Į 2024 m. sausio mėn. Vokietijoje vyksiantį Europos čempionato finalinį etapą pateks dvi geriausios grupių komandos ir keturios geriausios trečią vietą užėmusios ekipos. Geriausios keturios trečią vietą užėmusios rinktinės bus nustatytos atsižvelgiant tik į rungtynes su dviem aukščiausias vietas grupėje užėmusiomis komandomis.

„Keliame vienintelį uždavinį – patekti į Europos čempionatą tarp 24 geriausių žemyno rinktinių. Lietuvos rinktinė po ilgos pertraukos pateko į šių metų pradžioje vykusį Europos čempionatą. Norime, kad tai nebūtų trumpalaikis blykstelėjimas ir sieksime pakartoti šį pasiekimą. Burtai lėmė stiprius varžovus, bet visose rungtynėse kausimės dėl taškų. Pirmas jėgų išbandymas laukia su grupės favorite Vengrijos rinktine. Vengrai yra nuolatiniai Europos ir pasaulio čempionatų bei olimpinių žaidynių dalyviai ir tai parodo jų pajėgumą. Bandysime įkasti favoritams, nes kiekvienas taškas atrankos turnyre yra aukso vertės“, – sako Lietuvos rinktinės treneris Gintaras Savukynas.

Lietuvos rinktinės rankininkai pirmadienį susirinks Vengrijoje ir prieš rungtynes turės vos tris treniruotes. Tačiau nemažą įdirbį G. Savykuno treniruojama komanda padarė besiruošdama Europos čempionato atrankai.

„Su vyrais sutarėme, kad pasiruošimas Lietuvos rinktinės rungtynėms turi vykti nuolat, ne tik rinktinės stovykloje. Per keletą dieną mes negalime pagerinti fizinių savybių, techninių dalykų, todėl darbas treniruotėse klubuose turi vykti nuolat. Po pasaulio čempionato atrankos turnyro, balandžio ir birželio mėnesiais sužaidėme ketverias draugiškas rungtynes su Estijos bei Ukrainos rinktinėmis. Jose išbandėme nemažai rinktinės kandidatų. Rinktinės rankininkai gavo individualias užduotis ir tikimės, kad į stovyklą atvyks tinkamai pasiruošę, nes laukia labai atsakingos rungtynės. Reikia atnaujinti žaidėjų tarpusavio ryšius tiek puolime, tiek gynyboje ir kuo greičiau pagauti žaidybinį ritmą. Nes jau po kelių dienų Klaipėdoje lauks labai svarbios rungtynės su Šveicarijos rinktine“, – tvirtina G. Savukynas.

Formuojant komandos sudėtį treneriai susidūrė su papildomais iššūkiais, nes dėl traumų Lietuvos rinktinei negalės padėti keli lyderiai. Jau antrus metus dėl sunkios kelio traumos negali žaisti Čempionų lygos laimėtojas Jonas Truchanovičius, dėl peties traumos dviem mėnesiams iš rikiuotės iškrito Hardo „Alpla“ komandai prasibrauti į Europos lygą padėjęs Karolis Antanavičius. Dėl traumų rinktinėje nebus Ispanijos aukščiausioje lygoje rungtyniaujančių Gabrieliaus Virbausko ir Rolando Bernatonio bei iš Islandijos į Klaipėdos „Dragūną“ grįžusio Gyčio Šmantausko.

Lietuvos rinktinės sudėtis:

Vartininkai: Lukas Gurskis („Bordeaux Bruges“, Prancūzija), Giedrius Morkūnas (Vilniaus „Šviesa“) ir Karolis Videika (Kauno „Granitas-Karys“).

Kairieji kraštai: Skirmantas Plėta („Šviesa“), Deividas Jovaišas („Bergsoy“, Norvegija) ir Tadas Rasakevičius („Šviesa“).

Kairieji pusiau kraštai: Gerdas Babarskas („Aix“, Prancūzija) ir Lukas Simėnas („Istres“, Prancūzija).

Įžaidėjai: Aidenas Malašinskas („Melsungen“, Vokietija) ir Benas Petreikis („N-Lubbecke“, Vokietija).

Linija: Tadas Stankevičius (Alytaus „Varsa“), Povilas Babarskas („Grosswallstadt“, Vokietija), Andrius Montvilas („Granitas-Karys“) ir Eimantas Grimuta („LIT 1912“, Vokietija).

Dešinieji pusiau kraštai: Mindaugas Dumčius („Elbflorenz“, Vokietija) ir Modestas Štarolis („Granitas-Karys“).

Dešinieji kraštai: Laurynas Palevičius („Šviesa“) ir Mykolas Lapiniauskas (Klaipėdos „Dragūnas“).