Jei pernai Vilniaus plaukimo maratono rytą tirštas rūkas storai užgulė Balsio ežerą ir jo pakrantes, o oro temperatūra siekė vos 10 laipsnių šilumos, tai šiemet paskutinis rugpjūčio savaitgalis priminė ne vasaros pabaigą, o vidurvasarį.

Saulė, kaip ir visą savaitę iki maratono, negailėjo vasariškos kaitros ir spindulių, tad vandens temperatūra negalėjo nedžiuginti plaukikų.

Šiemet Vilniaus plaukimo maratone rugpjūčio 27-ąją jėgas išbandė virš 300 dalyvių, pasirinkusių skirtingas distancijas pagal savo galimybes: nuo ilgiausio 10 km nuotolio iki 200 m starto ar akvatlono estafetės, o prie startų linijos buriavosi tiek buvę plaukimo rinktinės nariai, tiek tokių varžybų debiutantai.

...jei nori, tada viskas yra įmanoma.
Kamilė Ilijonskytė

Pagrindinėje ilgiausioje 10 km distancijoje varžybų dalyviai turėjo apiplaukti visą Balsio ežerą du kartus su išlipimu į krantą po pirmo rato.

Pirmasis 10 km nuotolį įveikė buvęs Lietuvos plaukimo rinktinės narys Povilas Strazdas – 2 val. 9:25 min.

„Smagu, kad tokios distancijos įveikimas vis dar nesukelia labai daug vargo“, – prisipažįsta varžybų nugalėtojas, kurio pavardę pastaruosius kelerius metus dažniau galima išvysti ne plaukimo, o triatlono varžybų protokoluose.

Nuo jo tik 37 sek. atsiliko Edgaras Štaras („Poseidonas“, 2:10:02 val.), trečią vietą iškovojo Eimantas Šiburkis („Kauno plaukimo mokykla“, 2:30:25 val.).

„Tikrinau dalyvių sąrašus, žinojau, kad su Edgaru plauksime kartu. Šiemet plaukimui skyriau žymiai mažiau dėmesio, koncetravausi į kitas triatlono rungtis, nes kitose disciplinose turiu gerokai pasitempti.

Distancijos metu nuotaika keitėsi tikriausiai 5-6 kartus. Kaip ir minėjau, pačios distancijos įveikimas kol kas nekelia jokių sunkumų, bet tikslai visuomet aukščiausi – būti pirmam“, – neslepia P. Strazdas, 2013 metais tapęs pasaulio plaukimo jaunimo vicečempionu (4 x 100 m kompleksinio plaukimo estafetėje), o 2014-aisiais iškovojęs jaunimo olimpinių žaidynių sidabro medalį (200 m kompleksinis plaukimas).

„Maždaug įpusėjus pirmą ratą, pamenu, šiek tiek pradėjau jausti nuovargį, atrodė, kad tuoj Edgaras nuplauks ir liksiu vienas. Tačiau, po tam tikro laiko tempas šiek tiek krito, o ir aš atsigavau. Antrame rate jaučiausi žymiai geriau, praktiškai visą ratą žinojau, kad reikalui esant finiše turėsiu pakankamai jėgų dar paspausti.

Be abejo, buvo ir sunkesnių atkarpėlių, bet svarbiausia jas pralaukti, kažkuriuo metu vis tiek „pramuša“. Dar gal kažkiek psichologiškai padėjo ir suteikė pasitikėjimo tai, kad Edgaras prieš startą prasitarė, jog ką tik po atostogų, todėl žinojau, kad nebus geriausios formos“, – varžybų eigą prisiminė P. Strazdas.

Anot jo, varžybų organizatoriai šiemet pasistengė lydėdami plaukikus.

„Pasimokyta iš praėjusių metų klaidų. Patiko, kad visą kelią lydėjo asmuo su irklente, dėl to ženkliai palengvėjo orientavimasis. Be to, šiemet turbūt pirmą kartą gavosi tiksliausias distancijos atstumas, kadangi ankstesniais metais kelių šimtų metrų pritrūkdavo“, – pastebėjo trečius metus paeiliui Vilniaus plaukimo maratone nugalėjęs P. Strazdas, kuriam šis startas šiemet buvo vienintelis atviro vandens varžybose.

Povilas Strazdas

Jo visas dėmesys – triatlonui, kurį siūlo išbandyti ir kitiems aktyvią karjerą baigusiems ar ypač gerų rezultatų neturintiems plaukikams. Tokiems jis turi svarbų patarimą.

„Juk nuo plaukimo viskas ir prasideda, bėgti ir minti išmokti žymiai paprasčiau nei plaukti. Be to, atėjusiam plaukikui kur kas lengviau pasiekti aukštų rezultatų per gerokai trumpesnį laiką, ką tikriausiai mes tik patvirtiname.

Svarbu tik pažymėti, jog nusprendus persikvalifikuoti, siūlau iš karto kreiptis į tai išmanantį žmogų, kadangi tokiu būdu bus išvengta daug nemalonių patirčių, įskaitant traumų galimybes.

Plaukime buvau įpratęs kiekvieną treniruotę turėti tam tikrų „darbo“ atkarpų, o bėgime ar dviračių rungtyje apie 70 proc. treniruočių sudaro lengvi bėgimai ar važiavimai, neperžengiant tam tikros pulso atžymos. Neslėpsiu, tiek man, tiek kitiems plaukikams iš pat pradžių buvo sunku tą suprasti“, – atskleidė P. Strazdas.

Povilas Strazdas

Nugalėtojos svajonėse – startai FINA varžybose, galbūt – ir olimpinės žaidynės

Moterų gretose tempą diktavo kaunietė Kamilė Ilijonskytė (KPM), kuri pakartojo praėjusių metų pergalę.

17-metė maratono distanciją nuplaukė per 2 val. 37:49 min., antrą vietą užėmė latvė Ilzė Aigarė (2:41:14 val.), trečia finišavo Nadežda Kudriavceva-Bausienė (3:25:03 val.).

„Jausmas, įveikus 10 kilometrų distanciją, yra nuostabus – tu ne tik įveiki kilometrus, tačiau kartu ir save, nes supranti, kad jei nori, tada viskas yra įmanoma. Šis, antrasis kartas buvo sunkesnis, nes vanduo buvo ganėtinai šiltas, distancija išdėliota šiek tiek kitaip ir rytinė saulė plieskė į akis“, – savaitgalio įspūdžiais dalinosi Kauno plaukimo mokyklos auklėtinė.

Anot jos, pirma distancijos pusė klostėsi labai gerai, tačiau antroje pusėje pradėjo trūkti jėgų.

„Nuo vandens supimo šiek tiek pykino. Artimiausių konkurenčių nemačiau maždaug 9 kilometrus, todėl konkurencija pasijuto tik likus paskutiniam kilometrui, tačiau vis tiek pavyko finišuoti greičiausiai“, – apie konkurenciją varžybose kalbėjo K. Ilijonskytė.

Ilzė Aigarė, Kamilė Ilijonskytė (viduryje), Nadežda Kudriavceva-Bausienė

Šiemet jai Balsio ežero vanduo buvo net kiek per šiltas.

„Oro sąlygos pirmą kartą per šį maratoną buvo lepinančios – šilta ir vandenyje, ir virš jo, nors prieš tai dvejus metus paeiliui oro temperatūra siekdavo tik 8-10 laipsnių ir vandens temperatūra – vos 17 laipsnių.

Tačiau man šiais metais vanduo buvo per šiltas, nes mano plaukimo kostiumas juodas ir sugėrė šilumą, todėl nebuvo labai komfortabilu plaukti. Varžybų metu stebino tai, kad organizatoriai atsižvelgė į prašymus ir varžybų trasoje pasirūpino daugiau pagalbinio personalo, kuris padėjo orentuotis pakitusioje trasoje“, – teigė maratono nugalėtoja.

Ji – etatinė jaunučių, jaunių Lietuvos plaukimo čempionatų dalyvė, o pernai gruodį tapo šalies suaugusiųjų vicečempione (1500 m ir 800 m l. st. rungtyse). Šiltuoju metų laiku ji stengiasi nepraleisti varžybų atvirame vandenyje.

„Man atvirame vandenyje įdomiau varžytis, nes čia nėra posūkių, tiek daug įtakos neturi pati plaukimo technika, o čia beveik viską lemia fizinė ir psichologinė ištvermė. Ir nuotaikos čia visada geros, nes dauguma į atviro vandens maratonus atvažiuoja tarsi į šventę, o ne dėl prizų, visi vieni kitus palaiko“, – tvirtina plaukikė.

Jos svajonėse tarptautiniai startai Europos, pasaulio čempionatuose bei olimpinėse žaidynėse.

„Pati norėčiau kada nors plaukti FINA atviro vandens etapuose, įvykdyti normatyvą į pasaulio, Europos čempionatus. Norėtųsi, žinoma, ir kada olimpiadoje sudalyvauti.

Taip pat tikiuosi, kad atviras vanduo sudomins kuo daugiau žmonių ir jis taps populiaresnis mūsų šalyje, nes jis gali būti toks pat intriguojantis, kaip ir plaukimas baseine“, – tvirtino K. Ilijonskytė.

Kitų distancijų nugalėtojai ir prizininkai:

5 km distancija, vyrai:

  1. Jonas Kipras Gadliauskas 1:11:15 val.
  2. Kostas Vaičiūnas 1:12:56 val.
  3. Mantas Butanavičius 1:13:07 val.


Moterys:

  1. Saulė Bielinytė 1:22:31 val.
  2. Juneta Krylovaitė 1:24:15 val.
  3. Gabrielė Brovkaitė 1:31:11 val.


1,5 km, vyrai:

  1. Lukas Prokopavičius 21:25 min.
  2. Artur Jusel 22:20 min.
  3. Arminas Murėnas 22:38 min.


Moterys:

  1. Amelija Murėnaitė 22:48 min.
  2. Lėja Bubulaitė 24:02 min.
  3. Laura Narkutė 24:18 min.


200 m, vyrai:

  1. Edgaras Štura 2:30 min.
  2. Arminas Murėnas 2:41 min.
  3. Robertas Rastenis 2:42 min.


Moterys:

  1. Amelija Murėnaitė 2:49 min.
  2. Aušrinė Girčytė 2:52 min.
  3. Laura Narkutė 3:03 min.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją