Praėjusį savaitgalį antrame pasaulio taurės etape Toronte (Kanada) R. Meilutytė vėl laimėjo abi plaukimo krūtine sprinto rungtis (50 ir 100 m). Prieš savaitę ji tą patį padarė Berlyne (Vokietija).

Pirmame etape lietuvė rimtai kėsinosi į 50 m distancijos planetos rekordą, finale finišavusi per 28,60 sek. – vos 0,04 sek. lėčiau nei 2018-aisiais buvo pavykę karjerą jau baigusiai jamaikietei Aliai Atkinson.

Tokiu būdu Žilvino Ovsiuko treniruojama sportininkė atnaujino Lietuvos ir Europos rekordus.

Toronte R. Meilutytė atakavo dvigubai ilgesnio nuotolio rekordinę žymą, 100 m nuplaukusi per 1 min. 2,95 sek. Iki jai pačiai priklausančio pasaulio rekordo, užfiksuoto 2013 metais, pritrūko 0,59 sek.

Nors rezultatai – puikūs, po paskutinio pasirodymo Kanadoje paklausta, ar planuoja pamėginti susigrąžinti kadaise turėtus titulus pasaulio čempionate 25 m baseine, R. Meilutytė purtė galvą.

„Šiuo metu – ne. Bet pažiūrėsime, vis dar apie tai svarstau“, – teigė Londono olimpinė čempionė, per karjerą tris kartus laimėjusi auksą „trumpo“ vandens planetos pirmenybėse ir pridūrusi antra tiek sidabro apdovanojimų.

Savo ruožtu, LPF jau yra patvirtinusi Lietuvos rinktinės sudėtį pasaulio čempionatui – su R. Meilutyte priešakyje.

Į gruodžio 13-18 d. Melburne vyksiančias varžybas taip pat turėtų keliauti Kotryna Teterevkova, Danas Rapšys ir Andrius Šidlauskas.

LPF prezidentas Saulius Binevičius Delfi teigė pasikalbėsiantis su R. Meilutyte apie jos planus, kuomet plaukikai užbaigs pasaulio taurės varžybų turą Šiaurės Amerikoje ir grįš namo. Lapkričio 3-5 d. paskutinį taurės etapą priims Indianapolis (JAV).

„Jeigu kažkas po pasaulio taurės varžybų jausis pervargęs, nesinorėtų gadinti kito sezono. Tiek Rūta, tiek Danas patys vertina savo savijautą. Mums svarbiausia – kitais metais prasidedanti olimpinė atranka ir pasaulio čempionatas ilgame baseine.

Kita vertus, mes tikime, kad Rūta dalyvaus ir Melburne, apie tai kalbame su jos treneriu. Pasikalbėsime su ja pačia, kai grįš į Lietuvą, tuomet žinosime tiksliai“, – sakė S. Binevičius.

Paklaustas, kaip vertina R. Meilutytės rezultatus pasaulio taurės varžybose, jis tvirtino po ilgos pertraukos į didįjį sportą grįžusios plaukikės galimybėmis nebesistebintis.

„Tai tik parodo, kad žmonės viską gali. Svarbu ir teisingos treniruočių programos, priderintos prie konkrečių sportininkų. Bet mes, kaip federacija, žiūrime į tolesnius iššūkius. Dėl šių metų – labai džiugu, tačiau daug svarbesni bus ateinantys dveji, vedantys į olimpines žaidynes“, – komentavo LPF vadovas.


Tiesa, R. Meilutytė kol kas nėra patvirtinusi, ar pageidautų trečią kartą pasirodyti olimpinėje arenoje. Šių metų pradžioje ji pati pasiprašė išbraukiama iš 2024-ųjų Paryžiaus žaidynių kandidatų sąrašo, atsisakydama Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) siūlytos stipendijos.

„Matome, kad ji džiūgauja, kad jai sekasi, kad ji vejasi senus savo rekordus – galime didžiuotis, kad ir Lietuvoje sugebame sudaryti reikiamas sąlygas tokio lygio sportininkams. Vis dėlto nenorime apkrauti Rūtos papildoma našta ir viską planuojame trumpais etapais“, – aiškino S. Binevičius.

Saulius Binevičius

Po dviejų etapų R. Meilutytė bendrojoje pasaulio taurės varžybų įskaitoje tarp moterų užima penktą vietą.

„Tiesiog noriu pasirodyti kaip įmanoma geriau, plaukti gražiai ir techniškai. Nėra taip, kad visą dėmesį skirčiau rezultatui švieslentėje. Bet visada smagu nuplaukti greitai“, – savo įspūdžius Kanadoje apibendrino pati lietuvė.

Vyrų rikiuotėje tris bronzos medalius susirinkęs D. Rapšys žengia devintas.

Beje, Toronte komandų įskaitoje Lietuva pakilo net iki penktos pozicijos (2 aukso, 1 bronzos medalis), kuria pasidalino su Honkongu – pastarajam visus medalius parūpino airių kilmės laisvojo stiliaus plaukikė Siobhan Haughey.

Aukščiau išsirikiavo tik JAV, Kanada, Pietų Afrikos Respublika bei dar vienas siurprizas – Trinidadas ir Tobagas, kuriam antrą kartą iš eilės tris aukso apdovanojimus atnešė sprinteris Dylanas Carteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)