Norint patekti į šuolių į aukštį finalą automatiškai, reikėjo įveikti 195 cm aukštį arba patekti tarp 12 geriausią rezultatą pademonstravusių dalyvių.

Lietuvė įveikė 175 cm ir 181 cm aukštį, antruoju mėginimu peršoko 186 cm, tačiau 190 cm peršokti nepavyko visais trimis bandymais.

U. Baikštytės asmeninis rekordas, pasiektas šį sezoną yra 191 cm.

Iš viso kvalifikacijoje varžėsi 30 šuolininkių.

Dėl Rusijos invazijos į Ukrainą čempionate yra uždrausta varžytis Rusijos ir Baltarusijos lengvaatlečiams. Dėl šaliai agresorei taikomų sankcijų čempionate nėra lietuviams puikiai pažįstamos šuolininkės į aukštį, pasaulio ir olimpinės čempionės Marijos Lasickienės.

Į finalą prasibrovė dvi iš trijų dalyvavusių ukrainiečių - Iryna Geraščenka ir Jaroslava Mahučich. 190 cm aukštį peršokusi Julija Levčenka nesėkme baigė kvalifikaciją, nes išnaudojo šiam aukščiui pasiekti per daug bandymų.

Pirmoji iš devynių lietuvių planetos pirmenybėse penktadienį startavo patyrusi ėjikė Brigita Virbalytė-Dimšienė.

37-erių alytiškė 20 km distanciją įveikė per 1 val. 35 min. 36 sek. ir finišavo 23-ia. Staigmeną pateikusiai ir aukso medaliu pasipuošusiai Kimberly Garcia Leon iš Peru lietuvė pralaimėjo 8 min. 38 sek.

Tą pačią dieną startuoti 20 km vyrų distancijoje turėjo ir antrasis Lietuvos rinktinės ėjikas Marius Žiūkas, tačiau jį sulaikė teigiamas COVID-19 testas. Tikimasi, kad 37-erių atletas pasveiks iki paskutinę čempionato dieną laukiančių 35 km lenktynių, kuriose turėtų dalyvauti kartu su Arturu Mastianica.

Didžiausios mūsų šalies viltys Judžine siejamos su dviem disko metikais Andriumi Gudžiumi ir Mykolu Alekna, kurie kvalifikacinėse varžybose startuos naktį iš sekmadienio į pirmadienį.

Primename, kad planetos pirmenybės JAV turėjo vykti pernai, bet buvo atidėtos pandemijai sujaukus tarptautinius kalendorius.

Lietuvos rinktinė pasaulio lengvosios atletikos čempionate Judžine:

AtletasRungtisKelias į Oregoną
Andrius Gudžiusdisko metimasnormatyvas
Mykolas Aleknadisko metimasnormatyvas
Modesta Morauskaitė400 m bėgimasnormatyvas
Arturas Mastianicasportinis ėjimas (35 km)normatyvas
Marius Žiūkas*sportinis ėjimas (20 km)normatyvas
Brigita Virbalytėsportinis ėjimas (20km)reitingas
Ieva Zarankaitėdisko metimasreitingas
Liveta Jasiūnaitėieties metimasreitingas
Urtė Baikštytėšuoliai į aukštįreitingas


*susidūrė su infekcija, gali suspėti sudalyvauti 35 km distancijoje.

Lietuvių pasiekimai pasaulio čempionatuose labiausiai yra siejami su disko metimo sektoriumi. Virgilijus Alekna šios rungties čempionu yra tapęs du kartus – 2003 ir 2005 metais. Būtent 2005-aisiais V. Alekna taip pat pagerino ir pasaulio čempionatų rekordą (70,17). Šio rezultato iki pat dabar niekam nepavyko pranokti.

Auksu pasaulio pirmenybėse pasigirti gali ir šiemet Oregone startuosiantis A. Gudžius. Kaunietis didžiausią savo karjeros titulą iškovojo 2017-aisiais.

Svarbu paminėti, kad V. Alekna savo kolekcijoje turi ir du pasaulio čempionatų sidabro medalius, kuriuos iškovojo 1997 ir 2001 metais.

1983 metais, atstovaudamos tuometei SSRS rinktinei, sidabro medalius iškovojo Ana Ambrazienė (400 metrų barjerinis bėgimas) ir Galina Murašova (disko metimas). Daugiakovininkė Remigija Nazarovienė 1997 metais iš pasaulio čempionato grįžo pasidabinusi bronza.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją