„Tokio rezultato nelabai tikėjausi, bet buvo geros sąlygos, pilnas stadionas, stiprūs varžovai. Ir, kaip bebūtų keista, nebuvo visiškai jokio jaudulio – mėgavausi varžybomis, gal tai ir padėjo“, – penktadienį žurnalistams sakė šio sezono disko metimo sensacija.

Pagal JAV studentų pirmenybių (NCAA) taisykles, Kalifornijos universiteto pirmakursis net neturėjo teisės pretenduoti į prizinį fondą, kurį išsidalina Deimantinės lygos dalyviai.

Tik dėl šios priežasties M. Aleknos piniginės ketvirtadienį nepapildė 6 tūkst. JAV dolerių – Švedijos sostinėje jis netikėtai užėmė antrą vietą, į priekį praleidęs vienintelį slovėną Kristjaną Čehą (70,02 m).

Lietuvis jau pirmu bandymu įrankį nusviedė 69,81 m, penktą kartą šiais metais pagerindamas asmeninį rekordą ir geriausių sezono planetos rezultatų suvestinėse pakildamas į trečią poziciją.

M. Alekna pirmavo iki penktojo metimo, kuomet svarų atsakymą pateikė ketveriais metais vyresnis ir jau nemažai patirties tarp elito spėjęs sukaupti Slovėnijos vunderkindas K. Čehas. Tačiau ir kiti dukart olimpinio čempiono Virgilijaus Aleknos sūnaus bandymai buvo solidūs: keturis kartus diskas lėkė už 67 m ribos, tik paskutinysis metimas nenusisekė – 65,14 m.

„Treniruotėse man jau anksčiau pavykdavo mesti diską truputį toliau nei 69 m. Lietuvos čempionate truputį sušlubavo technika, o dabar, Stokholme, vienas metimas išėjo tikrai labai geras, pavyko realizuoti visą savo potencialą.

Šiuo rezultatu esu labai patenkintas, svarbiausia bus išlaikyti panašų lygį visą likusį sezoną. O ateityje, manau, dar galiu patobulinti kelis metimo technikos niuansus, kurie leistų mėtyti stabiliau“, – komentavo M. Alekna.

Mykolas Alekna

Trečią vietą Švedijoje užėmė sezono lyderis, Tokijo olimpinis ir pasaulio čempionas Danielis Stahlis (67,57 m), gynęs namų sienas, ketvirtas liko Andrius Gudžius (67,37 m).

Pastarasis vienas pirmųjų sveikino jaunesnį tautietį su karjeros pasiekimu. Bet anaiptol ne vienintelis – 19-mečio sėkmė vertė šypsotis ir kitus atletus.

„Andrius draugiškas, visada palaiko, duoda patarimų. Labai smagu, kad galiu dalyvauti aukščiausio lygio varžybose kartu su juo“, – santykius su A. Gudžiumi apibūdino M. Alekna.

Du Lietuvos disko metikai kartu pasirodys ir svarbiausiose šios vasaros varžybose: Judžine (JAV) liepos 15-24 d. vyksiančiame pasaulio čempionate bei Europos pirmenybėse, kurias rugpjūčio 15-21 d. priims Miunchenas (Vokietija).

Paklaustas, ar jau susimąsto apie medalius tokio rango varžybose, dabartinis planetos jaunimo (iki 20 metų) čempionas traukė pečiais.

„Kartais pagalvoju, bet sau tokio spaudimo nekuriu. Būčiau patenkintas patekęs tarp stipriausių aštuoneto“, – pirmą užduotį nusibrėžė M. Alekna.

Penktadienį jis kartu su vyresniuoju broliu Martynu ir dar trimis Lietuvos disko metikais nusprendė išbandyti jėgas tradicinėse „Cosma“ klubo taurės varžybose Vingio parko stadione.

Nusprendė nepaisant to, jog po įsimintino debiuto išvakarėse nesudėjo bluosto – trečią nakties teko keliauti į oro uostą, kur laukė ilgos keleivių eilės.

Namo M. Alekna parskrido tik ryte ir nusnaudė kelias valandas dieną. Vis dėlto atvykus į stadioną jam vis tiek panižo nagai ir pačiam švystelėti diską.

„Pabandysiu, kaip išeis – taip“, – prieš varžybų startą sakė sportininkas.

Bet ir tokiomis aplinkybėmis išėjo meistriškai – geriausiu antru mėginimu M. Aleknos pasiektas rezultatas buvo 67,63 m, jis užtikrintai tapo nugalėtoju.

„Didelio rezultato nesitikėjau po tokios kelionės, tai namų stadione esu tikrai patenkintas savo pasirodymu. Nesitikėjau šiandien tiek mesti. Būčiau patenkintas ir 65 ar 66 m numetęs. 67 m – dar geriau“, – po varžybų kalbėjo be didesnio vargo Vilniuje triumfavęs M. Alekna.

Jis tvirtino, kad stabilumą pasiekti padeda darbas treniruotės: „Metimo techniką atidirbęs. Psichologiškai anksčiau buvo sunkiau, bet dabar koncentruojuosi į metimą, viskas yra gerai. Ką man davė metai Amerikoje? Pradėjau mėtyti diską dukart per dieną, Lietuvoje buvo tik viena treniruotė. Išmokau gyventi savarankiškai, prisiimti atsakomybes. Tai man padėjo patobulėti ir kaip sportininkui. Prisidėjo ir prie mano gerų rezultatų. Amerikoje daugiau fiziškai treniruojuosi, daugiau valgau, ten gal ir skaniau, tas raumenų augimas irgi vyksta.“

„Mykolo sportinė forma kylanti, tai byloja ir rezultatai. Rytoj (šeštadienį) ryte išskrendame į Ameriką ruoštis pasaulio čempionatui“, – sakė M. Aleknos treneris Mantas Jusis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją