Tačiau viską aukštyn kojomis apvertė vienas publikuotas vaizdo įrašas, tapęs pretekstu 17 tūkst. sekėjų „Instagrame“ turinčią atletę nubausti pagal antidopingo taisyklių pažeidimą.

„Kaip federacijos vadovas, negaliu komentuoti Lietuvos antidopingo agentūros sprendimo. Asmeniškai labai gaila ir apmaudu, nes dėjome daug pastangų šviesdami atletus“, – teigė antrus metus skaičiuojančios Lietuvos funkcinio sporto federacijos prezidentas Igoris Kuznecovas.

R. Miliauskaitė yra žinoma funkcinio sporto atletė, galinti pasigirti pergalėmis didžiausiose „CrossFit“ varžybose Lietuvoje, taip pat pasiekimais tarptautinėse „CrossFit“ varžybų arenose, o 2020 metais ketino dalyvauti pasaulio „CrossFit“ žaidynėse, kurių atrankoje visame pasaulyje varžėsi pusė milijono dalyvių.

Tuomet planus koregavo pandemija, dabar – Lietuvos antidopingo agentūros nuobauda.

Anot I. Kuznecovo, dopingo kontrolieriai užfiksavo atletės padarytą taisyklių pažeidimą „Instagrame“ pačios R. Miliauskaitės publikuotame vaizdo įraše apie naudojamą lašelinę.

Intraveninė infuzija yra antidopingo taisyklių pažeidimas.

Pagal Pasaulinės antidopingo organizacijos (WADA) taisykles, jau nuo 2005 metų yra draudžiama infuzija į veną, nes tokiu būdu galima maskuoti draudžiamąsias medžiagas organizme.

R. Miliauskaitei skirta dvejų metų diskvalifikacija, kuri baigsis 2024 m. rugsėjo 21 d.

„Yra tik kelios išimtys, kada tai gali būti atliekama. Ir tai tik ligoninėje, bet jokiu būdu ne klinikoje, poliklinikoje, namuose ar kokioje nors kitoje įstaigoje. Visais kitais atvejais vitaminai ir papildai gali būti tik geriami“, – po pasidalinta naujiena pasipylus komentarams feisbuke paaiškino Lietuvos antidopingo agentūra.

„Kaip agentūra pastebėjo Ramunės publikuotą įrašą, aš nežinau. Gal kažkas paskundė, gal patys antidopingo agentūros pareigūnai tą pastebėjo, šito mes nežinome.

Mums persiuntė Ramunės „Instagram Stories“ stop kadrą, kuriame ji rugsėjo 8-ą naudoja lašelinę.

Kodėl naudota lašelinė, ar vartojo vaistus, ar leidosi vitaminus, nėra aišku, tačiau taip buvo nustatytas pats faktas“, – teigė I. Kuznecovas.

„Kalbėjomės su sportininke. Šis atvejis mums yra nemalonus netikėtumas. Kuomet visi sportininkai žino apie draudžiamas medžiagas, vaistus ir kitus preparatus, kurie yra draudžiami ir kurių negalima vartoti, pasimiršta pasidomėti apie draudžiamus metodus. Mums tai labiau panašu į taisyklių nežinojimą, nors tai ir neatleidžia nuo atsakomybės“, – Delfi komentavo I. Kuznecovas.

„Esame suformavę Lietuvos rinktinę, kuri Aruboje lapkričio 18-20 dienomis varžysis pasaulio čempionate. Į ją buvo įtraukta ir Ramunė, tačiau dabar ji iš jos išbraukta ir planetos pirmenybėse dalyvauti negalės.

Žinau, Ramunė labai stipri. Labai tikiuosi, ji padarys teisingas išvadas, nepalaidos šio sporto ir neatsisveikins su juo. Viliuosi, kad per tą laiką ji taps geresnė ir stipresnė bei grįš su trenksmu“, – apie šalies čempionę kalbėjo I. Kuznecovas.

Pasak jo, federacija deda daug pastangų šviečiant sportininkus antidopingo tema, primenamos taisyklės ir dopingo žala.

„Tik įsteigus Lietuvos funkcinio sporto federaciją, kuri yra Tarptautinės funkcinio sporto federacijos narė, iš karto buvo kreiptasi į Lietuvos antidopingo agentūrą dėl sporto šakos įtraukimo į testavimus. Taip pat esame organizavę mokymus ir seminarus Lietuvos funkcinio sporto rinktinei bei jų treneriams.

Šios mokymus surengėme kartu su Lietuvos antidopingo agentūra. Noriu pažymėti, kad per pastaruosius dvejus metus vykusius šalies čempionatus prizininkai buvo testuojami, ir visi rezultatai buvo neigiami“, – tvirtino apie 150 narių vienijančios federacijos vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)