Interviu Norvegijos televizijai NRK 34-erių karjerą jau baigusi biatlono superžvaigždė tvirtino, jog rusai ir baltarusiai turėtų dalyvauti olimpiadoje kaip neutralūs atletai.

M. Fourcade‘as šiuo metu yra ne tik Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) narys, bet ir Paryžiaus žaidynių sportininkų komisijos vadovas.

„Turėtume įvertinti galimybę leisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams grįžti į tarptautines varžybas. Tai – pagrindinė mano žinutė. Buvau išrinktas į IOC narius, kad ginčiau atletų teises, ir šiuo metu jaučiu, kad nedarau to.

Žinoma, jie yra rusai ir baltarusiai, tačiau kartu tai – sportininkai. Manau, šiuo pagrindu turėtų būti ginami ir jie. Labai gėdyčiausi, jei mano šalis uždraustų jiems varžytis. Juk mes norime išdidžiai pademonstruoti visam pasauliui, kokia graži yra Prancūzija – neįsivaizduoju, kaip tai padaryti be Rusijos ir Baltarusijos olimpiečių“, – dėstė vienas geriausių visų laikų biatlonininkų.

Kartu jis pažymėjo „nesuvokiantis Rusijos vyriausybės ir jos veiksmų“, taip pat visiškai remiantis Ukrainą.

„Priežastis, leidžianti man dabar kalbėti šia tema, yra tai, jog niekas negali manęs apkaltinti parama Rusijai. Visą savo karjerą koviausi su ja dėl dopingo problemų. Buvau vienas iš nedaugelio, kurie viešai smerkė Rusijos biatlono federaciją ir Rusijos valdžią.

Kartais bijodavau, nes nežinodavau, kas man dėl to nutiks. Bet užtat dabar niekam neleisiu tvirtinti, neva esu prorusiškas“, – kalbėjo sėkmingiausias visų laikų Prancūzijos olimpietis, šautuvą ir slides į spintą padėjęs 2020-aisiais.

M. Fourcade‘as išties ne kartą yra aštriai pasisakęs Rusijos atžvilgiu dėl dopingo skandalų, reikalavęs griežtesnių bausmių įkliuvusiems konkurentams, 2017-aisiais jis netgi nulipo nuo pasaulio čempionato apdovanojimų pakylos ir tiesiog išėjo iš ceremonijos, kuomet medaliai buvo kabinami rusų estafečių komandos atstovams.

Dėl tokio elgesio M. Fourcade‘as Rusijoje buvo laikomas kone valstybės priešu, kaltinamas kurstęs kolegas boikotuoti varžybas, kuriose pasirodys rusų biatlonininkai, o Tarptautinės biatlono sąjungos (IBU) prašyta bausti patį prancūzą.

Tuo metu M. Fourcade‘o įpėdiniu biatlono trasose laikomas norvegas Johannesas Thingnesas Bo turi kitokią nuomonę.

29-erių pajėgiausias šių laikų biatlonininkas įsitikinęs, kad draudimas rusams ir baltarusiams varžytis Paryžiuje yra „spaudimo metodas siekiant užbaigti karą“.

„Turbūt Rusijos sportininkams yra labai sunku, tačiau kuo labiau augs jų susierzinimas, tuo stipriau tai gali paveikti įvykius Ukrainoje. O jeigu nuspręstume nesikišti, jokio efekto nebūtų.

Tai – sunki dilema. Užjaučiame kolegas sportininkus, bet čia ant kortos pastatyta kai kas daugiau. M. Fourcade‘as daug ką yra padaręs teisingai, tačiau šiuo atveju jaučiu, kad jis klysta“, – komentavo norvegas, šiuo metu Vokietijoje vykstančiame pasaulio čempionate lengvai susirinkęs visus tris iki pirmadienio išdalintus aukso medalius ir šiais kalendoriniais metais apskritai laimėjęs absoliučiai visas varžybas, kuriose startavo.

Rusijoje reakcijos į M. Fourcade‘o žodžius – priešingos.

„Labai gerbiau M. Fourcade‘ą net tada, kai jis aktyviai sportavo. Jis visada reikšdavo pasvertą nuomonę, visada darydavo tai sąžiningai. Pasirodo, Prancūzijoje yra normaliai mąstančių žmonių, kitaip nei apšerkšnijusioje Norvegijoje“, – replikavo šio šalies biatlono veteranas ir buvęs IBU viceprezidentas Aleksandras Tichonovas, kuris dar gerokai prieš didžiuosius praėjusio dešimtmečio Rusijos dopingo skandalus buvo kaltinamas mėginęs kyšiais „išplauti“ tautiečių dopingo dėmes.

Primename, kad Rusijos ir Baltarusijos biatlonininkų nėra nei Oberhofe įpusėjusiose planetos pirmenybėse, nei kitose oficialiose šio sezono varžybose – IBU praėjusį kovą suspendavo ne tik abiejų šalių sportininkus, bet ir nacionalines federacijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)