Išvakarėse Ukrainos prezidentas Vladimiras Zelenskis telefonu kalbėjosi su savo kolega iš Prancūzijos Emmanueliu Macronu, ragindamas nepriimti atletų iš Ukrainą užpuolusių šalių.

Tačiau po IOC vykdančiosios valdybos posėdžio paskleista priešinga žinutė.

Praėjusį vasarį prasidėjus karui rekomendavęs suspenduoti Rusijos ir Baltarusijos sportininkus, dabar IOC skelbia, jog „jokiam atletui neturėtų būti trukdoma dalyvauti varžybose tik dėl jo paso“.

IOC taip pat laikosi pozicijos, jog „vyriausybės neturėtų spręsti, kuriems sportininkams galima pasirodyti konkrečiose varžybose, o kuriems – ne“.

Pažymima, kad Rusijos ir Baltarusijos atstovų sugrąžinimo į tarptautinius renginius būdai toliau bus svarstomi, palaikoma idėja abiejų valstybių sportininkams kelialapių į Paryžių siekti per Azijos olimpinės atrankos varžybas.

Tiesa, nurodoma, kad žalia šviesa keliauti į olimpines žaidynes turėtų būti uždegama tik tiems atletams, kurie nereiškė palaikymo karui ir atitinka Pasaulinio antidopingo kodekso reikalavimus.

Paryžiuje tiek Rusijos, tiek Baltarusijos sportininkai galėtų pasirodyti kaip neutralūs atletai – be savo šalių simbolikos. Vis dėlto IOC pabrėžia, kad spręsti dėl jų dalyvavimo turės atskiros olimpinių sporto šakų tarptautinės federacijos.

Kursą rusų ir baltarusių atžvilgiu Lozanoje (Šveicarija) įsikūręs ir vokiečio Thomaso Bacho vadovaujamas IOC keičia nuo praėjusio gruodžio, kai pirmą kartą prakalbta apie norą panaikinti ar pakeisti pritaikytas sankcijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)