Mykolas Alekna jau savo pirmu bandymu diską švystelėjo 66,64 m ir davė gerą toną disko metimo rungties finalo sesijai.

Jo rezultatą pirmu bandymu gerino Andrius Gudžius (67,31 m), o trečiame metimų rate visus pribloškė slovėnas Kristjanas Čehas, diską švystelėjęs net 71,13 m.

Jis gerino Virgilijui Aleknai (70,17) nuo 2005 metų priklausiusį planetos pirmenybių rekordą.

Lietuviams lemtingi tapo ketvirtieji bandymai: Mykolas savo diską pasiuntė virš 69 m ribos (69,27 m), o A. Gudžius – 67,55 m.

Olimpinis čempionas, švedas Danielis Stahlis nebuvo panašus į save: nors trečiuoju bandymu diską metė virš 69 metrų (69,16), tačiau rezultatas nebuvo įskaitytas.

Vėliau švedui nepavyko kažko panašaus pakartoti ir tituluotas lengvaatletis liko ketvirtas.

Finalo išvakarėse Mykolo tėvas V. Alekna ramiai miegojo, tačiau 3-ią nakties suskambus žadintuvui kilo iš lovos ir nekantriai laukė finalo.

Jis V. Aleknai dovanojo puikias emocijas – juk 19-metis sūnus tapo pasaulio vicečempionu. O po varžybų suskambo telefonas: ragelyje išgirdo Mykolo balsą.

Dukart olimpinis ir pasaulio čempionas V. Alekna pasidalijo mintimis apie finalą ir jo eigą bei atskleidė sūnaus žodžius, ištartus po finalo.

– Kaip atrodė kova dėl medalių jūsų akimis?, – Delfi klausė Lietuvos lengvosios atletikos legendos V. Aleknos.

– Pakankamai įtemptas finalas pirmais metimais. Jautėsi įtampa Mykolo veide ir judesiuose. Visi disko metikai tą išgyveno, prisiminkime ir Kristjano Čeho pirmą nepavykusį bandymą.

Kurį laiką mūsų diskininkai pirmavo po pirmų dviejų metimų. Įspūdingi rezultatai, krito mano pasaulio čempionatų rekordas. Dvi dienas prieš Mykolas pagerino atrankos varžybų man priklausiųsį rekordą.

Likau be rekordų, tik su medaliais (šypsosi). Viskas žengia į priekį, tobulėja, o rezultatai kyla.

– Ar po Mykolo ketvirto metimo (69.27 m) jautėte, jog medalis – sūnaus rankose?

– Taip. Matėsi, kad ir Danielis Stahlis nebuvo toks savo vėžėse, matyt, ta įtampa darė savo, be to, tas neužskaitytas vienas rezultatas.

Andrius Gudžius savo ketvirtu metimu taip pat pasiekė savo geriausią rezultatą (67.55 m). Pakankamai galingas metimas.

Tuomet jau jautėsi po ketvirto rato, kad medalį tikrai turėsime.

– Ar nustebino slovėno K. Čeho įspūdingas rezultatas (71.13 m)?

– Tikėjausi iš jo tokio pasirodymo ir pozicijos. Jis ir sezono lyderis, ir visą sezoną stabiliai mėtė diską. Tad 70-71 metras buvo tas rezultatas, kurį jis galėjo pasiekti ir tą jis padarė.

– Yra apmaudo dėl pagerinto jūsų pasaulio čempionato rekordo?

– Oi ne, tikrai. Tai dar 2005-ųjų rezultatas, 17 metų prabėgo nuo to metimo. Manau, kad laikas buvo jį gerinti.

– Gal teko bendrauti su Mykolu, skambinote jam?

– Mykolas man skambtelėjo, nes dabar turbūt negali taip greit susisiekti, dar po finalo laukė įvairios procedūros. Jis pats paskambino.

Pasveikinau aš jį, pasidžiaugėme, kad viskas gerai. Jis bandė kažkiek teisintis, kad ne viską parodė, ką galėjo. Bet raminau, sakau, Mykolai, dar viskas prieš akis. Sezonas nesibaigia, dar galės parodyti, ką gali.

– Ar prieš finalą davėte sūnui kokį nors patarimą?

– Ne, iš patirties žinau, kad kai sportininkas ruošiasi pagrindinėms varžyboms, geriau jau jo neblaškyti, nekalbinti. Pats supranta, ko jis nori ir ko reikia. Juo labiau po atrankos kalbėjau su juo, Mykolas labai gerai jautėsi, buvo linksmas.

Tai nieko nereikia ir patarinėti, viską pats žino. Debiutas pasaulio čempionate labai vykęs. Tikrai įgijo daug patirties.

Šiame sezone taip gaunasi, kad tiek JAV studentų pirmenybėse NCAA liko antras, Deimantinės lygos varžybose liko antras, čia taip pat užėmė antrą vietą. Galbūt šiais metais jam lemta būti antram.

– Ar jums šianakt pavyko užmigti, pasnausti iki finalo?

– Gerai miegojau, bet tik iki 3-ų valandų nakties. Tada suskambo žadintuvas ir kilau ruoštis finalo stebėjimui.

– Sezonas dar nesibaigia, laukia Europos pirmenybės Miunchene (nuo rugpjūčio 15 dienos), ko galime tikėtis Senojo žemyno pirmenybėse?

– Sunku pasakyti, emocijų apimtas gali daug ką prikalbėti. Reikia palaukti, kada grįš mūsų disko metikai į Lietuvą, šiek tiek pailsės ir pradės ruoštis Europos čempionatui.

Tikslų geriau nekelkime, tegul pasidžiaugia, kad gali dalyvauti dar viename čempionate. Sportininkai jau patyrę, patys nuspręs, ko jie nori, o mes džiaugsimės tuo, ką jie pasieks.

Disko metimo rungties finalo rezultatai:

1.Kristjanas Čehas (Slovėnija)71,13
2.Mykolas Alekna (Lietuva)69,27
3.Andrius Gudžius (Lietuva)67,55
4.Danielis Stahlis (Švedija)67,10
5.Simonas Petterssonas (Švedija)67,00
6.Matthew Denny (Australija)66,47
7.Alexandru Firfirica (Rumunija)65,57
8.Alexas Rose (Samoa)65,57
9.Fedrickas Dacresas (Jamaika)64,85
10.Lukas Weisshaidingeris (Austrija)63,98
11.Samas Mattis (JAV)63,19
12.Travesas Smikle'as (Jamaika)62,23

Lietuvių pasiekimai pasaulio čempionatuose labiausiai yra siejami su disko metimo sektoriumi.

V. Alekna šios rungties čempionu yra tapęs du kartus – 2003 ir 2005 metais.

Būtent 2005-aisiais V. Alekna taip pat pagerino ir pasaulio čempionatų rekordą (70,17), kuris laikėsi iki pat šio vakaro. Planetos pirmenybių rekordą Judžine pasiekė pasaulio čempionu tapęs slovėnas Kristjanas Čehas – 71,13 m.

Auksu pasaulio pirmenybėse pasigirti gali ir šiemet Oregone bronzą iškovojęs A. Gudžius. Kaunietis didžiausią savo karjeros titulą iškovojo 2017-aisiais.

Svarbu paminėti, kad V. Alekna savo kolekcijoje turi ir du pasaulio čempionatų sidabro medalius, kuriuos iškovojo 1997 ir 2001 metais.

1983 metais, atstovaudamos tuometei SSRS rinktinei, sidabro medalius iškovojo Ana Ambrazienė (400 metrų barjerinis bėgimas) ir Galina Murašova (disko metimas). Daugiakovininkė Remigija Nazarovienė 1997 metais iš pasaulio čempionato grįžo pasidabinusi bronza.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)