Nemažai lietuvių tai bus pirmas tokio lygio išbandymas, todėl ir tikslai jiems keliami skirtingi. Visgi ir pačio Europos jaunimo olimpinio festivalio idėja yra suteikti galimybę sportininkams įgauti neįkainojamos patirties, o svarbiausia – nugalėti save.
Lietuvos sportininkai Italijoje varžysis šešiose sporto šakose.

Kalnų slidinėjimas

Kalnų slidinėjimo varžybose Lietuvos garbę gins Liepa Karlonaitė ir Povilas Lenkutis.

„Mūsų pagrindinis lūkestis – įveiktos trasos ir finišas. Jeigu tą pavyks padaryti, jau bus gerai. Konkrečių rezultatų jiems nekeliame. Tai labai jauni sportininkai ir jiems tai vienos iš pirmųjų tokio rango varžybų. Pasaulio jaunimo čempionatuose jie dar negalėjo dalyvauti, todėl sunku kažką ir prognozuoti. Pagrindinis palinkėjimas – kuo greičiau įveikti visus vartus ir pasiekti finišą“, – sakė Lietuvos nacionalinės slidinėjimo asociacijos (LNSA) prezidentas Remigijus Arlauskas.

R. Arlauskas pridūrė, kad lietuviai turėjo gana geras sąlygas ruoštis EJOF. P. Lenkutis vasarą buvo išvykęs į Tarptautinės slidinėjimo federacijos (FIS) stovyklą Argentinoje, šiame sezone lietuviai varžėsi tarptautinėse varžybose „Snow arenoje“ Druskininkuose, taip pat mūsiškiai turėjo startus Suomijoje ir Lenkijoje.

Lygumų slidinėjimas

EJOF lygumų slidinėjimo trasose bus galima išvysti sese-dvynes Emiliją Bučytę ir Gabiją Bučytę, taip pat Matą Gražį ir Aironą Purą.

„Galbūt daugiau galima tikėtis iš merginų, kurios turi daugiau patirties, yra dalyvavusios pasaulio jaunimo bei suaugusių čempionatuose. Emilija Bučytė pasaulio jaunimo riedslidžių čempionate yra užėmusi šeštą vietą, todėl sprinto rungtyje galbūt ji galėtų būti aukščiau, bet realybė tokia, kad labai aukštų rezultatų tikėtis sunku“, – teigė LNSA prezidentas R. Arlauskas.

Vaikinams tai bus debiutas tokio masto renginyje. „Jiems trūksta aukštesnio lygio varžybų patirties“, – pripažino R. Arlauskas.

Akrobatinis slidinėjimas

Pirmą kartą istorijoje EJOF Lietuva turės akrobatinio slidinėjimo atstovus. Italijoje varžysis Dovydas Vaivada, Pijus Baniulis, Medeinė Povilavičiūtė ir Rusnė Rudzianskaitė.

R. Arlausko teigimu, Lietuvoje esančioje „Snow arenoje“ yra pakankamos sąlygos susipažinti bei įgyti bazinius dalykus akrobatinio slidinėjimo nuolydžio rungčiai. Arenoje esančiame „Snow parke“ galima akrobatiniu slidinėjimu užsiimti visą vasarą.

„Avansu LNSA skyrė daug lėšų šiam sportui. „Freeski“ akademija organizavo išvykas į Lenkiją, kur yra specialios oro pagalvės nusileidimams. Kai kurie mūsiškiai turėjo galimybę dalyvauti tarptautinės federacijos surengtose stovyklose Nyderlanduose bei Dubajuje (JAE). Pagrindinis pasiruošimas vyko Lietuvoje, o gruodį lietuviai dalyvavo kontrolinėse FIS varžybose Šveicarijoje“, – mintimis dalinosi R. Arlauskas.

Didžiausias klaustukas šiuo metu lietuviams yra dėl P. Baniulio, kuris gyvena ir sportuoja Norvegijoje.

„Tikimės, kad visi saugiai atliks savo programas. Kažkokių konkrečių tikslų nekeliame. Pernai į EJOF siuntėme snieglentininkus, kurie siekė vietos dešimtukuose. Šįkart slidininkams nekeliame tikslų, svarbiausia, kad jie pasiektų tokius rezultatus, kokiems jie yra pasiruošę. Čia tik karjeros pradžia“, – kalbėjo R. Arlauskas.

Biatlonas

Biatlono varžybose Lietuvai atstovai Danielius Buchovskis, Emilija Mincevič, Juozas Augustinavičius ir Mikas Vildžiūnas.

Lietuvos biatlono federacijos (LBF) generalinis sekretorius Ričardas Griaznovas sako, kad prognozuoti rezultatus yra labai sudėtinga.

„Tai toks amžius, kai lietuviai yra praktiškai be tarptautinių varžybų. Vienintelės tarptautinės varžybose, kuriose buvo galima išmėginti savo jėgas – Baltijos taurė. Visų lietuvių pajėgumas yra panašus, o kiekvienai rungčiai yra skiriamas vienodas dėmesys. Biatlonas tuo ir žavus, kad jis yra nenuspėjamas. Vien dėl šaudymo rungties. Šiai dienai negaliu pasakysi, kam seksis geriausiai, bet manau, jog tie, kas susitvarkys su šaudymu, savo tikslus pasieks“, – teigė R. Griaznovas.

LBF pagal savo galimybes sudarė maksimaliai geras sąlygas lietuviams pasirengti festivaliui. Prieš pat festivalį Lietuvos biatlonininkai dalyvauja baigiamojoje-mokomojoje treniruočių stovykloje Austrijos aukštikalnėse.

Dailusis čiuožimas

EJOF dailiojo čiuožimo varžybose mūsų šaliai atstovaus Danielius Korabelnikas ir Daria Afinogenova. Ilgametė Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentė Lilija Vanagienė prisipažįsta, kad didesnės viltys siejamos su merginų varžybomis.

„Šiai dienai nieko negalime aiškiai pasakyti, tik tiek, kad mūsų mergina tikrai stipri, todėl tikimės dešimtuko. Ji dalyvavo nemažai varžybų. Vienoje iš programų ji yra įvykdžiusi pasaulio suaugusių čempionato normatyvą. Tai atsako į klausimus apie jos pajėgumą. Ji yra pajėgi atstovauti Lietuvai tikrai aukštame lygyje, tačiau ledas yra slidus. Jeigu ji padarys viską, kas suplanuota, tai vieta tikrai bus aukšta“, – sakė L. Vanagienė.

D. Korabelnikas yra nauja Lietuvos viltis vaikinų tarpe, nes pastaraisiais metais vyriškos lyties sportininkų tarptautinėse solistų varžybose mūsų šalis neturėjo.

„Po ilgos pertraukos į tokias varžybas galime išsiųsti vaikiną. Ilgą laiką turėjome sportuojančius tik labai jaunus berniukus. Džiugu, kad D. Korabelnikas, kuris gyvena Vilniuje ir yra priverstas sportuoti masinių čiuožimų metu, sugebėjo surinkti taškus į pasaulio jaunimo čempionatą, kuris vyks kiek vėliau. Tai labai darbštus vaikinas. Tikimės, kad jis sučiuoš švariai ir atliks visus suplanuotos elementus“, – kalbėjo L. Vanagienė.

Greitasis čiuožimas trumpuoju taku

Du Lietuvos sportininkai – Ernestas Čechas ir Valentina Levickytė – dalyvaus greitojo čiuožimo trumpuoju taku varžybose.

Lietuvos greitojo čiuožimo asociacijos prezidentė Virginija Vilčinskaitė-Ogulevičienė teigia, kad kiek daugiau tikimasi iš E. Čecho, kuris yra vyresnis ir turi daugiau panašaus lygio varžybų patirties. Taip pat jis šiemet ne kartą gerino asmeninius rekordus.

„Tikslai visą laiką būna atsakingai dalyvauti, nes mūsų sporte niekada negali nuspėti rezultatą. Ernestas yra kiek vyresnis, o tai tokiame amžiuje turi įtakos rezultatams. Festivalyje kartu startuos kelių amžiaus grupių sportininkai, todėl nemažai vyresnių dalyvių turi nemažai aukštesnio lygio varžybų patirties. Dėl to nekeliame tikslų užimti konkrečias vietas, svarbiausia – pasirodyti pagal savo galimybes“, – teigė V. Vilčinskaitė-Ogulevičienė.

Ji pridūrė, kad Lietuvoje yra tik pačios minimaliausios sąlygos ruoštis varžyboms, ypač lyginant su kaimyninėmis šalimis. Taip pat vis dar jaučiamos buvusios pandemijos pasekmės, nes nemažai laiko lietuviai neturėjo kur sportuoti ir treniravosi tiesiog namuose, o kitose šalyse jaunimas čiuožė arenose.
„Tai dar ilgai turės pasekmes mūsų sportui, – neslėpė V. Vilčinskaitė-Ogulevičienė. – Visas kitas pasiruošimas buvo pagal galimybes, dalyvavome stovyklose, varžybose užsienyje. Visgi matome, kaip užsienyje skiriasi valstybių požiūriai į greitąjį čiuožimą, todėl konkuruoti yra labai sudėtinga. Mes pagal galimybes padarėme ką galėjome, o rezultatus matysime sezono pabaigoje.“

Festivalis vyks sausio 21-28 dienomis. 14-oje sporto šakų varžysis 1280 jaunųjų atletų iš 47 valstybių. Kaip ir pernai, šiame festivalyje nedalyvaus karą Ukrainoje sukėlusios Rusijos ir jos veiksmus palaikančios Baltarusijos atstovai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją