meistriškumo sportininkai turėjo lankstesnį grafiką, aišku, buvo nepatogu važinėti į kitus miestus, bet jaunajai vilniečių kartai tai buvo didelis smūgis. Kai buvo atidarytas Fabijoniškių baseinas, jis iš karto užsipildė, dabar tas pats bus ir su Lazdynų baseinu, manau, kad ir kitas naujas baseinas iš karto užsipildytų – toks yra didelis poreikis.

Manau, kad auginant jaunąją kartą tikrai praradome vieną kitą gabų olimpietį, bet, žinoma, tokio baseino atidarymas geriau vėliau nei niekada“, – mintimis dalijosi buvęs olimpietis, pridūręs, kad tikisi gauti tinkamą laiką ir suderėti palankią kainą dėl jaunųjų penkiakovininkų ugdymo Lazdynų baseine.

Jis prisipažino, kad baigęs karjerą vos pora kartų buvo nuėjęs į baseiną, tad dabar būtų visai gera proga sugrįžti į nuoseklesnį treniruočių režimą.

Į Lazdynų baseino atidarymo ceremoniją atvykęs vienas iš dabartinės Lietuvos plaukimo rinktinės lyderių Andrius Šidlauskas kalbėjo, kad tas laikotarpis iki atidarymo buvo gana liūdnas: „Kiekviena sostinė turi mažiausiai tokius 8 baseinus, o mums reikėjo laukti 6 metus. Pagaliau turime, tikiuosi, kad miesto valdžia leis profesionaliems sportininkams treniruotis ir mums nereikės važinėti po visą Lietuvą ar Europą. Norisi būti namuose, turėti savo baseiną.“

Primename, kad Lazdynų baseino statybos strigo 2019 m. bankrutavus buvusiam statytojui UAB „Irdaiva“. Įmonė su 4 pagal jungtinės veiklos sutartį veikiančiais partneriais buvo atlikusi apie 40 proc. darbų, jiems buvo sumokėta apie 14 mln. eurų.

2020 m. statybas perėmė naują konkursą laimėjęs „Panevėžio statybos trestas“.

Skaičiuojama, kad nuo pirminės 25,9 mln. eurų sąmatos projekto kaina išaugo iki 35 mln. eurų. Vilniaus miesto savivaldybė buvusiam rangovui yra iškėlusi ieškinį dėl 8,6 mln. eurų patirtos žalos kompensavimo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją