Geriausiai pasirodyti pavyko Panevėžio „Žemynos“ komandai. LPF taurę iškovoję panevėžiečiai per abi varžybų dienas iš viso surinko 220 taškų ir po atkaklios kovos aplenkė antrą vietą užėmusius Sostinės sporto centro plaukikus, uždirbusius 212 taškų.

Trečioji vieta atiteko praėjusių metų čempionei – Kauno plaukimo mokyklos komandai (200 taškų).

„Komandos rezultatus vertinu gerai, mes šioms varžyboms specialiai nesiruošėme. Dvi su puse savaites buvome treniruočių stovykloje Alytuje. Padarėme didelį darbą. Vaikai nuovargio būsenoj, tai šie pasirodymai mane tenkina. Viskas tvarkoje. Svarbiausia, kad komandos nuotaika gera, pirmoji vieta, ko ir reikia tolesniam darbui.

Dabar labiau fokusuojamės į Šiaurės šalių (Nordic) varžybas ir Lietuvos čempionatą, tad čia toks kontrolinis startas. Vertinu gerai, pasimatė keletas klaidelių, kurias dar galima pataisyti, bet darbas vyksta pagal planą ir, atrodo, viskas juda gera linkme, – Panevėžio „Žemynos“ komandos pasirodymą LPF taurėje įvertino trenerė Mintara Labanauskienė.– Po pirmos dienos pirmavome, tikėjomės, kad būsime prizininkais. Aišku, buvau sunerimusi, nes mums šiemet nepadėjo nei Tomas Navikonis, nei Andrius Šidlauskas, kurie dalyvavo pernai. Šiemet turime tokią jaunimo komandą, bet smagu, kad pavyko net būti pirmiems. Pirmą kartą taip.“

Geriausi plaukikai – K. Teterevkova ir D. Pancerevas

Geriausiais LPF taurės plaukikais tapo keturis aukso medalius asmeninėse rungtyse iškovojusi Kotryna Teterevkova (Sostinės sporto centras) ir su trimis aukso medaliais varžybas baigęs Daniil Pancerevas (Klaipėdos „Gintaro“ sporto centras).

„Man šios varžybos buvo tarpinis startas prieš pasaulio čempionatą Australijoje. Rezultatai nėra patys geriausi, bet, plaukiant kitais stiliais – 100 m peteliške ir 200 m kompleksiniu būdu, tenkino. Padariau geriausius rezultatus, o plaukimams krūtine dar reikia pasitreniruoti ir šiek tiek pagerinti techniką“, – po varžybų kalbėjo K. Teterevkova.

„Dabar yra toks pasiruošimo etapas prieš artėjančias gruodžio mėnesio varžybas. Į šias iš tikrųjų važiavau be jokių tikslų. Galbūt tik norėjau pasižiūrėti, kokios mano galimybės plaukiant kompleksiniu būdu, bet dabar jau žinau, kur turiu labiau pasistengti – nugara, delfinu. O rezultatai mane tenkina“, – savo pasirodymą apibendrino D. Pancerevas.

Abu plaukikai buvo dėkingi galėdami atstovauti savo komandoms ir džiaugėsi nuolatiniu palaikymu.

Rekordiniai estafečių plaukimai

Druskininkuose netrūko rekordinius tempus demonstruojančių plaukikų. Paskutinę varžybų dieną mišrios komandinės estafetės 4 po 50 m laisvuoju stiliumi finale pasižymėjo Sostinės sporto centro ir Panevėžio „Žemynos“ komandos.

Vilniečiai Ugnius Kamandulis, Kiril Stepanov, Smiltė Plytnykaitė ir Patricija Kondraškaitė bei panevėžiečiai Rokas Jazdauskas, Tomas Lukminas, Beata Jakštaitė ir Amelija Murėnaitė ne tik pasidalijo pirmąją vietą, bet ir užfiksavo naują Lietuvos suaugusių rekordą (1 min. 37,72 sek.).

Ankstesnis Lietuvos rekordas (1 min. 38 sek.) priklausė Ugniui Kamanduliui, Pauliui Konstantinov, Smiltei Plytnykaitei ir Amelijai Murėnaitei.

O rytinėje varžybų dalyje naują Lietuvos plaukikų iki 15 metų rekordą toje pačioje estafetėje pasiekė Kauno plaukimo mokyklos auklėtiniai Žygimantas Tautvydas, Majus Povilaitis, Patricija Kupstaitė ir Gustė Pečiulytė. Jie užfiksavo 1 min. 45,19 sek. rezultatą.

Dar du amžiaus grupių rekordai (iki 15 m. ir 17 m.) penktadienį buvo pagerinti mišrioje komandinėje estafetėje 4 po 50 m kombinuotu būdu. Čia Kauno plaukimo mokyklos sportininkai Ieva Nainytė, Patricija Kupstaitė, Majus Povilaitis ir Žygimantas Tautvydas užfiksavo 1 min. 56,48 sek. Rezultatą.

K. Trepočkos ir T. Juškos rekordai

Puikiai šios varžybos klostėsi Panevėžio „Žemynos“ auklėtiniui Kristupui Trepočkai ir Kauno sporto mokyklos „Startas“ plaukikui Tajui Juškai. Abu sportininkai Druskininkuose gerino savo bendraamžių rekordus.

Penktadienį K. Trepočka nugalėjo vyrų 100 m plaukimo peteliške atrankoje ir užfiksavo naują Lietuvos vaikinų iki 17 metų rekordą (53,73 sek.). Ankstesnis pasiekimas priklausė klaipėdiečiui Daniil Pancerevui (53,87 sek.).

„Tikrai esu nustebęs, nesitikėjau tokio rezultato, nes visiškai nesitreniravau šiai rungčiai. Vis tiek pagrindinė rungtis išlieka 100 m laisvuoju stiliumi. Tikrai esu pamalonintas šiuo rezultatu. Džiugu“, – savo pasirodymą įvertino K. Trepočka.

Finale K. Trepočka iškovojo auksą (54,31 sek.), o septintą vietą jame užėmęs Tajus Juška (56,67 sek.) pagerino Lietuvos vaikinų iki 15 metų rekordą, kuris anksčiau priklausė D. Pancerevui (56,88 sek.).

„Tikėjausi, jau širdyje žinojau, kad pasigerinsiu rezultatą, tikrai linksma, kad pavyko. Vanduo čia gal šiek tiek šiltesnis nei kad esu įpratęs. Galbūt tai pablogino situaciją, bet vis tiek nesutrukdė“, – po finalo kalbėjo T. Juška.

Šeštadienio rytą po 50 m plaukimo peteliške rungties atrankos vyko perplaukimas, nes du Kauno sporto mokyklos „Startas“ atstovai T. Juška ir Emilis Atkočiūnas užfiksavo identišką rezultatą (25,44 sek.) ir pretendavo į paskutinę vietą finale.

Perplaukime sėkmingiau finišavo T. Juška. Jis nuotolį įveikė greičiau nei atrankoje – per 25,02 sek. ir sėkmingai atnaujino sau priklausiusį šalies vaikinų iki 15 metų rekordą (25,20 sek.)
.
Finalinėse varžybose K. Trepočka finišavo antras, vos 0,01 sek. nusileidęs nacionalinę rinktinę palikusiam Deividui Margevičiui. Jaunasis plaukikas distanciją įveikė per 24,41 sek. ir pagerino ryte pakartotą Lietuvos rekordą iki 17 metų (24,56 sek.), kuris anksčiau priklausė panevėžiečiui Rokui Jazdauskui.

Po finalinių plaukimų kalbinti sportininkai džiaugėsi aktyviu komandos narių palaikymu.

„Komandinė panevėžiečių dvasia tikrai jaučiasi, palaikymas irgi didelis. Tiek trenerių, tiek tėvų, šeimos“, – sakė K. Trepočka, kurio prioritetu ir toliau išlieka Europos ir pasaulio jaunimo čempionatai, nors tikisi, kad netolimoje ateityje pavyks išmėginti jėgas ir su suaugusiais.

Jam antrino ir T. Juška: „kauniečiai irgi neatsilieka, palaiko mus visas mini centras ir treneriai. Iš tikrųjų labai smagu, kai eini į finalą ir tau ploja. Aišku, dėl amžiaus ir rezultatų svarbiausios varžybos man bus Lietuvos čempionatas, bet tikiuosi, kad šis sezonas man bus geras. Jeigu ir toliau pavyks gerinti rezultatus, tikrai daug pasieksiu šiame sezone“.

Išsamius šių varžybų rezultatus galima rasti ltuswimming.com svetainėje.

Lietuvos plaukimo federacija primena, kad artimiausios nacionalinės plaukimo varžybos bus surengtos lapkričio 26–27 dienomis Kaune, kur „Girstučio“ baseine vyks Lietuvos veteranų čempionatas.