18-asis pasaulio lengvosios atletikos čempionatas turėjo vykti pernai, tačiau dėl COVID-19 pandemijos ir dėl į 2021-uosius atkeltas Tokijo olimpines žaidynes, nuspręsta jį rengti 2022 metų liepos 15 – 24 dienomis.

„Iš tikrųjų pasaulio čempionate mūsų rinktinėje turėjo būti 10 lengvaatlečių, tačiau trišuolininkė Aina Grikšaitė liko už borto dėl aiškių įvažiavimo į JAV taisyklių. Ji yra neskiepyta, kelis kartus sirgo koronavirusu, ir galvojo, kad to užteks, tačiau to, žinoma, neužtenka“, – sakė Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) prezidentas Eimantas Skrabulis.

Anot jo, A. Grikšaitė jauna, progresuojanti sportininkė, galėjo pakovoti ir įgyti daugiau patirties.

Turime vilčių, augančių talentingų ir patyrusių aukščiausio lygio sportininkų. Daugiau su viltimi išlydėjome savo rinktinę ir lauksime startų.
Eimantas Skrabulis

„Dar vienas žmogus gavo teigiamą COVID-19 testą, tai kol kas laviruoja ties išvykimo riba. Jis turės galimybę pateikti dar vieną testą ir jei šis bus neigiamas, galės skristi. Tai kol kas JAV yra 8 mūsų šalies lengvaatlečiai. Svarbiausia, kad visi, kurie startuos pasaulio čempionate, būtų sveiki ir būtų bent jau arti savo asmeninių sezono rezultatų. Vietos bus greitai matomos“, – mintimis dalijosi E. Skrabulis.

Delfi žiniomis, su infekcija susidūrė ėjikas Marius Žiūkas, kuris nedalyvaus naktį iš penktadienio į šeštadienį Lietuvos laiku vyksiančioje 20 km sportinio ėjimo rungtyje. Tikimasi, kad 37-erių atletas pasveiks iki paskutinę čempionato dieną laukiančių varžybų 35 km distancijoje.

Jis Lietuvos rinktinės flagmanu įvardijo buvusį pasaulio ir Europos disko metimo čempioną Andrių Gudžių, kuris Judžine mėgins reabilituotis po jį asmeniškai nuvylusio starto pernai Tokijo olimpinėse žaidynėse.

„Jis įrodė, kad gali toli ir stabiliai mesti. Aišku, dabar maloniai stebimės ir gūžčiojame pečiais, kai įrankį meta jaunasis Mykolas Alekna. Po ilgo laiko du aukščiausio lygio atletai vienoje rungtyje atstovaus mažai šaliai ir tai yra labai džiuginantis momentas. Jei jie priartės prie asmeninių sezono rezultatų, bus tikrai aukštos vietos. Kokios, pamatysime“, – kalbėjo LLAF prezidentas.

Šiuo metu 19-metis M. Alekna su asmeniu rekordu (69,81 m), pasiektu neseniai Stokholme, rikiuojasi trečioje šio sezono pasaulio geriausiųjų reitinge, o 31-erių metų A. Gudžius – ketvirtas su 69,39 m. Šio sezono rezultatų lyderis yra olimpinis čempionas švedas Danielis Stahlis (71,47), jam ant kulnų lipa slovėnas Kristjanas Čehas (71,27).

Mykolas Alekna

„Taip pat ieties metikė Liveta Jasiūnaitė parodė, kad gali pasiekti stabiliai aukštus rezultatus ir pernai Tokijo olimpinėse žaidynėse, ir šiemet Deimantinėje lygoje. Ji dirba, kad būtų geriausios formos liepos-rugpjūčio mėnesiais, – tęsė apžvalgą E. Skrabulis. – Turime patyrusius ėjikus Brigitą Virbalytę-Dimšienę, Arturą Mastianicą ir Marių Žiūką. Džiugina ir jaunimas – Modesta Morauskaitė, Ieva Zarankaitė, Urtė Baikštytė. Patekti joms į prizininkų gretas? Būtų maloni staigmena, bet būkime realistai, užtektų priartėti prie asmeninių sezono rezultatų.“

LLAF prezidentas pripažino, kad nors rinktinė skaičiumi ir mažesnė nei norėta, bet ne skaičius lemia jos stiprumą: „Ši rinktinė yra pakankamai stipri kovoti dėl aukštų vietų. Dėl objektyvių priežasčių į JAV neišvyko keli sportininkai. Pernai ieties metikui Edžiui Matusevičiui buvo operuota ranka, jis niekaip neįeina į formą. Taip pat prieš olimpines žaidynes traumą gavo šuolininkė į aukštį Airinė Palšytė, kuri dabar sveika, bet laikas prarastas, sunku kompensuoti jį per kelis mėnesius. Po traumos dar neatsigavo ir bėgikė Agnė Šerkšnienė.

Kita vertus tie, kurie nepateko į pasaulio čempionatą, skaitlingai papildys rinktinę Europos čempionate. Vykti į Miuncheną ruošiasi trys trišuolininkės, šuolininkai į aukštį Juozas Baikštys ir Adrijus Glebauskas, A. Palšytė, ten bus Gediminas Truskauskas, pernai bėgęs 200 m olimpinėse žaidynėse, 800 m bėgime tobulėjanti Gabija Galvydytė. Turime nemažai jaunimo ir turime patirties, tai toks rinkinys labiau džiuginantis.“

Urtė Baikštytė

Jis pastebėjo, kad nereikėtų sureikšminti rinktinės narių skaičiaus, nes galima į čempionatą išvežti 50 sportininkų, bet jei jie nieko nelaimės, bus daug kritikos, o jei išveši du ir jie parveš gerus rezultatus, bus visi patenkinti.

„Turime optimalų vidurį, komanda tokiai šaliai yra skaitlinga. Jei pasaulio čempionate būtų 15-16 lietuvių, tikrai džiaugčiausi. Turime vilčių, augančių talentingų ir patyrusių aukščiausio lygio sportininkų. Daugiau su viltimi išlydėjome savo rinktinę ir lauksime startų“, – reziumavo E. Skrabulis.

Anot jo, didžiausias iššūkis lietuviams Judžine bus net ne karštis, o 10 valandų skirtumas: „Sakyti, kad laiko skirtumas neveiks sportininkų, būtų neteisinga. To krašto gyventojai, Kanada, Pietų Amerika, Meksika turi namų sienų privalumą. Žinoma, sportininkai planuojasi aklimatizacinį periodą. Ir dar kartą pakartosiu – jei jie artės prie savo asmeninių sezono rekordų, viskas bus gerai.“

Su pasaulio čempionatu lengvaatlečių sezonas nesibaigs – po mėnesio laukia ne mažiau įdomesnis Europos lengvosios atletikos čempionatas. Jis vyks rugpjūčio 15-21 dienomis Miunchene.

Lietuvos rinktinė pasaulio lengvosios atletikos čempionate Judžine:

AtletasRungtisKelias į Oregoną
Andrius Gudžiusdisko metimasnormatyvas
Mykolas Aleknadisko metimasnormatyvas
Modesta Morauskaitė400 m bėgimasnormatyvas
Arturas Mastianicasportinis ėjimas (35 km)normatyvas
Marius Žiūkas*sportinis ėjimas (20 km)normatyvas
Brigita Virbalytėsportinis ėjimas (20km)reitingas
Ieva Zarankaitėdisko metimasreitingas
Liveta Jasiūnaitėieties metimasreitingas
Urtė Baikštytėšuoliai į aukštįreitingas


*susidūrė su infekcija, gali suspėti sudalyvauti 35 km distancijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją