Viena vertus, plaukimo specialistas džiaugiasi K. Teterevkovos užimta 5-a vieta, kita vertus, matydamas 200 m plaukimo krūtine rezultatus neslepia apmaudo – juk galėjo Kotryna lipti ant apdovanojimų pakylos.

Sporto fiziologas, FINA ekspertas dr. Genadijus Sokolovas gyrė ir K. Teterevkovą, ir jos trenerį M. Romanovskį, tačiau atkreipė dėmesį, jog reikėtų geriau planuoti treniruočių procesą, jog plaukikės sportinės formos pikas būtų ne vasarį Lietuvos pirmenybėse (200 m krūtine rungtyje pasiekė Lietuvos rekordą, 2:22.88 min.), o pasaulio čempionato metu.

„Aišku, greitai plaukti šalies čempionate yra gerai, bet pasaulio čempionato sidabras būtų dar geriau“, – šyptelėjo G. Sokolovas.

Antrą kartą pasaulio čempionate dalyvavusios Kotrynos Teterevkovos sąskaitoje – 5-oji vieta 200 m plaukimo krūtine nuotolyje, 12-a perpus trumpesnėje distancijoje ir 22-a pozicija 50 m nuotolyje.

Pats plaukikės treneris po auklėtinės startų jautėsi ne ką mažiau pavargęs nei pati sportininkė ir neskubėjo pasidalinti savo įžvalgomis.

Prabėgus parai nuo finalo ir pusdieniui nuo K. Teterevkovos paskutinio starto 50 m plaukimo krūtine atrankoje plaukimo specialistas atvirai papasakojo apie ilgą, kupiną iššūkių K. Teterevkovos sezoną.

„Prieš čempionatą netrūko baimės ir abejonių. Susidėjo įvairių faktorių, psichologinių dalykų.

Prieš startus Budapešte Kotryna paskutinį kartą varžėsi dar balandžio gale vykusiame Lietuvos čempionate, vėliau – dviejų mėnesių pauzė be jokių kontrolinių varžybų. Tai nėra gerai.

Kilo treniruočių proceso planavimo bėdų. Šis sezonas Kotrynai prasidėjo dar rugsėjį, ji visiškai nespėjo pailsėti po olimpiados.

Laukė Tarptautinės plaukimo lygos (ISL) startai, Europos čempionatas, tada žiemos etapas trumpame baseine, pasaulio čempionatas Abu Dabyje.

Dvejopos mintys, viena vertus, ISL suteikė didžiulę patirtį, kita vertus, organizatoriai neįvykdė finansinių įsipareigojimų. Gavosi šnipštas. Aiškino dėl prasidėjusio karo, bet juk atsiskaityti turėjo kur kas anksčiau.

Ar ją apmulkino, ar atsiskaitys vėliau, nežinau. Galiausiai po Tenerifėje vykusios treniruočių stovyklos vasarį ji pasiekė tokius rezultatus, kad net nustebau (200 m krūtine, 2:22.88 min.).

Paprastai, kai toks rezultatas pasiekiamas žiemą, vadinasi, kažkas jau išnaudota. Žmogus negali taip plaukti, jog per kiekvieną startą tik progresuotų tokiame lygyje.

Nepasakyčiau, kad Kotryna tapo atradimu, ji atradimu tapo kur kas anksčiau“, – kalbėjo M. Romanovskis.

Michailas Romanovskis

Plaukimo specialistas su apmaudu prisimena K. Teterevkovos finalą, į kurį vilnietė žengė trečiu rezultatu.

„Jei pažiūrėtume į daugelio finalų laikus, tai mažai kas finale gerino savo rezultatus. Didžioji dauguma plaukė kur kas prasčiau nei pusfinalyje.

Penkta vieta pasaulyje, tai pasiekimas turint omemy labai ilgą sezoną, užklupusias Kotryną ligas. Atrodė, jog negalės, bet visus tris startus (200 m rungtyje) įveikė labai aukštu lygiu.

Man iki šiol nesitiki. Bet pažiūrėjus į kitų rezultatus, galėjo būti net pirma“, – svarstė M. Romanovskis.

Tačiau strategas atsargiai vertino faktą, jog K. Teterevkova finale lenkė visas europietes ir nusileido tik kanadietei, dviem amerikietėms bei australei.

„Tai, kad turi Kotryna geriausią rezultatą europiečių gretose dar nereiškia, kad Senojo žemyno čempionate Romoje lenks visas varžoves. Italijoje gali ir į finalą nepatekti. Tiesiog konkurencija gali daryti savo. Visur yra sportinis faktorius.

Pagrindinių konkurenčių Rusijos sportininkių nėra ir nebus artimiausiu metu.

Tikiuosi, kad tarptautinė plaukimo bendruomenė išliks principinga ir neleis rusėms varžytis dar ilgai. Pasaulyje neturi būti tokių dalykų.

Teko kalbėti su ukrainiečiais. Michailo Romančiuko treneris atvyko tiesiai iš karo, iš teritorinės gynybos pajėgų“, – kalbėjo M. Romanovskis, turintis gerų plaukimo bičiulių Ukrainoje.

Michailas Romanovskis

Ką daryti, kad Kotrynos pikas būtų ne Lietuvos žiemos čempionate, o pasaulio pirmenybėse vasarą?

„Turbūt laikas man į savo rankas perimti treniruočių planavimą. Svarbu, kad man leistų planuoti, kad rastume sutarimą, o aš kito sezono griaučius jau turiu“, – kalbėjo plaukimo treneris.

„Jei planas suveiks, bus gerai. Realiai, jos potencinės galimybės ir talentas yra didelis, kur jos riba, kur ji sustos, sunku pasakyti.

Jai tą kartoju – Kotryna, tai tavo laikas, tavo kilimas. Realiai, jos pusfinalio plaukimas idealus, finiše plaukė pasižvalgydama, visiškai neišsikrovė paskutiniuose 50 m.

Yra rezervų. Man asmeniškai apmaudžiausia tai, kad laimėjo ta, kuri plaukia negražiausiai.

Kai pažiūri į King, ji tokia šokinėjanti, galvą sukioja. Bet gal tai mano asmeninė nuomonė“, – kalbėjo vėl mintimis į finalą grįžęs M. Romanovskis.

Ar treneris turėjo savo finalo prognozę?

„Aš tik nerimavau dėl to, kad visos, kurios plaukė lėčiau, finale pradės lenkti Kontryną. Buvo baimė tokia, kad nepavyks taip, kaip suplaukta pusfinalyje. Jame viskas buvo tikslu, net finišo struktūra gera.

Manau, kad finale pabijojo Kotryna, kad rezultatas nebus toks, koks pusfinalyje. O vieta priklausė ir nuo varžovių“, – kalbėjo M. Romanovskis.

Moterų 200 m plaukimo krūtine finalo rezultatai:

1.Lilly King (JAV)2:22.41
2.Jenna Strauch (Australija)2:23.04
3.Kate Douglass (JAV)2:23.20
4.Kelsey Wog (Kanada)2:23.86
5.Kotryna Teterevkova (Lietuva)2:23.90
6.Molly Renshaw (Didžioji Britanija)2:23.92
7.Francesca Fangio (Italija)2:25.08
8.Abbie Wood (Didžioji Britanija)2:26.19


K. Teterevkovos 200 m pkaukimo krūtine finalo akimirkos:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)