Toks sprendimas priimtas Akapulke (Meksika) vykusiame WBC valdybos posėdyje.

„Peržiūrėjome šią specifinę situaciją ir matydami tebesitęsiančią Rusijos invaziją Ukrainoje ryžomės imtis papildomų sankcijų. Apgailestauju dėl visų, kurie nukentės dėl to, kas vyksta už ringo ribų“, – teigė WBC prezidentas Mauricio Sulaimanas.

WBC nuo praėjusio vasario nebepripažįsta Rusijoje ir Baltarusijoje organizuojamų kovų, šių šalių piliečiai negali grumtis dėl pasaulio čempionų diržų.

Tiesa, pranešama, kad WBC pasilieka galimybę pritaikyti individualias išimtis karą viešai smerkiantiems rusams ir baltarusiams, gyvenantiems kitose šalyse – pavyzdžiui, kaip Kanadoje įsikūręs ir šios šalies pilietybę turintis pussunkio svorio čempionas Arturas Beterbijevas.

Pusvidutinio svorio kategorijos WBC reitinge dešimtą vietą užima lietuvis Egidijus Kavaliauskas, o laipteliu aukščiau rikiuojasi rusas Aleksandras Besputinas.

Kitos pagrindinės profesionalaus bokso organizacijos – WBA, WBO ir IBF – nuo vasario taip pat nebesankcionuoja dvikovų Rusijoje ir Baltarusijoje, tiesa, šių šalių boksininkams leidžiama varžytis kaip neutraliems atletams. Pavyzdžiui, balandį Radžabas Butajevas pralaimėjo kovą dėl WBA pusvidutinio svorio kategorijos pasaulio čempiono diržo lietuviui Eimantui Stanioniui.

WBC žingsnis kontrastingas situacijai mėgėjų bokse: Tarptautinė bokso asociacija (IBA) praėjusį mėnesį kontroversiškai leido Rusijos ir Baltarusijos atstovams grįžti į tarptautinį ringą su savo vėliavomis bei himnais.

Vis dėlto lapkričio 14 d. Ispanijoje prasidėsiančiame pasaulio jaunimo čempionate jų dar nebus – abiejų šalių federacijos pranešė praleisiančios varžybas „dėl logistinių sunkumų“. Lietuvos bokso federacijos (LBF) prezidentas Darius Šaluga Delfi teigė užkulisiuose girdėjęs, jog rusai ir baltarusiai negavo ES vizų.

Tačiau kitais metais panašių problemų agresorių atstovams kilti neturėtų – svarbiausios bokso varžybos vyks griežtos pozicijos dėl karo Ukrainoje neužimančiose Azijos valstybėse.

Šią savaitę paskelbta, jog vyrų pasaulio čempionatą gegužės 1-14 dienomis priims Taškentas (Uzbekija), o moterų pirmenybės, kurių data dar neaiški, bus surengtos Delyje (Indija).

Apie tai IBA prezidentas iš Rusijos Umaras Kremliovas pranešė viešėdamas Persijos įlankos regione.

Pirmadienį jis surengė spaudos konferenciją Dubajuje (Jungtiniai Arabų Emyratai), kurioje užsiminė apie galimybę perkelti IBA būstinę iš Lozanos (Šveicarija) į šį miestą.

„Mano nuomone, čia būtų patogiausia vieta įkurti centrinę platformą bokso vystymui, nes čia nėra jokių mokesčių“, – sakė U. Kremliovas.

Tiesa, vėliau jis patikslino, jog kol kas Dubajuje bus kuriama tik tarptautinė bokso akademija. Spaudos konferencijos metu rusas buvo kelis kartus paklaustas apie IBA sąskaitas Šveicarijos bankuose, kol galiausiai patikino, jog šios nėra užblokuotos ir domėjimąsi tuo pavadino „keistu“.

Primename, kad IBA kaimynystėje Lozanoje yra įsikūręs ir Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC), kuris dėl korupcijos bei teisėjavimo skandalų dar prieš Tokijo olimpines žaidynes nutraukė finansinę paramą IBA, bokso nebeliko preliminarioje 2028 metų Los Andželo žaidynių programoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją