Vos 20-ies sulaukusi mergina nusprendė baigti sportinę karjerą ir dėl to niekada nesigailėjo.

„Plaukimo nepasiilgstu, gera gyventi ir be jo. Pasimaudau ežeruose, jūroje, plaukiojau baseine Druskininkuose. Plaukimas buvo ir praėjo, o gyventi reikia“, – interviu ltok.lt puslapiui yra sakiusi L. Kačiušytė.

Šiais laikais panašaus mąsto pasiekimus užfiksavę Lietuvos sportininkai gali užsitikrinti sau pakankamai saugią finansinę ateitį, tačiau 1980 m. Maskvos olimpinėse žaidynėse 200 m krūtine plaukimo rungtyje triumfavusi L. Kačiušytė turtų iš profesionalaus sporto nesusikrovė.

„Už pasaulio rekordus, medalius kažkiek užmokėdavo. Buvau nepilnametė, todėl pinigus, manau, paimdavo mano tėtis. Kai tapau olimpine čempione, prisimenu, nusipirkau sekciją (šypsosi). Mistika išėjo su butu – mano pavarde kažkas jį gavo, bet ne aš“, – ltok.lt puslapiui atviravo viena tituluočiausių visų laikų Lietuvos plaukikių.

Prieš pora savaičių savo 60-mečio jubiliejų paminėjusi sportininkė dar labiau atvirauja dokumentinėje kino juostoje „Lina Kačiušytė. Auksiniai grybšniai“.

„Jos sportiniai laimėjimai – fenomenalūs, o gyvenimo istorija – išskirtinė“, – filme įspūdžiais apie Lietuvos sporto legendą dalijasi sporto ekspertai ir plaukikės kolegos.

„Dabar sunku ir įsivaizduoti, kaip pakėliau tokius didžiulius krūvius. Gal kad buvau jauna, todėl visą ištvėriau, manau, kad joks suaugęs plaukikas neištvertų tokių krūvių“, – sako plaukikė.

1978-aisiais, būdama vos penkiolikos, L. Kačiušytė talentu apstulbino pasaulį. Plaukdama 200 metrų krūtine ji tapo pasaulio čempione ir dukart pasaulio rekordininke. Jos pasiekimų sąraše – Europos taurės, įvairių spartakiadų ir universiadų čempionės titulai, net dvidešimt penki Lietuvos rekordai. 1980-aisiais Maskvoje L.Kačiušytė, priblokšdama nežmoniškos valios pastangomis ir ištverme, išplėšė olimpinį auksą.

Unikalaus L. Kačiušytės olimpinio laimėjimo, plaukiant 200 metrų krūtine, iki šiol nepavyko pakartoti nė vienam Lietuvos plaukikui (olimpinė čempionė R.Meilutytė 2012 m. plaukė ir nugalėjo 100 metrų rungtyje).

„Sovietų sąjungos plaukikų rinktinėje, kuriai atstovavau, pergalė buvo numatyta kitai rinktinės narei – rusei sportininkei. Ji su aukso medaliu buvo „pasveikinta“ dar prieš olimpinį finalą. Tai, kad lietuvė nugalėjo rusę, buvo nelaukta ir netgi laikoma kiek įžūliu elgesiu“, – istorinį laimėjimą prisimena L.Kačiušytė. Sovietų sąjungos rinktinėje sportininkai patirdavo ne tik psichologinį spaudimą, bet ir buvo alinami fiziškai. Dėl sekinančių, neretai ir žalojančių fizinių krūvių kai kurie plaukikai per treniruotes netekdavo sąmonės, juos ištikdavo kūno traukuliai.“

Visgi jaunytėje atlaikyti iššūkiai nebuvo sunkiausia, ką L.Kačiušytei buvo numatęs likimas. Kur kas skaudesni išbandymai legendinę sportininkę ištiko asmeniniame gyvenime.

Nerodyta šlovės kaina ir iki šiol nepasakota čempionės gyvenimo istorija – dokumentiniame filme „Lina Kačiušytė. Auksiniai grybšniai“. Filmo autorius – Stasys Petkus.

Filmo premjera – sausio 17 d. (antradienį) kino teatro „Forum Cinemas Vingis“ (Savanorių pr. 7, Vilnius) 6-oje salėje.

Kino teatre žiūrovai laukiami nuo 19 val.

Projektas bendrai finansuojamas Sporto rėmimo fondo lėšomis.