Tokijo žaidynių olimpinė čempionė yra pirmoji britų dviratininkė, viešai prabilusi apie translyčius sportininkus, dalyvaujančius moterų varžybose.

„Translyčiai atletai turi būti sveikintini sporte, tačiau neaukojant teisingumo“, – mano olimpinė čempionė.

Lapkritį Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) naujose gairėse teigiama, jog nereikėtų daryti prielaidų dėl translyčių atletų, jog translytis sportininkas automatiškai turi nesąžiningą pranašumą jėgos, ištvermės ir kūno sudėjimo atžvilgiu moterų varžybose.

K. Archibald teigia, jog IOC klysta.

„Vadinasi, man sakoma, jog pralaimėjimas vyrų androgenizacijai yra ne biologijos, o mąstymo reikalas“, – kalba sportininkė.

Diskusijos kilo po to, kai translytei dviratininkei Emily Bridges Didžiosios Britanijos dviračių sporto federacija suteikė teisę varžytis praėjusį mėnesį vykusiame nacionaliniame daugiakovės (omniumo) čempionate.

Emily Bridges

Tačiau likus trims dienoms iki varžybų šį leidimą naikino Tarptautinė dviračių sąjunga (UCI).

Toks vėlyvas UCI sprendimas neužglaistė 28-erių K. Archibald nusivylimo. Treko meistrė teigė, jog iki tol vykę debatai virto „liūdnais asmeniškumais“.

Po to, kai UCI uždraudė dalyvauti varžybose, 21-erių E. Bridges paskelbė pranešimą, kuriame teigė, jog jaučiasi „demonizuota ir priekabiaujama“ ir liko „mažai aiškumo“ dėl jos perspektyvų.

Prieš kelerius metus jaunių vaikinų nacionalinį rekordą pasiekusi translytė neslėpė, jog jos privatumas buvo visiškai pažeistas ir socialinėje medijoje sulaukė „tikslinio piktnaudžiavimo“.

Katie Archibald (dešinėje)

Pati K. Archibald teigė, jog ji, kaip sportininkė, taip pat jaučiasi nusivylusi ir negaili kritikos IOC.


„Jaučiuosi nusivylusi IOC, kuris man teigia, jog sportininkas, kurio lytinė tapatybė nesutampa su jo tikrąja lytimi, neturėtų būti laikomas pranašesniu.

Skaičiau tai ir girdžiu, jog mano titulai, olimpiniai medaliai ir čempionės marškinėliai iškovoti kategorijoje žmonių, kurie tiesiog nesistengia taip stipriai, kaip vyrai“, – kalbėjo K. Archibald.

Po diskusijų dėl E. Bridges dalyvavimo, grupė elitinių dviratininkių paragino UCI „peržiūrėti“ taisykles dėl translyčių asmenų varžymosi moterų sporte.

Pranešime, kuriame kalbama apie E. Bridges padėtį, „apgailestaujama dėl krizinės situacijos, teigiama, jog Jungtinės Karalystės sportininkės yra pasirengusios boikotuoti varžybas, jog UCI ir Didžiosios Britanijos dviračių sporto federacija išgirstų jų susirūpinimą dėl sąžiningumo sporte“.

K. Archibald teigė, jog išsiuntė palaikymo žinutę 21-erių E. Bridges, tačiau tiesiogiai su ja nebendravo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją