Lietuvos sporto apdovanojimų iškilmėse abu jie kopė ant pakylos. 20-metis M.Alekna išrinktas Metų sportininku, o 29-erių M.Jusis – Metų treneriu.

Darbą su Mykolu šis specialistas pradėjo prieš beveik penkerius metus. Jaunojo sportininko tėvas, dukart olimpinis čempionas Virgilijus Alekna pažinojo M.Jusį ir nusprendė leisti pas jį sportuoti abu savo sūnus – Martyną ir Mykolą. Nepaisant jauno amžiaus, M.Jusis jau tuomet treniravo buvusį Lietuvos disko metimo čempioną Aleksą Abromavičių, pajėgią rutulio stūmikę Giedrę Kupstytę, pasaulio kurčiųjų disko metimo čempionę Larisą Voroneckają.

„Lietuvoje trūksta disko metimo trenerių. Nors M.Jusis buvo jaunas treneris, dar tik žengė pirmuosius žingsnius, motyvacijos jam niekada nestigo“, – kalbėdamas su Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) leidžiamu žurnalu „Olimpinė Panorama“ prisimena Mykolas Alekna.

M.Alekna Europos čempionu, pasaulio vicečempionu ir geriausiu Lietuvos metų sportininku tapo būdamas vos dvidešimties. Jis neslepia, kad jaunas treneris turi didelį pranašumą, nes puikiai supranta taip pat jauną atletą.

„Mantas iš tikrųjų yra puikus treneris. Tai jaunas specialistas, atsidavęs savo darbui. Jis yra labai rūpestingas bei linkęs prisitaikyti tam tikrose vietose, kad abiem būtų geriau. Mūsų amžiaus skirtumas nėra didelis, todėl mes esame labai geri draugai. Kaip matome, mūsų duetas puikiai veikia“, – konstatuoja Metų sportininkas M.Alekna.

Daina Gudzinevičiūtė, Mykolas Alekna

Treneris buvo kartu su Mykolu tuo laikotarpiu, kai vyko perėjimas iš paauglystės į suaugusiųjų gyvenimą. M.Jusis pabrėžia, kad jis pats, kaip treneris, dar yra jaunas, todėl turi puikią galimybę augti kartu su Mykolu.

„Koks Mykolas buvo anksčiau, toks yra ir dabar. Normalu, kad metams bėgant žmogus bręsta, šiek tiek keičiasi. Aš pats prieš penkerius metus buvau labai jaunas treneris. Dabar mes kartu augame. Rezultatai kyla, o mūsų bendravimas išlieka toks pat šiltas ir geras. Neretai būna, kad didelių pergalių pasiekę sportininkai pradeda nebeklausyti trenerio, o tarp mūsų yra labai stiprus ryšys“, – patikina treneris.

M.Jusis prisipažįsta, kad geras ryšys tarp jo ir jaunojo disko metiko atsirado ne iškart: „Prireikė kelių mėnesių, kol susidraugavome. Po kiekvienos treniruotės, po kiekvienų varžybų mūsų santykis vis gerėjo. Pradėjo didėti tikslai ir taip ta draugystė užsimezgė.“

M.Jusio teigimu, M.Alekna turi daug teigiamų savybių, bet pačios svarbiausios – ambicijos ir noras laimėti.

„Man labiausiai patinka, kad Mykolas nori čia ir dabar padaryti tai, ko negali padaryti. Pavyzdžiui, jei nepavyksta kažkas iš technikos pusės, jis grįžta namo, analizuoja, kartu žiūrime vaizdo medžiagą. Kitą dieną jis į treniruotę ateina susikaupęs ir susikoncentravęs, kad galėtų ištaisyti reikalingas detales. Man patinka jo įdirbis, pastangos dėl to, kad pavyktų geras metimas ir jis pats jaustųsi gerai“, – sako M.Jusis.

2021-aisiais M.Alekna nusprendė karjerą tęsti už Atlanto. Jis ėmė studijuoti Berklio universitete Kalifornijoje bei sportuoti pas naują trenerį Mohamadą Saatarą. M.Jusis liko Lietuvoje, bet nei darbas su Mykolu, nei tarpusavio ryšys nenutrūko.

„Iš pradžių išgyvenau, nežinojau, kaip čia kas bus, bet dabar jau viskas susidėliojo. Jis mėnesiui grįžta į Lietuvą gruodį, tada jaučiame šiokį tokį ilgesį po vasaros sezono. Atsiranda didelis noras dirbti kartu, pabūti kartu, – pasakoja M.Jusis. – Vėliau Mykolas į Lietuvą grįžta vasarą, pasibaigus sezonui JAV. Tuomet būna daug emocijų, nes laukia pora įtemptų mėnesių, Europos, pasaulio čempionatai. Manau, kad emociniu požiūriu šis išsiskyrimas net išeina į gera.“

M.Jusis neabejoja, kad M.Saataras yra vienas geriausių disko metimo trenerių JAV: „Tiek mano, tiek M.Saataro idėjos, susijusios su Mykolo rengimu, yra labai panašios. Galbūt kažkas ir skiriasi, bet labai nedaug. Rengimo modelis iš esmės toks pat. Dėl to Mykolas ir pasirinko šį trenerį bei universitetą.“

Disko metikas su M.Jusiu susitinka parvykęs į Lietuvą didžiosioms metų šventėms, o vėliau kartu dirba vasaros sezono metu, kai vyksta svarbiausios varžybos. „Kai būnu JAV, M.Jusis ne tiek daug patarimų duoda. Jis labiau bendrauja su mano treneriu M.Saataru. Jie sėkmingai bendradarbiauja ir aš gaunu visą reikalingą informaciją. O pats, būdamas JAV, su Mantu dažniau bendrauju apie gyvenimiškus dalykus, kasdienius nutikimus. Tiesiog palaikome draugišką ryšį“, – paaiškina disko metikas.

2022 m. M.Alekna tiesiog spindėjo įspūdingais rezultatais. Ir pasaulio, ir Europos pirmenybėse jis diską metė toliau nei 69 m, o asmeninio rekordo kartelę iškėlė iki 69,81 m. Tai jau yra labai solidūs skaičiai ir, suprantama, po kelis metrus kasmet pridėti jau nebepavyks.

Mantas Jusis

M.Jusis sutinka, kad didmeistriška 70 m riba jau praktiškai pasiekta. Vis dėlto jis puoselėja lūkestį kitą sezoną ne tik galų gale peržengti 70 m ribą, bet ir užfiksuoti vieną rekordą.

„Slovėnas Kristjanas Čehas pernai pasiekė naują pasaulio jaunimo iki 23 metų rekordą – 70,35 m. Pamatęs tą rezultatą pagalvojau, kad šito rekordo gyvenime niekas nepagerins. Atrodė, kad tai tiesiog neįmanoma. Dabar jau galvoju, kad būtų gerai tą rekordą iš jo atimti. Žinoma, tam reikia gero pasirengimo, gero technikos jausmo, o kai kur ir sėkmės“, – sako M.Jusis.

M.Alekna visiems Lietuvos sporto sirgaliams teikia ypač daug vilčių dėl savo jauno amžiaus. M.Jusis neslepia, kad jaunas amžius negarantuoja amžinos šlovės ir aukščiausią lygį ilgą laiką išlaikyti bus nelengva.

„Artimiausiu metu svarbiausia išlaikyti tą pačią techniką, kokią turime dabar. Beieškant naujos technikos galima nesunkiai pasiklysti. Pridėjus vieną kitą detalę rezultatą galima pagerinti. Žvelgiant iš fizinės pusės, jėgos ir galingumo komponentai dar nėra iki galo ištobulinti, nes fiziologija yra visiškai priešinga nei daugelio. Nesiekiame būti dideli ir sunkūs, norime viską daryti per greitį ir techniką. Tiesą sakant, bijojau, kad šito dalyko naujasis treneris JAV nesužiūrės, bet taip neatsitiko ir štai džiaugiamės puikiu sezonu“, – dėsto M.Jusis.

Nors M.Alekna to nepabrėžė, bet šiemet visa Europa pamatė, koks emocingas ir jautrus yra jo treneris. Džiaugsmo emocijos ir ašaros po pergalingo Mykolo metimo Europos čempionate (69,78 m – tai yra naujas šių varžybų rekordas) apskriejo visą žiniasklaidą.

M.Alekna po šventinio laikotarpio grįš į JAV ir baigs antrus metus Berklio universitete. Po mokslo metų ir sezono už Atlanto vėl laukia kelionė į Lietuvą bei įvairios varžybos. Svarbiausias tikslas – 2023 m. pasaulio čempionatas, bet geriausias Lietuvos sportininkas dar turi neišspręstų reikalų studentų varžybose.

„Pasaulio čempionate norisi pasirodyti geriau nei šiemet, todėl tikslas aiškus ir paprastas. Jeigu to padaryti nepavyks – nenusiminsiu. Esu dar jaunas ir patirties dar trūksta, bet tikslus reikia išsikelti aukštus. Šiemet nepavyko laimėti ir JAV studentų čempionato, nes nusileidau taip pat jaunam atletui iš Čilės Claudio Romero. Tikrai norisi jam atsirevanšuoti ir tapti NCAA čempionu“, – naujo sezono naujus tikslus atskleidžia Metų sportininkas M.Alekna.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją