200 ir 400 m plaukimo laisvu stiliumi distancijas pastaraisiais metais užplūdo naujoji karta, regis, nusitaikiusi ne tik į elitinių varžybų apdovanojimus, bet ir į planetos rekordus, neliestus nuo poliuretano kostiumų eros.

Birželio 18-25 dienomis Vengrijos sostinėje vyksiančiame pasaulio čempionate veteranu jau veikiausiai galės pasijusti ne tik D. Rapšys, bet ir dvejais metais jaunesnis jo etatinis konkurentas iš Jungtinės Karalystės Duncanas Scottas ar 26-erių tituluotas australas Mackas Hortonas.

Šio sezono pasaulio reitinguose dominuoja plaukikai, kuriems tėra 18-22 metai – net ir nuotoliuose, įprastai reikalaujančiuose tiek ištvermės, tiek patirties.

Didžiosios šalys medicinos prasme pažengusios žymiai toliau už mus, mes tikrai net neįsivaizduojame, ką jos daro. Aišku, labai keista, kad visi taip šovė vos per metus ar pusantrų, dar keisčiau, kad tai įvyko per karantino laikotarpį, kuris man asmeniškai buvo sudėtingesnis nei įprasta.
Danas Rapšys

Greičiausiai 200 m šiemet nuplaukė 21-erių amerikietis Kieranas Smithas (1 min. 45,25 sek.), o dvigubai ilgesnio nuotolio sezono lyderis yra metais jaunesnis vokietis Lukasas Martensas (3 min. 41,60 sek.).

Visų kortų veikiausiai dar neatskleidė Tokijo olimpinis čempionas, 22-ejų britas Thomasas Deanas, o pačiam D. Rapšiui į atmintį giliai įsirėžė ir rumunas Davidas Popovici, kuris pernai pasiekė olimpinį finalą sulaukęs vos 16 metų.

Šiame sezone tarp lyderių taip pat žengia 22-ejų amerikietis Drew Kibleris, 20-metis jo tautietis Carsonas Fosteris, 22-ejų australas Elijah Winningtonas.

„Kai olimpiniuose finaluose plaukia 16-mečiai, darosi keista. Kaip tik diskutavome, kad kitose sporto šakose tai nebūtų įmanoma. Kosmosas, pažiūrėjus į paskutinių pusantrų metų rezultatus, išvis nesuprantu, kas ir kaip plaukia.

Niekada nėra buvę, kad išlįstų tiek daug jaunimo su tokiais kosminiais rezultatais. Net neįsivaizduoju, kokio rezultato reikės Budapešte norint patekti į finalą – žinau tik tiek, kad teks labai spausti“, – pirmadienį išvykdamas į baigiamąją treniruočių stovyklą Vengrijoje, stebėjosi D. Rapšys.

Jis abejoja, ar kas nors jau dabar bus pasirengęs pajudinti nuo 2009-ųjų Pauliui Biedermannui priklausantį 200 m rekordą (1 min. 42,00 sek.), bet to paties vokiečio pasiekimas 400 m distancijoje (3 min. 40,07 sek.) jau atrodo įkandamas įpėdiniams.

„Faktas, kad yra naujų favoritų. Pavyzdžiui, L. Martensas per metus nuo savo laiko nubraukė 5 sek. Kaip, kodėl – niekas nežino. O yra dar ir kitų, nežinia ką paruošusių pasaulio čempionatui. Manau, bus tikrai daug perliukų“, – svarstė D. Rapšys.

Kas galėjo lemti tokį jaunosios kartos proveržį?

„Gal kokie preparatai, kurių nežinome? – šypsodamasis pečiais traukė D. Rapšys. – Didžiosios šalys medicinos prasme pažengusios žymiai toliau už mus, mes tikrai net neįsivaizduojame, ką jos daro. Aišku, labai keista, kad visi taip šovė vos per metus ar pusantrų, dar keisčiau, kad tai įvyko per karantino laikotarpį, kuris man asmeniškai buvo sudėtingesnis nei įprasta.“

Pastaraisiais sezonais panevėžietis išties buvo sulėtėjęs ir nebepriartėjo prie savo asmeninių rekordų (200 m – 1:44,38, 400 m – 3:43,36). O po nerezultatyvių Tokijo žaidynių ryžosi išsiskirti su ilgamete savo trenere Ina Paipeliene, kurią pakeitė Žilvinas Ovsiukas.

Pavasarį jį stabdė nugaros trauma, bet dabar plaukikas teigia esantis „99 proc. sveikas“.

„,Tik dar truputį pasisaugau startuodamas“, – trūkstamą 1 proc. konkretizavo D. Rapšys.

Nors per ligšiolinę karjerą susižėrė visą maišą medalių trumpuose (25 m) baseinuose, pasaulio taurės ir ISL varžybose, FINA Čempionų lygoje, Europos pirmenybėse, labiausiai geidžiamo apdovanojimo jis kol kas nėra iškovojęs.

Praėjusiame pasaulio čempionate D. Rapšys mintyse sekundei jau buvo užsikabinęs auksą ant krūtinės 200 m rungties finale, bet iškart po finišo lietuvį dėl neleistino judesio starto metu diskvalifikavo teisėjai. 400 m nuotolyje rinktinės vedlys tuomet liko ketvirtas.

Danas Rapšys pasaulio plaukimo čempionate Pietų Korėjoje 2019-aisiais

Vis dėlto mintimis apie medalį D. Rapšys savo galvos neapkrauna.

„Kai pradedi jį vaikytis, būna labai sudėtinga psichologiškai. Geriau jau važiuoti padaryti to, kam esi pasiruošęs, išspausti iš savo kūno maksimumą. Taip tikrai lengviau. Norisi ir jaunimui į kaulus įkrėsti – net labiau nei pelnyti medalį“, – paaiškino atletas.

Po penkerių metų pertraukos planetos pirmenybėse startuos ir tituluočiausia šalies plaukikė Rūta Meilutytė.

„Smagu, kad vėl kartu važiuojame. Niekas jos stengiasi nespausti – kiek nori, tiek ir treniruojasi. Bet matosi, kad Rūta po truputį vėl atranda plaukimo džiaugsmą. Tikiuosi, šitaip ne spaudžiant, o palaikant ir pavyks ją išlaikyti plaukime“, – apie pernai pamėginti grįžti į baseiną nutarusią kolegę atsiliepė D. Rapšys.

Budapešte Lietuvos garbę taip pat gins Kotryna Teterevkova, Andrius Šidlauskas, Tomas Navikonis, Deividas Margevičius ir Erikas Grigaitis.

Šuolių į vandenį varžybose Lietuvai atstovaus Sebastianas Koneckis.

Pirmenybėse neleista dalyvauti Ukrainą užpuolusių valstybių – Rusijos ir Baltarusijos – atletams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją