„Europos jaunimo olimpinis festivalis sportininkui – pirmas žingsnis ne tik į profesionalųjį sportą, bet ir į olimpinį judėjimą. Tai ne tik galimybė pademonstruoti savo sportinius įgūdžius ir varžytis dėl medalių, bet ir proga susipažinti su olimpine bendruomene, skirtingomis kultūromis, sporto šakomis. Būtent šiame festivalyje savo kelią pradėjo ne vienas olimpietis“, – sakė olimpinė čempionė, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Europos olimpinių komitetų asociacijos (EOK) viceprezidentės pareigas einančiai LTOK vadovei festivalyje teks svarbi misija – apdovanoti tam tikrų rungčių nugalėtojus.

Lietuvai EJOF atstovaus 18 sportininkų: 2 kalnų slidinėjimo, 4 biatlono, 4 lygumų slidinėjimo, 2 dailiojo čiuožimo, 2 greitojo čiuožimo ir 4 akrobatinio slidinėjimo atstovai. Ši rungtis į festivalio programą įtraukta pirmą kartą.

„Į šį festivalį susirenka geriausi Europos jaunieji sportininkai, todėl ir aptarnavimas yra aukščiausio lygio. Prieš festivalį LTOK iniciatyva visiems sportininkams „Affidea“ klinikoje buvo atlikta medicininė apžiūra, renginyje dirbs komandos gydytojas, padėsiantis ne tik traumų atvejų, bet ir supažindinsiantis sportininkus su atsistatymo būdais. Prieš išvykdami į festivalį sportininkai privalo susipažinti su Lietuvos antidopingo agentūros pranešimu.

Iki praėjusių metų LTOK skirdavo lėšų į festivalį vykusių rinktinių treniruočių stovykloms. Tačiau dėl pernai pasikeitusios olimpinio sporto finansavimo tvarkos ir visą sporto finansavimą perėmus valstybei to daryti nebegalime“, – pasakojo Lietuvos misijos vadovė, LTOK Olimpinio sporto direktoriaus pavaduotoja Agnė Vanagienė.

Siekiant optimizuoti festivalio organizavimo išlaidas ir atsižvelgiant į praktiką, pradėtą taikyti olimpinėse žaidynėse, EJOF varžybos ir renginiai bus išskirti į tris zonas: Tarvizijaus, Carnia bei Piancavallo. Festivalio teritorija bus išplėsta ir į kaimynines valstybes – Austriją ir Slovėniją.

„Iš praėjusių olimpinių žaidynių matome, kad siekiant įgyvendinti tvarumo tikslus ir sumažinti organizacinius kaštus kuo toliau, tuo labiau varžybos bus skaidomos į skirtingus miestus, naudojama jau turima infrastruktūra. Šis festivalis – ne išimtis.

Didžioji Lietuvos rinktinės dalis įsikurs Carnia zonoje, todėl čia gyvens ir didžioji dalis aptarnaujančio personalo: aš, komandos gydytojas, atstovė spaudai. Kiti – Tarvizijuje, kur jais rūpinsis misijos vadovės pavaduotojas Einius Petkus. Atstumai nemaži, bet įveikiami“, – sakė misijos vadovė A. Vanagienė.

Lietuvai festivalyje taip pat atstovaus EOK jaunųjų ambasadorių programos dalyvė Mija Motiejaitytė. Lietuvė, kaip jaunoji ambasadorė dalyvavo ir praėjusią vasarą vykusiame festivalyje Banska Bistricoje (Slovakija). Vienas jaunųjų ambasadorių programos koordinatorių – taip pat lietuvis, LTOK olimpinio švietimo programų vadovas Paulius Martinkėnas.

Festivalis vyks sausio 21-28 dienomis. 14-oje sporto šakų varžysis 1280 jaunųjų atletų iš 47 valstybių. Kaip ir pernai, šiame festivalyje nedalyvaus karą Ukrainoje sukėlusios Rusijos ir jos veiksmus palaikančios Baltarusijos atstovai.

Europos jaunimo žiemos olimpinio festivalio dalyviai:

Biatlonas: Danielius Buchovskis, Emilija Mincevič, Juozas Augustinavičius, Mikas Vildžiūnas

Lygumų slidinėjimas: Emilija Bučytė, Gabija Bučytė, Matas Gražys, Aironas Puras

Akrobatinis slidinėjimas: Dovydas Vaivada, Medeinė Povilavičiūtė, Pijus Baniulis, Rusnė Rudzianskaitė

Kalnų slidinėjimas: Liepa Karlonaitė, Povilas Lenkutis

Dailusis čiuožimas: Danielius Korabelnikas, Daria Afinogenova

Greitasis čiuožimas trumpuoju taku: Ernestas Čechas, Valentina Levickytė

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją