61-os valstybės atstovai kovos dėl 32-iejų medalių komplektų olimpinėse ir neolimpinėse distancijose. Dar 12 apdovanojimų komplektų pasaulio čempionate išsidalins neįgalieji baidarių ir kanojų irkluotojai.

Lietuvos rinktinei planetos pirmenybėse atstovaus penkios įgulos. Keturios iš jų varžysis olimpinėse distancijose.

„Paryžiaus olimpinėse žaidynėse liks tik dešimt sprinto rungčių – po penkias vyrų ir moterų varžybose. Po Tokijo žaidynių pakeistas naujas olimpines rungtis jau galėjome išbandyti praėjusių metų pasaulio čempionate. Net trys lietuvių įgulos pernai liko vos per yrį ar du nuo medalių. Todėl šiais metais tikimės, kad Lietuvos rinktinės atstovams pavyks užlipti ant prizininkų pakylos. Naujos įgulos per dvejus metus įgijo patirties, galėjo geriau suprasti ir prisitaikyti vieni prie kitų. Reikėjo laiko, nes iš vienviečių rungčių atstovų suformavome komandas dviviečių ir keturviečių varžybose. Potencialo turime nemažai ir tikimės pavyks jį išnaudoti svarbiausiose sezono varžybose“, – sako Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo federacijos generalinis sekretorius ir rinktinės treneris Romas Petrukanecas.

Pirmąją čempionato dieną, trečiadienį atrankos plaukimuose startuos trys Lietuvos įgulos. Kanojų dviviečių 500 m distancijoje varžysis Henrikas Žustautas ir Vadimas Korobovas, vienviečių baidarių 1000 m nuotolyje prie starto linijos stos Andrejus Olijnikas, keturviečių baidarių varžybose rungsis Artūras Seja, Ignas Navakauskas, Simonas ir Mindaugas Maldoniai. Ketvirtadienį baidarių dviviečių 500 m nuotolyje kovas pradės M. Maldonis ir A. Olijnikas.

Neolimpinėje vienviečių baidarių 5000 m rungtyje dalyvausiantis Ričardas Nekriošius pasaulio čempionate startuos sekmadienį.

„Laimėti medaliai šių metų pasaulio taurės varžybose nuteikia optimistiškai. Praėjusių metų pasaulio čempionate 5 vietą užėmusi Lietuvos baidarė keturvietė šiais metais pasaulio taurės varžybų etape palypėjo dviem laipteliais aukštyn ir laimėjo bronzą. Tokia pačia progresija tobulėjo taip pat bronzos medalius laimėjusi kanoja dvivietė Žustautas ir Korobovas. Olijnikas vienviečių varžybose pernai pasaulio čempionate užėmė 6 vietą ir tai buvo geriausias lietuvių pasiekimas per visą istoriją. Dvivietė baidarė Olijnikas ir Mindaugas Maldonis taip pat ženkliai patobulėjo ir abiejuose pasaulio taurės etapuose pateko į finalą. Reikia žengti dar žingsnelį pirmyn ir tikrai esame pajėgūs kovoti dėl aukščiausių vietų pasaulio čempionate“, – teigia R. Petrukanecas.

Po nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos baidarininkai ir kanojininkai pasaulio čempionatuose yra iškovoję 25 medalius – 8 aukso, 6 sidabro ir 11 bronzos.