Apie sprendimą palikti nacionalinę rinktinę 27-erių kaunietis informavo Lietuvos plaukimo federaciją.

„Plaukimo bendruomenėje praleidau 22-ejus metus. Esu dėkingas už išugdytą charakterį, už patirtus nuotykius ir už suteiktas galimybes atstovauti Lietuvai.

Dėkoju visiems treneriams, kurie, gal ir nežinodami, prisidėjo prie mano tobulėjimo. Išskirtinai dėkoju trenerei Jolantai Dulevičienei, kuri pradėjo mano kelionę ir atidavė daug metų. Trenerei Inai Paipelienei, kuri mane lydėjo ir palaikė dvejose olimpinėse žaidynėse. Pauliui Andrijauskui ir Jūratei Statkevičienei už palaikymą ir buvimą šalia.

Ačiū visiems sportininkams – be jūsų nebūtų konkurencijos ir gerėjančių rezultatų. Visiems rinktinės nariams: Andriui Šidlauskui, Giedriui Titeniui, Danui Rapšiui, su kuriais praleidome daugiausiai laiko stovyklose. Su visais jumis buvo labai smagu ir gera.

Taip pat dėkoju Lietuvos plaukimo federacijai už galimybes ir kantrybę. Atėjo laikas naujam etapui“, – sako plaukikas.

Paskutinis jo startas kartu su šalies rinktine įvyko šįmet vykusiame pasaulio plaukimo čempionate Budapešte, o vasarą Romoje vykusį Europos čempionatą Kauno sporto mokyklos „Startas“ auklėtinis praleido dėl patirtos traumos.

„Mūsų bendruomenės vardu dėkoju Deividui už visus šiuos metus, atiduotus plaukimo sportui. Taip pat nuoširdžią padėką skiriu ir plaukiką sportiniame kelyje lydėjusiai trenerei Jolantai Dulevičienei bei su juo dirbusiems Inai Paipelienei, Pauliui Andrijauskui ir Jūratei Statkevičienei. Jūsų dėka Lietuvos vardas ne kartą skambėjo tarptautinėse plaukimo arenose.

Gerbiame sportininko pasirinkimą, linkime jam kuo geriausios kloties bei kartu tikimės, kad stipriausio šalies delfinisto vieta tuščia neliks, o jaunoji karta sėkmingai tobulės ir džiugins mus neprastesniais savo pasiekimais“, – sako Lietuvos plaukimo federacijos prezidentas Saulius Binevičius.

Karjeros pasiekimai

Trenerės Jolantos Dulevičienės auklėtinis D. Margevičius 2011 metais Trabzone vykusiame Europos jaunimo olimpiniame festivalyje užėmė šeštą vietą vaikinų 100 m plaukimo peteliške rungtyje.

2013 m. lietuvis varžėsi Europos jaunimo čempionate Poznanėje, kur buvo septintas tiek 50 m, tiek ir 100 m plaukimo peteliške rungtyse, o su komandos draugais Danu Rapšiu, Mantu Auruškevičiumi ir Povilu Strazdu iškovojo ketvirtą vietą vaikinų estafetėje 4 x 100 m kombinuotu būdu.

Pasaulio jaunimo čempionate Dubajuje lietuvis sėkmingai pateko į vaikinų 50 m plaukimo peteliške finalą ir jame finišavo aštuntas.

D. Margevičius šiame čempionate svariai prisidėjo ir prie mūsų komandos pasirodymo mišrioje komandinėje estafetėje 4 x 100 m kombinuotu būdu. Kaunietis atrankoje kartu su Ugne Mažutaityte, Rūta Meilutyte ir P. Strazdu užėmė trečią vietą, o finale plaukę D. Rapšys, R. Meilutytė, P. Strazdas ir Eva Gliožerytė tada Lietuvai iškovojo sidabrą.

2013 m. gruodį D. Margevičius debiutavo Europos plaukimo čempionate trumpajame baseine Herninge. Tais pačiais metais sportininkui suteiktas Tarptautinio plaukimo meistro vardas.

2015 m. Netanijoje vykusiame Europos čempionate (25 m baseine) lietuvis pateko į vyrų 50 m plaukimo peteliške pusfinalį, kuriame užėmė 11 vietą, o komandinėje estafetėje 4 x 50 m kombinuotu būdu kartu su D. Rapšiu, Giedriumi Titeniu ir Mindaugu Sadausku iškovojo šeštą vietą.

2016 m. Europos čempionate Londone D. Margevičius su D. Rapšiu, G. Titeniu ir Simonu Biliu užėmė penktą vietą komandinėje vyrų estafetėje 4 x 100 m kombinuotu būdu.

Savo debiutinėse olimpinėse žaidynėse Rio de Žaneire jis padėjo Lietuvos vyrų komandinei estafetei 4 x 100 m kombinuotu būdu rungtyje. Ten lietuviams (D. Rapšiui, G. Titeniui, D. Margevičiui ir S. Biliui) atiteko 14 vieta.

Danas Rapšys, Deividas Margevičius, Andrius Šidlauskas, Simonas Bilis

Tų pačių metų pabaigoje D. Margevičius dalyvavo ir pasaulio plaukimo čempionate trumpajame baseine Vindsore, kur su D. Rapšiu, G. Titeniu ir Mindaugu Sadausku plaukė vyrų 4 x 50 m kombinuotu būdu finale ir užėmė aštuntą vietą.

2017 m. kaunietis varžėsi Europos čempionate (25 m baseine) Kopenhagoje, kur pateko į vyrų 50 m plaukimo peteliške pusfinalį ir jame iškovojo 14 vietą, o komandinėje estafetėje 4 x 50 m kombinuotu būdu užėmė devintą vietą, plaukdamas kartu su D. Rapšiu, G. Titeniu ir S. Biliu.

2018 m. Europos čempionate Glazge D. Margevičius plaukė dar viename estafetės finale. 4 x 100 m kombinuotu būdu rungtyje jis su D. Rapšiu, Andriumi Šidlausku ir S. Biliu iškovojo garbingą ketvirtą vietą.

Pasaulio čempionate Hangdžou lietuvis pasiekė vyrų 100 m plaukimo peteliške pusfinalį, kuriame pelnė 14 vietą, o su D. Rapšiu, A. Šidlausku ir S. Biliu sėkmingai pateko į 4 x 100 m kombinuotu būdu estafetės finalą ir jame užėmė septintą vietą.

2019 m. Kvandžu vykusiame pasaulio čempionate D. Margevičius kartu su D. Rapšiu, A. Šidlausku ir S. Biliu pelnė 11 vietą vyrų estafetėje 4 x 100 m kombinuotu būdu ir Lietuvos estafetės komandai iškovojo kelialapį į Tokijo olimpines žaidynes.

Tų pačių metų pabaigoje Glazge vykusiame Europos čempionate (25 m baseine) kaunietis užėmė 16 vietą vyrų 100 m plaukimo peteliške rungtyje.

2021 m. lietuvis dalyvavo Europos čempionate Budapešte, kur užėmė 9 vietą estafetėje 4 x 100 m kombinuotu būdu (kartu su D. Rapšiu, A. Šidlausku ir S. Biliu).

Pasaulio čempionate (25 m baseine) Abu Dabyje D. Margevičius, nors ir nepakliuvo į asmeninių rungčių pusfinalius, plaukdamas kartu su D. Rapšiu, A. Šidlausku ir S. Biliu sėkmingai pateko į net trijų komandinių estafečių finalus. 4 x 50 m l. stiliumi ir 4 x 100 m kombinuotu būdu estafetėse lietuviai buvo septinti, o 4 x 50 m kombinuotu būdu – aštunti.

Deividas Margevičius

D. Margevičiui iki šiol priklauso keturi šalies vyrų plaukimo peteliške rekordai. Jis taip pat yra ir penkių komandinių estafečių nacionalinių rekordų bendraautorius.

Geriausi asmeniniai rezultatai:

--- 50 m baseine ---

  • 50 m peteliške – 23,68 sek. – 2020 m. Klaipėda
  • 100 m peteliške – 52,55 sek. LR – 2019 m. Kvandžu (Pietų Korėja)
  • 200 m peteliške – 2 min. 0,63 sek. LR – 2017 m. Budapeštas (Vengrija)


--- 25 m baseine ---

  • 50 m peteliške – 22,70 sek. LR – 2017 m. Berlynas (Vokietija)
  • 100 m peteliške – 50,95 sek. – 2018 m. Hangdžou (Kinija)
  • 200 m peteliške – 1 min. 53,83 sek. LR – 2018 m. Hangdžou (Kinija)
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją