„Rezultatai nedžiugina, išvadas padaryti reikia. Šitas sezonas davė peno pamąstymams – ką padarėme ne taip, kodėl taip nutiko“, – Delfi komentavo vyriausiasis irklavimo rinktinės treneris Kęstutis Keblys.

Kartų kaitą po pernai vykusių Tokijo olimpinių žaidynių išgyvenančią komandą pasaulio čempionate sudarė šešios įgulos ir 17 sportininkų, bet į stipriausių šešetą nepateko nė vienas iš jų.

Praėjusį mėnesį Miunchene (Vokietija) vykusiame Europos čempionate lietuviai taip pat rizikavo vos antrą kartą per pastarąjį dešimtmetį likti be medalių, bet paskutinę dieną nuotaikas pataisė Dovydas Nemeravičius ir Armandas Kelmelis, užėmę trečią vietą vyrų porinių dviviečių finale.

Čekijoje aukščiausiai pakilo naujai suburta moterų porinės keturvietės įgula. Donata Karalienė, Dovilė Rimkutė, Ieva Adomavičiūtė ir Viktorija Senkutė laimėjo B finalą ir galutinėje įskaitoje užėmė septintą poziciją.

Šis kvartetas startavo vienintelį kartą ir po pasaulio čempionato vėl turėtų iširti.

„Šioje vietoje šiek tiek surizikavome. Nebuvo labai blogai, bet dvivietės potencialas – didesnis“, – vertino K. Keblys.

Karjerą baigus Mildai Valčiukaitei, savo ilgametės porininkės netekusi Rio de Žaneiro olimpinė prizininkė D. Karalienė šiame sezone irklavo su tarp suaugusiųjų kojas dar tik apšylančia D. Rimkute.

Moteris Lietuvos rinktinėje treniruojančio Virgaudo Leknicko vertinimu, ketvirtą vietą Europos čempionate užėmęs duetas ir planetos pirmenybėse daugių daugiausiai būtų pretendavęs į analogišką poziciją.

O kadangi tikėtis medalio buvo sunku, nuspręsta formuoti naują keturvietės įgulą – dėl perdėm pragmatiškų sumetimų.

„Pagal favoričių rezultatus, mūsų dvivietė pasaulio čempionate galėjo pretenduoti į ketvirtą ar penktą vietą, nes D. Rimkutei dar tikrai reikia daug padirbėti, kad susilygintų su D. Karaliene.

Tai buvo strateginis klausimas, kadangi turėjome dar dvi sportininkes, negaunančias valstybės stipendijų. Nusprendėme padėti joms užsidirbti finansavimą. Federacija nelabai norėjo šio projekto, bet nutarėme, jog verta tai padaryti galvojant apie ateitį, kad sportininkėms nereikėtų sukti galvos, kaip pragyventi“, – Delfi aiškino V. Leknickas.

Virgaudas Leknickas

Vos tris savaites pasitreniravusi keturvietė savo neafišuotą tikslą pasiekė – septinta vieta pasaulio čempionate I. Adomavičiūtei ir V. Senkutei artimiausiems metams užtikrino 1,7 tūkst. eurų dydžio valstybės stipendiją.

„Pagal visas aplinkybes – neblogas rezultatas. Ir, rodos, geriausias mūsų rinktinėje. Merginos užsidirbo tuos pinigėlius ir dabar gali iš visos širdies dirbti, ruoštis kitam sezonui“, – atsiliepė V. Leknickas.

Jo nuomone, kitais metais D. Karalienė dvivietę turėtų mėginti irkluoti su po diskvalifikacijos dėl draudžiamos medžiagos vartojimo grįžusia I. Adomavičiūte. Tuo metu moterų keturvietę specialistas vadina vienkartiniu projektu ir nemato jo perspektyvų.

„Kol nebus daugiau sportininkių, kurios spaudžia iš apačios ir spardo į užpakalį, nėra prasmės tuo užsiimti. Didelės valtys – didelių šalių prioritetas. O mums reikėtų orientuotis į dvivietes ir vienvietes“, – įsitikinęs V. Leknickas.

Devintas vietas Čekijoje užėmė pavienę dvivietę irkluojantys Europos jaunimo čempionai dvyniai Domantas ir Dovydas Stankūnai bei vyrų porinės keturvietės įgula: Žygimantas Gališanskis, Dominykas Jančionis, Giedrius Bieliauskas ir Aurimas Adomavičius.

Tuo metu bronziniai Europos pirmenybių prizininkai A. Kelmelis ir D. Nemeravičius tenkinosi 14-a pozicija.

„Jiems metai nebuvo blogi, visą sezoną plaukdavo finaluose, tik prieš pasaulio čempionatą turbūt nepataikėme planuodami treniruočių krūvius. Bet čia – ne sportininkų, o mūsų, trenerių, kaltė“, – atsakomybę prisiėmė K. Keblys.

14-as liko ir karjeros didžiajame sporte vis dar nebaigęs vienvietininkas Mindaugas Griškonis.

Mindaugas Griškonis (Foto: "World Rowing")

Kol kas neaišku, ar 36-erių dabartinis LIF prezidentas bandys prasimušti į 2024 metų Paryžiaus olimpines žaidynes, kurios jam būtų penktosios karjeroje.

„Šios varžybos jo potencialo neparodė. Mindaugas – brandus sportininkas, bet po Tokijo žaidynių jis šešis mėnesius neatliko specifinio darbo. Mūsų sporte taip nieko nepasieksi, todėl rezultatas nestebina. Tačiau tokios patirties ir gebėjimų turintis žmogus tikrai būtų konkurencingas. Ateitis priklausys tik nuo jo paties sprendimo, o kol kas jis dar nori pamąstyti“, – sakė K. Keblys.

Žemiausiai tarp lietuvių pasaulio čempionate liko 17-oje pozicijoje finišavusi pavienės keturvietės įgula: Povilas Stankūnas, Martynas Džiaugys, Povilas Juškevičius ir Mantas Juškevičius.

Beje, Čekijoje lietuviams jau nebetalkino šiame sezone LIF konsultanto pareigas ėjęs britas Ianas Shore‘as.

Pastarasis mėgino pakeisti vieną kontroversiškiausiai vertinamų asmenybių šalies irklavime – ilgametį konsultantą iš Italijos Giovanni Postiglione, dirbusį su Lietuvos rinktine jos aukso amžiuje.

„Aš turbūt daugiausiai iš mūsų visų su I. Shore‘u dirbau. Radome kontaktą, manau, kad jis įnešė šį tą naujo. Gal kai kas nepripažino, ignoravo, bet aš manau, kad tai buvo teigiamas bendradarbiavimas.

Ianas buvo visiškai priešinga asmenybė nei G. Postiglione – ne autokratas, nuo kurio nuomonės negalima nukrypti nė per sprindį, o diplomatas. Jis daug tardavosi, daug derindavosi prie kitų – gal tai ir buvo jo klaida, reikėjo truputį griežčiau vadovauti“, – svarstė V. Leknickas.

„Kiekvienas gali vertinti savaip, tačiau bet kokia nauja nuomonė iš šalies visados yra naudinga, leidžia išplėsti akiratį, gauti naujų žinių“, – pritarė K. Keblys.

Primename, kad praėjusiais metais irklavimo kanalą paliko ilgamečiai rinktinės lyderiai M. Valčiukaitė, Saulius Ritteris, Rolandas Maščinskas.

Kęstutis Keblys
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją