Toks sprendimas priimtas IBA direktorių tarybos posėdyje. Skelbiama, kad tiek rusai, tiek baltarusiai IBA organizuojamose varžybose galės vėl dalyvauti su nacionalinėmis šalių vėliavomis, o apdovanojimų ceremonijos metu vėl galės skambėti šių šalių himnai. Į varžybas sugrįžta ir abiejų šalių techninis personalas, teisėjai.


Toks IBA sprendimas kardinaliai kontrastuoja su Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) rekomendacijomis tarpautinėms federacijoms, kuriomis dėl Ukrainoje sukelto ir tebesitęsiančio karo raginta ir toliau raginama suspenduoti Rusijos ir Baltarusijos sportininkus bei teisėjus.

Visgi Vladimirui Putinui artimo Umaro Kremliovo vadovaujama IBA vadovaujasi Kremliaus mėgstama retorika.

„Politika neturi daryti įtakos sportui. Taryba balsavo už tai, kad būtų atšauktas ankstesnis sprendimas, sportininkams turi būti sudarytos vienodos sąlygos. Būdama autonomiška organizacija IBA išlieka politiškai neutrali ir nepriklausoma bei ragina siekti taikos“, – tvirtinama oficialiame IBA pranešime.

U. Kremliovas vasarą buvo perrinktas naujai IBA prezidento kadencijai, nors pats jo išrinkimo procesas tapo farsu – daugiau pretendentų į postą nebuvo, nes pagrindinis konkurentas rinkimų išvakarėse buvo diskvalifikuotas. Plačiau apie šiuos įvykius galite paskaityti čia.

Rinkimus buvo reikalaujama vykdyti iš naujo, tačiau IBA Kongrese Jerevane rugsėjo pabaigoje toks sprendimas buvo atmestas.

IOC tai reagavo išreikšdamas „gilų susirūpinimą“. Tiesa, šiuo atveju veiksmų buvo imtasi jau anksčiau. Dėl nuolatinių skandalų Tarptautinis olimpinis komitetas jau yra nušalinęs IBA nuo olimpinių turnyrų organizavimo. Pavyzdžiui, Tokijo olimpinėse žaidynėse bokso varžybas organizavo pats IOC, o už turnyro eigą atsakomybė patikėta Tarptautinei gimnastikos federacijai.

Toks pat modelis numatytas ir 2024-ųjų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse, o iš 2028-ųjų Los Andželo žaidynių pirminės progamos boksas kol kas apskritai yra išbrauktas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)