Apie tokią idėją parlamento vadovė pranešė po pirmadienį sušaukto susitikimo su švietimo, mokslo ir sporto viceministru Linu Obcarsku, Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininku Virgilijumi Alekna bei Užsienio reikalų komiteto vadovu Žygimantu Pavilioniu.

„Rusija ir Baltarusija, be jokios abejonės, naudoja sportą savo propagandai ir mėgins rasti būdų, takelių tam, kad grįžtų į olimpinį judėjimą“, – pirmadienį Seime žurnalistams sakė liberalų lyderė.

„Sutarėme, kad, viena vertus, mūsų Vyriausybėje yra iniciatyvų ir ketinama jungtis, burti kuo platesnę koaliciją panašiai mąstančių šalių. Aš iš savo pusės, savo ruožtu taip pat ketinu inicijuoti Seimo rezoliuciją“, – teigė ji ir akcentavo, kad rezoliucijos iniciatyvą jau prieš kelias savaites aptarė su Latvijos, Estijos ir Lenkijos parlamentų vadovais.

Be parlamento rezoliucijos, dėl siūlymų leisti Rusijos ir Baltarusijos atletams dalyvauti olimpiadoje, Lietuva žada inicijuoti bendrą kreipimąsi į Tarptautinį olimpinį komitetą (IOC).

Savo ruožtu švietimo, mokslo ir sporto viceministras L. Obcarskas patikino, kad Vyriausybėje yra ruošiamas kreipimasis į IOC – šiuo metu, pasak jo, vyksta derinimo procesai.

„Kreipimasis derinamas, be abejo, jis pasirodys. Detalės tikrai ne vien iš Lietuvos, analizuojame situaciją, kaip elgiasi kitų šalių ministerijos, kokius numato veiksmus. Juos koordinuojame, deriname. Tikrai greitu metu tas pasirodys“, – sakė viceministras, patikinęs, kad bendradarbiaujama su regiono šalimis.

Tvirtos pozicijos dėl Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimo Paryžiaus vasaros olimpiadoje laikosi ir Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas V. Alekna. Jis teigė neseniai bendravęs su Ukrainos parlamentaro atstovais, kurie esą neatmetė galimybės žaidynes boikotuoti, jei jose dalyvaus šalių agresorių atstovai.

„Bet kol kas jie pasirinko kelią dėti pastangas, kad nebūtų rusų ir baltarusių olimpinėse žaidynėse. Visa kalba sukosi apie tai“, – tikino V. Alekna.


Svarstys dėl sportininkų boikoto

Susitikime su Seimo pirmininke dalyvavę politikai tikino, kad posėdžio metu nebuvo diskutuota apie galimą Lietuvos sportininkų olimpinių žaidynių boikotą. Visgi, V. Čmilytė-Nielsen neabejojo, kad tokios diskusijos – ar derėtų atletams dalyvauti varžybose, jeigu teisę rungtyniauti turės ir agresorių šalių sportininkai – virs ne tik Lietuvoje.

„Tai yra, žinoma, kraštutinė priemonė. Manau, kad dabar apie ją kalbėti yra per anksti. Šiame etape mes privalome padaryti viską, ką galime, kad Rusijos sportininkai net ir su neutralia vėliava negalėtų dalyvauti olimpinėse žaidynėse, o ir kitų, ne olimpinių šakų svarbiausiose varžybose“, – svarstė Seimo vadovė.

Tuo metu liberalas V. Alekna teigė, kad tokioje situacijoje kiekvienas sportininkas turėtų priimti individualius sprendimus.

„Apie tai net ir nekalbėjome, dar tolimas kelias, neaišku, koks bus sprendimas. Bet manau, kad Lietuvos sportininkai turėtų turėti galimybę pasirinkti“, – kalbėjo V. Alekna.

„Dar nebuvo diskusijos, tai tik mano pasvarstymas“, – pridūrė jis.

Viceministras L. Obcarskas neatmetė galimybės, kad Lietuva atsisakytų dalyvauti varžybose, jeigu rusų ir baltarusių sportininkai vis tik pasirodys Paryžiaus olimpiadoje.

„Tikrai svarstysime, tikrai sprendimas nebus nesuderintas arba nepamatuotas. Tikrai matom, kad situacija, kai šalies agresorės (...) atstovai dalyvautų žaidynėse su visais dalyviais, o nukentėjusi šalis – nedalyvautų, yra nenormali“, – kalbėjo viceministras.

„Atsiklausime ir sportininkų nuomonės, derinsime tą poziciją su IOC ir su mūsų tarptautiniais partneriais“, – teigė jis.

ELTA primena, jog IOC praėjusią savaitę pareiškė, kad „jokiam sportininkui neturėtų būti užkirstas kelias dalyvauti varžybose vien dėl savo paso“.

IOC aiškina, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkai didžiausiose varžybose neatstovautų savo valstybei ar jokiai kitai organizacijai savo šalyje, t. y. minėtų šalių atletams dalyvauti 2024 m. Paryžiaus vasaros olimpiadoje tektų po neutralia vėliava.

Dėl tokio IOC sprendimo Ukraina žada boikotuoti Paryžiaus olimpines žaidynes.

Ukraina gali boikotuoti 2024 metų vasaros olimpines žaidynes Paryžiuje dėl IOC pozicijos grąžinti į tarptautinį sportą šalių agresorių – Rusijos Federacijos ir Baltarusijos – atstovus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją