Lietuvos kurčiųjų sporto komitetas (LKSK) į futbolo perlų šalį deleguos septynių sporto šakų atstovus – krepšininkus (vyrus ir moteris), tinklininkes (paplūdimio), lengvaatlečius, badmintonininkus, orientacininkus, imtynininką bei stalo tenisininką.

Žaidynių rūpesčiais užsivertęs LKSK prezidentas Edvinas Kriūnas rado laiko papasakoti, ko tikisi Brazilijoje.

„Labiausiai džiaugiuosi, kad nepaisant visą pasaulį užklupusio viruso, žaidynės įvyks. Lietuvos kurtieji sportininkai jų nekantriai laukė. Penki metai sportinėje karjeroje – tai ilgas laikotarpis. Anokia paslaptis, kai kuriems lietuviams tai paskutinė proga laimėti deflimpiados medalį arba tapti deflimpiniu čempionu.

Todėl, patikėkite, jie atiduos visas jėgas, kad pasiektų tikslą. Prognozuoti, kiek žaidynėse užimsime prizinių vietų, nesiryžtų. Spėlionės – nedėkingas dalykas, tačiau tikiuosi, kad mus džiugins krepšinio rinktinės, lengvaatlečiai, orientavimosi sporto atstovai, badmintonininkai, tinklininkės, imtynininkas. O kiek medalių iškovosime, bus žinoma tik po deflimpiados“, – teigė E. Kriūnas.

Galingiausių vyrų rinktinė

Lengvosios atletikos rinktinę sudaro vien galiūnai: rutulio stūmikai – Vytenis Ivaškevičius, Šarūnas Zdanavičius, Mindaugas Jurkša ir disko metikas Mažvydas Paurys.

Jie, vadovaujami trenerių Sigito Liepinaičio ir Manto Jusio, dalyvavo dviejose stovyklose Tenerifėje. O paskutinėmis dienomis prieš skrydį į užatlantę, vyrai treniruojasi Lietuvoje.

Pasak specialistų, V. Ivaškevičiaus stabilūs aukšti rezultatai nestebina. Užtat maloniai džiugina antrieji numeriai – M. Jurkša ir Š. Zdanavičius.

„M. Jurkša, grįžęs iš Anglijos, asmeniškai treniruojasi pas M. Jusį. Mindaugas gerai padirbėjo žiemą, pasiekė asmeninį rekordą. Džiugina, kad jis nusiteikęs sportuoti ir gerai pasirodyti žaidynėse. Neseniai asmeninį rezultatą kilstelėjo ir Š. Zdanavičius. Jam reikia vis drąsiau jaustis sektoriuje ir viskas bus gerai. Visi žinome, jog varžybų patirtis ateina su laiku“, – tvirtino S. Liepinaitis.

Treneris nevengė prognozuoti ir apie Braziliją: „V. Ivaškevičius turi laimėti medalį. Labai stengsimės ir norėsime, kad jis būtų auksinis. Japonijoje yra sportininkas, kuris stumia rutulį 18 metrų. Tad Vyteniui teks pasistengti. Jei M. Jurkša pasiųs rutulį 17 metrų, tai irgi laimės medalį, o Š. Zdanavičius su „16 metrų rezultatu“ turėtų patekti į šešetuką.

M. Pauriui disko metimo sektoriuje bus didelė konkurencija. Diską 56 metrus sviedžia iranietis, o Mažvydas kol kas – 46 m. Planuoju, kad jis bus penketuke, o gal net trejetuke. Jeigu viskas labai gerai susidėlios, tai galime parvežti tris medalius. Mėgstu kartoti, kad mes planuojame, o Dievas juokiasi“.

Pirmieji mūsų galiūnų startai Brazilijoje numatyti gegužės 7 d.

Vienas lauke irgi – karys

Pastaraisiais metais pergalėmis, medaliais ir geromis kovomis džiuginantis kilimo liūtas Mantas Kazimieras Sinkevičius neseniai sėkmingai pasirodė Vengrijoje vykusiose Europos graikų ir romėnų imtynių pirmenybėse. Jis svorio iki 77 kg grupėje buvo aštuntas. Dar šiais metais kaunietis tapo Lietuvos čempionu tarp girdinčiųjų.

Ne tiek užimtomis vietomis, kiek brandžiu auklėtinio pasirodymu džiaugėsi treneris Saulius Liaugminas.

„Europos čempionate mums labai svarbu buvo pamatyti, kaip M. K. Sinkevičius atrodė, kaip jautėsi po treniruočių. Galiu pasakyti, kad grįžus iš Vengrijos valdo geros nuotaikos – Mantas užėmė aukštą aštuntą vietą. Jis pagal iškovotą poziciją buvo antras tarp Lietuvos nacionalinės rinktinės narių. Ir dar kas svarbu: nepatyrė traumos“, – džiaugėsi S. Liaugminas.

Iki žaidynių likusį laiką M. K. Sinkevičius plušėjo Kaune ir Vilniuje.

Kazimieras Sinkevičius

„Lietuvoje dairėmės sparingui varžovų, kad jie būtų kuo įvairesni, kad nebūtų silpni“, – treniruočių niuansus papasakojo treneris.

Brazilijoje lietuvis kovos gegužės 10 d.

Paklaustas, koks tikslas M. K. Sinkevičiui bus iškeltas Brazilijoje, specialistas šyptelėjo: „Mes visada užsibrėžiame pasiekti aukščiausią tikslą. Programa „minimum“ – laimėti medalį. Visada norime vertingiausio. Kol kas svarbiausia, kad Mantas yra sveikas, nekankinamas traumų. O toliau, jei išliks tvirtas psichologiškai, bus viskas gerai“.

2013-aisiais Sofijoje (Bulgarijoje) vykusiose žaidynėse M. K. Sinkevičius užėmė 5-ąją vietą, 2017-aisiais – Samsune (Turkija) iškovojo bronzą. Tikėkimės, kad lietuvis Brazilijoje pasidabins vertingiausiu medaliu.

Tinklininkės tikisi būti ketverte

Moterų paplūdimio tinklinio varžybose Lietuvos garbę gins Birutė Aleknavičiūtė ir Ingrida Milkintaitė. Iki kelionės jos visą mėnesį įtemptai treniravosi.

Lemiamas pasirengimo žaidynėms periodas buvo pradėtas nuo stovyklos Tenerifėje.

B. Aleknavičiūtė ir I. Milkintaitė su Lietuvos jaunimo rinktinių girdinčiomis žaidėjomis čia plušėjo dvi savaites. Tinklininkės saloje kaupė žaidybinę praktiką, pratinosi prie oro sąlygų, kokios laukia Brazilijoje.

Grįžusios iš Ispanijos, tinklininkės tęsė pasirengimą Lietuvoje. B. Aleknavičiūtė ir I. Milkintaitė, kone pirmosios (dieną anksčiau į kovą stos badmintonininkai) tarp lietuvių pradės žaidynes. Pirmosios rungtynės – gegužės 3 dieną. Su kuo žais, bus žinoma nuvykus į vietą.

Anot 2021-aisiais pasaulio čempionate bronzos medalius iškovojusių sportininkių trenerio Pauliaus Matulio, Brazilijoje bus siekiami aukščiausi tikslai.

„Daug ką lems burtai ir varžybų sistema, – porino strategas. – Vieno, ko nenoriu – kuo anksčiau susitikti su ukrainietėmis. Pernai Lenkijoje jos visa galva buvo pranašesnės už visas varžoves, todėl vengiame jų. Jeigu bus geras kelias norėtume būti ketvertuke.“

Brazilijoje gins čempionų vardą

Tituluočiausios Lietuvos kurčiųjų sporte – vyrų ir moterų krepšinio rinktinės, baigusios sezoną šalies krepšinio pirmenybėse, nesiblaškė. Vyrai, vadovaujami Gintaro Razučio, naujojo asistento Roberto Puzino (pakeitusio Algirdą Jurkšą) ir fizinio pasirengimo trenerio Arinijaus Veiknio, pirmą devynių dienų treniruočių stovyklą surengė Birštone. Vėliau visą mėnesį vyrai derino žaidimo gijas, tobulino gynybą sostinėje.

Trenerių štabas nusprendė, kad negrynins rinktinės iš pradžių pakvietę daugiau žaidėjų. Nuo pirmųjų treniruočių stovyklose buvo tiek, kiek reikia komandai – 12 krepšininkų. Kartu su senbuviais plušėjo ir jaunasis Laurynas Pumputis, 200 cm ūgio 12-tokas iš Švenčionėlių. Lietuvos kurčiųjų krepšinio rinktinę pastaruoju metu kankino aukštaūgių stoka. L. Pumputis bent kiek gelbės situaciją.

Jau žinoma, kad Brazilijoje rungtyniaus 11 komandų.

Čempionų titulą ginsiantys lietuviai B grupėje nuo gegužės 3 d. kovos su Venesuelos, Graikijos, Taipėjaus, Brazilijos ir Ukrainos rinktinėmis.

„Sunku spręsti apie komandas, nes per penkerius metus jos beveik visos pasikeičia neatpažįstamai. Su graikais ir ukrainiečiais susidūrėme pernai Europos čempionate. Tai stiprios rinktinės. Nemanau, kad silpnos bus šeimininkų ir Venesuelos ekipos. Grupės autsaiderio etiketę klijuočiau ant Taipėjaus rinktinės. Ir kitoje grupėje – daug pajėgių rinktinių. Svajonė – patekti į pusfinalį, o čia – kaip susiklostys“, – atsargiai varžovus vertino ir savo komandos galimybes vertino rinktinės vairininkas G. Razutis.

Į žaidynes – su nauju štabu

Moterų rinktinė, kurios trenerių štabas pasikeitė iš pagrindų, lemiamą pasirengimo fazę pradėjo Kaune. Vėliau krepšininkių laukė stovykla Birštone ir dar kartą Kaune.

Vyriausiuoju treneriu, pakeitęs garsiąją Liną Dambrauskaitę, tapo Andrius Vaicekauskas. Jis asistentu pasikvietė trejus metus Maskvos srities „Chimki“ klube dirbusį Aurimą Jasilionį ir atletinio rengimo profesionalą Vaidą Verbicką.

Kartu su Lietuvos rinktinės senbuvėmis į komandą iš Vokietijos atvyko patyrusi Jurgita Navickaitė.

„Ir patys žinome, kad kitoms komandoms mes nusileidžiame ūgiu, fiziniais duomenimis, meistriškumu, tačiau taisėme, ką galėjome taisyti. Ir malonu, kad Lietuvos treneriai, specialistai pastebėjo gerėjantį mūsų žaidimą“, – treniruočių vaisiais džiaugėsi A. Vaicekauskas.

Brazilijoje rungtyniaus 9 komandos. Praėjusių žaidynių vicečempionės B grupėje varžysis su Turkijos, JAV, Kenijos ir Ukrainos rinktinėmis. Varžybos prasidės gegužės 3-iąją.

„Sunku vertinti varžoves, kai nesi jų matęs. Tačiau, akivaizdu, kad lengva nebus. Tikroji kova prasidės nuo ketvirtfinalio. Pasirengėme, kiek galėjome, ir sieksime medalių“, – pažadėjo kurčiųjų moterų krepšinyje apsiprasti baigiantis A. Vaicekauskas.

Lietuvių laukia klaidžios džiunglės

Orientavimosi sporto rinktinės nariai rengtis žaidynėms pradėjo dešimties dienų treniruočių stovykla Turkijoje, kurią vainikavo didelės trijų dienų tarptautinės girdinčiųjų varžybos.

Vėliau orientacininkai, vadovaujami Laimio Drazdausko, treniravosi ir rungtyniavo Lietuvoje. Mantas Volungevičius net tapo Lietuvos 35-mečių veteranų vidutinės trasos nakties čempionato prizininku.

Brazilijoje mūsų šaliai atstovaus šeši sportininkai – Gedvilė Diržiūtė, Viltė Kanapinskaitė, Adrija Atgalainė, Judita Volungevičienė, Donatas Tumaitis ir M. Volungevičius.

Kovoti Pietų Amerikoje orientacininkai pradės gegužės 6-ąją. Tądien vyks sprinto rungtis.

„Sportininkai, ruošdamiesi žaidynėms, nubėgo tūkstančius kilometrų, surado šimtus kontrolinių punktų, sutrynė daug porų avalynės, todėl tikimės geriausio. Nuveiktas didžiulis darbas, sportininkai treniravosi sąžiningai, kruopščiai. Žaidynėse svarbus – psichologinis pasirengimas. Sportininkams teks sunki užduotis – sutvardyti jaudulį. Nors nebus Rusijos atstovų, tačiau rungtyniaus stiprios Ukrainos, Vengrijos ekipos. Stovykloje Turkijoje įspūdingai gerai atrodė Šveicarijos atstovai.

Apskritai, kaip niekada iki šiol, šįmet buvo geras pasirengimo finansavimas, daug stovyklų. Pasportavome labai gerose vietovėse. Žaidynėse turėsime du debiutantus, kuriuos skiria dvigubas amžiaus skirtumas – Viltei Kanapinskaitei – 18-a, Donatui Tumaičiui – 36-eri. Manau, puikiai pasirodys Adrija Atgalainė. Labiausiai tikiuosi sėkmės, aukštų rezultatų asmeninėse varžybose. A. Atgalainė – pajėgi aukštus rezultatus pademonstruoti ir miško, ir sprinto trasose. G. Diržiūtė didžiausias viltis puoselėja sprinto rungtyje. Ir miške ji bus rimta konkurentė kitoms pasaulio sportininkėms“, – įžvalgomis dalijosi L. Drazdauskas.

Treneris baidosi Azijos žaidėjų

Lietuvos kurčiųjų badmintono rinktinės nariai pirmąją treniruočių stovyklą surengė Vilniuje. Prieš deflimpiadą visi plušėjo pajūryje – Klaipėdoje.

„Dar nėra buvę, kad treniruočių stovyklose būtų aštuoni badmintonininkai – šešios merginos ir du vaikinai. Tokios gausios kurčiųjų rinktinės neturėjau, – šypsojosi treneris Donatas Narvilas. – Vietos rinktinėje garantuotos vyrukams – I. Reznikui ir K. Dauskurtui. O merginoms teko pakonkuruoti.“

Po Lietuvos kurčiųjų badmintono čempionato ir kontrolinių varžybų, D. Narvilas apsisprendė dėl merginų trijulės. Trenerio sprendimu Brazilijoje rungtyniaus Vaiva Žymantaitė, Emilija Unte ir Marija Rimkutė.

Iš pradžių, jau gegužės 2-ąją, vyks komandų varžybos, kurios tarpusavyje žais penkias partijas. Vėliau vyks asmeninės kovos. Vyrų vienetų turnyre kovos K. Dauskurtas ir I. Reznikas, moterų – M. Rimkutė ir V. Žymantaitė, moterų ir mišrių dvejetų varžybose Lietuvai atstovaus E. Unte ir V. Žymantaitė.

Didžiausios viltys siejamos su I. Rezniku ir jo dvejetu su K. Dauskurtu.

„Kaip seksis Brazilijoje, sunku pasakyti, – dievagojosi treneris. – Konkrečiau bus aišku bus pačiose žaidynėse, kai pamatysime iš kokių valstybių atvyko sportininkai. Ką gali žinoti, kokie perliukai užaugo Azijoje, nes ten jie dygsta ir dygsta.“

Narkevičius – kausis vienas

Lietuva Brazilijoje turės ir stalo tenisininką. Mūsų šalies garbę ginsiančiam Viktorui Narkevičiui tai bus ketvirtosios žaidynės. Praėjusiose jis iškovojo bronzos medalį komandų turnyre. Šįkart į kovą stos vienas pats.

„Rimtai rengiausi žaidynėms, – tvirtino sportininkas. – Šiose žaidynėse Lietuvos vyrų nebus nei komandinėje, nei dvejetų rungtyse, nes pagrindiniai žaidėjai „išėjo į pensiją“. Tad likau vienas. Būtent komandinėse bei dvejetų varžybose buvo didžiausios galimybės Lietuvos žaidėjams kovoti dėl medalių“.

Vyrų asmeninėse varžybose, anot lietuvio, bus labai daug dalyvių, nes vienai šaliai gali atstovauti 4 žaidėjai.

„Kadangi žaidynės vyks Brazilijoje, tai, didelė tikimybė, kad savo žaidėjus dar gausiai deleguos abiejų Amerikos žemynų valstybės. Tad stalo tenisininkų gali būti rekordiškai daug. Žaidynių favoritais bus atstovai iš Azijos šalių – Kinijos, Taivano, Pietų Korėjos, Japonijos. Po jų – jau europiečiai, daugkartiniai Europos čempionai vokiečiai, ukrainiečiai, austrai. Šiomis dienomis turėtų pasiekti daugiau informacijos dėl dalyvių skaičiaus, iš kokių šalių atvyks. Mano tikslas pasirodyti kuo geriau ir siekti kuo aukštesnės vietos“, – apie didelę konkurenciją ir tikslus atviravo V. Narkevičius.

Prieš kelionę – į Prezidentūrą

Pirmadienį Lietuvos sportininkų delegaciją į kurčiųjų vasaros žaidynes palydėjo Lietuvos Prezidentas Gitanas Nausėda.

Šalies vadovas palydėtuvių ceremonijoje įteikė trispalvę Lietuvos delegacijos kapitonei Sonatai Bareikienei, Lietuvai žaidynėse atstovausiančiai jau septintą kartą.

Lietuvos kurčiųjų rinktinė Prezidentūroje

G. Nausėda palinkėjo Lietuvos sportininkams ne tik patiems stoti ant apdovanojimų pakylos, bet ir paskatino žaidynėse palaikyti ukrainiečių atstovus. Prezidento teigimu, šiuo sunkiu laikotarpiu kiekvienas žmogiškosios atjautos ir draugystės ženklas broliškos tautos atstovams – itin svarbus.

„Rinktinės gretose turime kurčiųjų pasaulio čempionų ir rekordininkų, taip pat kylančių atletų. Tikiu, kad šiose žaidynėse garbingai nešite Lietuvos vėliavą. Norėčiau paprašyti, kad atkreiptumėte dėmesį į Ukrainos sportininkus. Kad varžybų metu padrąsintumėte, paremtumėte, pastebėtumėte juos. Prireikus, ištieskite jiems pagalbos ranką, kartu su jais džiaukitės pergalėmis, paguoskite dėl nesėkmių“, – kvietė Prezidentas.

Lietuvos kurčiųjų sporto komiteto (LKSK) prezidentas Edvinas Kriūnas sportininkų vardu pasidžiaugė, kad klausos negalias turintys atletai priimti šioje valstybės šventovėje, iš kurios palydėti į kurčiųjų vasaros žaidynes.

„Lietuvos kurčiųjų sportas turi seną, gilią ir turtingą istoriją, kurioje aibės įspūdingų pergalių, daug laimėtų medalių ir titulų. Visi kurtieji sportininkai, kad pasiektų iškeltus tikslus, deflimpiadoje atiduos visas jėgas. Lietuvos Prezidento dėmesys tapo dar didesniu įpareigojimu mums. Apskritai į Braziliją išvykstame viltingai nusiteikę“, – pabrėžė E. Kriūnas.

S. Bareikienė, kalbėdama Prezidentūroje, pasidžiaugė, jai suteikta garbe būti Lietuvos kurčiųjų sportininkų delegacijos kapitone vasaros kurčiųjų žaidynėse, o jų atidarymo iškilmėse – vėliavneše.

„Mūsų sportininkų vardu pažadu, kad ilgai lauktose žaidynėse stengsimės kuo geriau ir garbingiau atstovauti Lietuvai, šalies kurčiųjų sportui. Man, su Lietuvos kurčiųjų moterų krepšinio rinktine, tai bus 7-oji deflimpiada.

Praeityje – daug pergalių krepšinio aikštelėje, daug laimėtų medalių, nuolat buvome ir tebesame tarp favoričių. Lietuvai atkūrus Nepriklausomybę, mūsų šalies krepšininkės laimėjo medalius visose septyniose Kurčiųjų vasaros žaidynėse – 2 sidabro ir 5 bronzos. Tai – unikalus pasiekimas visame Lietuvos krepšinyje. Tačiau vis pritrūkdavome kažko, kad žengtume ant aukščiausiojo prizininkių pakylos laiptelio“, – istoriją priminė kapitonė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją