Lietuvos rinktinė kelialapį į pasaulio čempionatą iškovojo 2020 m. Vilniuje vykusiame pirmajame Europos beisbolo-5 čempionate. Europos pirmenybėse Lietuvos rinktinė laimėjo sidabro medalius. Į pasaulio čempionatą iš Senojo žemyno pateko tik Europos čempionato finalininkai – lietuviai ir auksą iškovojusi Prancūzijos rinktinė.

„Lietuvos rinktinės laukia istorinės pirmojo pasaulio beisbolo-5 čempionato rungtynės šią sporto šaką be proto mylinčioje valstybėje. Lietuvos beisbolininkai jau yra rungtyniavę Meksikoje. Likę neišdildomi prisiminimai, kai 2014 metais Lietuvos jaunučių rinktinė pasaulio U15 beisbolo čempionate Meksikoje susitiko su vietos rinktine.

Rungtynes stadione stebėjo net 7 tūkstančiai žiūrovų. Mus saugojo ne tik policija, bet ir vietos kariuomenė. Net sunku žodžiais apibūdinti, ką Meksikoje reiškia beisbolas ir kas mūsų laukia pasaulio čempionate, kur visos rungtynės vyks atviruose stadionuose, o ne uždarose arenose, kaip esame įpratę Europoje“, – pasakojo Lietuvos beisbolo asociacijos prezidentas Virmidas Neverauskas.

Sparčiai visame pasaulyje populiarėjančio beisbolo-5 pasaulio čempionatas organizuojamas pirmą kartą istorijoje. Planetos pirmenybėse varžysis 12 rinktinių iš keturių žemynų.

Lietuvos beisbolininkai žais A grupėje kartu su Meksikos, Kubos, Japonijos, Honkongo ir Pietų Afrikos Respublikos rinktinėmis. B grupėje rungtyniaus Prancūzijos, Kenijos, Pietų Korėjos, Tuniso, Venesuelos ir Taivano rinktinės.

„Tikimasi, kad pirmasis pasaulio beisbolo-5 čempionatas taps didžiuliu proveržiu šios sporto šakos istorijoje. Tai pirma komandinė sporto šaka, kur kartu vienoje komandoje varžosi vyrai ir moterys. Beisbolo-5 varžybos jau yra įtrauktos į 2026 metų Dakaro jaunimo olimpinių žaidynių programą ir tikimasi, kad netolimoje ateityje ši sporto šaka taps ir olimpinių žaidynių dalyve. Beisbolas-5 patrauklus tuo, kad nereikia specializuotų didelių aikštelių, kaip tradiciniame beisbole. Rungtynės įprastai trunka apie 15-25 minutes, o ne tris valandas, kaip įprastame beisbole. Tai patrauklu žiūrovams“, – sako V. Neverauskas.

Eimanto Žičkaus treniruojamai Lietuvos rinktinei pasaulio čempionate atstovaus Nomeda Neverauskaitė, Audinga Kniubaitė, Ugnė Kučinskaitė, Aistė Paškevičiūtė, Napalis Grigas, Vilius Paikovas, Lukas Pupininkas ir Dovydas Zakaras. N. Neverauskaitė ir L. Pupininkas yra žaidę Meksikoje jau anksčiau minėtame pasaulio jaunučių čempionate.

„Pasaulio čempionato favoritėmis laikomis Meksikos ir Kubos rinktinės. Tarp favoričių priskiriama ir Europos čempionato finale lietuvius nugalėjusi Prancūzijos rinktinė. Prancūzijoje beisbolą-5 žaidžia 4-5 tūkstančiai sportininkų.

Palyginimui – Lietuvos čempionate rungtyniavo 8 komandos, iš viso apie 80-imt beisbolininkų. Bet beisbolo-5 varžybos tuo ir įdomios, kad čia gali staigmenų pateikti bet kuri komanda, – sako V. Neverauskas. – Lietuvos rinktinei keliam tikslus patekti į geriausiųjų aštuntuką. Tokį patį tikslą kėlėme ir Europos čempionate, kur iškovojome sidabro medalius. Gal pavyks pakartoti netikėtą sėkmę ir pasaulio čempionate.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją