WADA prezidentas Witoldas Banka pareiškė, jog rezonansinę bylą tyrusi Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA) taip ir nesugebėjo pasistūmėti link galutinio verdikto.

„Nepaisant įpareigojimo išspręsti šį klausimą nedelsiant, nebuvo padaryta jokio progreso. Dėl to WADA oficialiai peradresavo K. Valijevos bylą CAS“, – socialiniame tinkle parašė lenkas.

Draudžiamos medžiagos trimetazidino rasta čiuožėjos mėginyje, kuris buvo paimtas per Rusijos čempionatą dar praėjusį gruodį.

Tačiau mėginio tyrimas neaiškiomis aplinkybėmis vėlavo pusantro mėnesio – atsakymas gautas jau įsibėgėjus Pekino žaidynėms, kuriose tuo metu 15-metė K. Valijeva suspindo kaip viena ryškiausių olimpiados žvaigždžių.

Eteri Tutberidzės auklėtinės atstovams pateikus apeliaciją, jai pritaikytas laikinas suspendavimas buvo operatyviai atšauktas. K. Valijevos gynybos versija – esą draudžiamo preparato į organizmą galėjo patekti išgėrus vandens iš senelio, vartojančio vaistus širdžiai, stiklinės.

Tiesa, nors pratęsė pasirodymą Pekine, susitvarkyti su užgriuvusiu milžinišku dėmesiu ir spaudimu paauglei nepavyko. Iš pradžių efektingai laimėjusi auksą komandų varžybose, individualioje rungtyje rusė liko ketvirta.

Aistros po olimpinio skandalo jau seniai atvėso, tačiau iki šiol net neaišku, ar tyrimas apskritai yra užbaigtas. Spalį RUSADA tik pranešė, jog dėl įtariamosios amžiaus apie jos dopingo bylą nebus skelbiama absoliučiai jokių detalių, įskaitant ir patį verdiktą.

Toks slaptumas kitose šalyse susilaukė daug kritikos – pavyzdžiui, JAV antidopingo agentūros vadovas Travisas Tygartas pavadino tai „pasityčiojimu iš viso proceso“. Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentas Thomasas Bachas taip pat paprašė paviešinti bent jau nuosprendį.

Pasirodžius žinioms apie WADA sprendimą kreiptis į CAS, RUSADA atstovai naujienų agentūrai TASS teigė, jog pirma reikės įvertinti tokio žingsnio teisinį pagrįstumą.

Jeigu K. Valijeva būtų pripažinta kalta, anuliuota būtų ir rusų pergalė dailiojo čiuožimo komandų varžybose Pekine. Tiesa, šios rungties medaliai iki šiol nėra išdalinti, kadangi apie teigiamą K. Valijevos dopingo testą spėta sužinoti prieš apdovanojimų ceremoniją. Antri tuomet buvo amerikiečiai, treti – japonai, ketvirti – kanadiečiai.

Primename, kad individualiose moterų dailiojo čiuožimo varžybose triumfavo kita rusė Ana Ščerbakova, sidabrą pelnė jos tautietė Aleksandra Trusova, bronza atiteko japonei Kaori Sakamoto.

Po Pekino olimpiados Rusijai įsiveržus į Ukrainą, Tarptautinė čiuožimo sąjunga (ISU) suspendavo K. Valijevą kartu su visu šios šalies dailiojo čiuožimo žvaigždynu, kuris iki šiol priverstas tenkintis tik vietinėmis varžybomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją