Norint patekti į finalą, reikėjo įveikti kvalifikacinį normatyvą (66,00 m) arba pagal rezultatą patekti tarp 12 geriausių disko metikų.

Pirmasis A atrankos grupėje startavo M. Alekna. Žali šortai, geltoni marškinėliai ir raudona kepurėlė. Taip 19-metis talentas atrodė disko metimo sektoriuje per apšilimą.

„Ramiai, neskubėk“, – iš tribūnų paskutinį patarimą prieš atrankos startą davė jaunojo Mykolo treneris Mantas Jusis.

Dėl techninių kliūčių vėliau prasidėjusioje atrankoje M. Alekna pirmuoju bandymu įrankį numetė 63,91 m, antruoju – 61,82 m, trečiuoju – 65,48 m. A grupėje lietuvio rezultatas buvo antras geriausias.

„Stengiausi nešvaistyti savo energijos, atsisėsti, nepasiduoti karščiui, viskas neblogai išėjo. Viskas gerai, greičiausiai patekau į finalą, o tai vienintelis svarbus ir aktualus dalykas šią dieną“, – po atrankos kalbėjo M. Alekna. Miunchene trečiadienį oras įšilo iki 33 laipsnių.

Mykolas Alekna / FOTO: Alfredas Pliadis/LLAF

A grupėje kitų dalyvių rezultatai buvo gana žemi, lietuvis spėjo, kad jiems sutrukdyti galėjo tokios oro sąlygos.

„Gal sportininkams pakišo koją karštis, varžybos buvo nukeltos dėl techninės įrangos gedimo. Rezultatai truputį žemoki, tačiau finale bus visiškai kiti rezultatai“, – sakė M. Alekna.

Toje pačioje grupėje varžęsis pasaulio čempionas Kristjanas Čehas pirmuoju metimu sugriebė bilietą į finalą, diską numetęs 69,06 m ir įvykdęs kvalifikacinį 66 m normatyvą.

Tai kartu ir naujasis Europos čempionatų rekordas. Iki trečiadienio Europos čempionatų rekordas nuo 2010 metų priklausė lenkui Piotrui Malachovskiui – 68,87 m.

„Žinojau, kad Kristjanas toli mes. Čia nebuvo siurprizas. Užtikrintai, pirmu metimu, gana toli. Manau, kad finale mes dar toliau. Bandysiu ir aš pasispardyti, – kalbėjo pasaulio vicečempionas. – Finale bandysiu daryti, ką galiu ir mesti toliau. O kokią vietą užimsiu? Medalis būtų smagu, bet sau spaudimo dėl to nekeliu. Tiesiog mėginsiu mėgautis varžybomis ir užimti kuo aukštesnę vietą.“

M. Alekna tapo pirmuoju Lietuvos rinktinės atstovu, Miunchene vykstančiame Europos lengvosios atletikos čempionate prasibrovusiu į finalą. Per pirmąsias dvi dienas net penki mūsų šalies atstovai liko per žingsnį nuo finalo.

Penktadienį Miunchene meteorologai prognozuoja lietų, tačiau M. Alekna mojo ranka: „Lietus bus įdomu sektoriuje. Nesu dar metęs per lietų. Batai neslys, manau. Iš tikrųjų sąlygos visiems vienodos, tai nesureikšminu nei lietaus, nei oro.“

Andrius Gudžius / FOTO: Alfredas Pliadis/LLAF

B grupėje valanda vėliau startavęs A. Gudžius jau pirmuoju bandymu įvykdė kvalifikacinį normatyvą, įrankį nusviedęs 66,70 m. Kaip visuomet Europos čempiono titulą ginantis lietuvis po atrankos varžybų nedaugžodžiavo.

„Darbas buvo permesti geltoną liniją, padaryti tai pirmu bandymu, nesiplėšant, nesiekiant nieko įrodyti. Planas pavyko. Reikia grįžti į viešbutį, atsigauti, į ledo vonią įkristi ir ruoštis finalui, – kalbėjo A. Gudžius pridūręs, kad karštis tikrai buvo alinantis ir ledų krepšelis buvo vienintelis vaistas.

Finalo (penktadienį 21.20 val.) dalyviai (vieta atrankoje, metikas, šalis, rezultatas atrankoje)

1.Kristjanas ČehasSlovėnija69.06
2.Andrius GudžiusLietuva66.70
3.Danielis StahlisŠvedija66.39
4.Mykolas AleknaLietuva65.48
5.Lukas WeisshaidingerisAustrija65.48
6.Alexandu FirfiricaRumunija64.17
7.Henrikas JanssenasVokietija62.60
8.Lawrence'as OkoyeD. Britanija62.56
9.Oskaras StachnikasLenkija62.52
10. Simonas PettersonasŠvedija62.39
11. Apostolos ParellisKipras61.95
12. Gudni Valuras GudnasonasIslandija61.80

Tiek M. Alekna, tiek A. Gudžius į Europos čempionatą atvyko jau būdami vienais iš favoritų. Prieš mėnesį Judžine (JAV) vykusiame pasaulio lengvosios atletikos čempionate M. Alekna iškovojo sidabro medalį, o A. Gudžius pasidabino bronza.

Abu lietuvius aplenkė tik pasaulio čempionu tapęs slovėnas Kristijanas Čechas, šį sezoną pasiekęs asmeninį rekordą – 71,27 m.

Šį sezoną it meteoras į disko metikų elitą įskriejęs legendinio Virgilijaus Aleknos sūnus vasarą yra pasiekęs ir geriausią asmeninį rezultatą – 69,81 m. A. Gudžiaus asmeninis rekordas yra 69,59 m, o šį sezoną jis toliausiai metė panašiai – 69,39 m.

Pasaulio rekordas nuo 1986 metų nesikeičia – vokietis Jurgenas Schultas tuomet diską nusviedė 74,08 m.

Praėjusiame Europos čempionate į geriausiųjų šešetukus prasibrovė net septyni lietuviai: auksu pasidabino A.Gudžius, bronza – L.Jasiūnaitė, ketvirtas vietas užėmė ėjikė Brigita Virbalytė ir šuolininkė į aukštį Airinė Palšytė, ėjikė Živilė Vaiciukevičiūtė finišavo penkta, o bėgikai Agnė Šerkšnienė ir Simas Bertašius šeštas pozicijas užėmė atitinkamai 400 m bei 1500 m rungtyse.

Lietuvos rinktinė ir rezultatai Miunchene:

AtletasRungtisRezultatasVieta
Andrius Gudžiusdisko metimas
Mykolas Aleknadisko metimas
Liveta Jasiūnaitėieties metimas
Modesta Morauskaitė400 m51,70 sek.13
Loreta Kančytėmaratonas2:41:1538
Arturas Mastianica20 km sp. ėjimas
Arturas Mastianica35 km sp. ėjimas2:46:0917
Marius Žiūkas20 km sp. ėjimas
Juozas Baikštysšuoliai į aukštį217 cm14
Jogailė Petrokaitėšuoliai į tolį6,37 m14
Aina Grikšaitėtrišuolis13,62 m15
Dovilė Kiltytrišuolis
Ieva Zarankaitėdisko metimas56,85 m14
Urtė Baikštytėšuoliai į aukštį
Gediminas Truskauskas200 m
Greta Karinauskaitė3000 m kl. bėg.
Gabija Galvydytė800 m
Simas Bertašius1500 m3:40,1915
Ignas Brasevičiusmaratonas2:25:2557
Remigijus Kančysmaratonasnebaigė-
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją