Atšaukti Rusijos rogutininkų, trenerių ir teisėjų suspendavimą FIL įpareigojo pačios federacijos arbitražas, kuriam pirmininkauja olandas Benas Heijmeijeris.

Narystės organizacijoje teises išlaikė ir Rusijos rogučių sporto federacija (FSSR) – siūlymas pašalinti ją iš tarptautinės bendruomenės neeiliniame FIL kongrese nesurinko būtinos dviejų trečdalių balsų daugumos.

Toks įvykių posūkis sukėlė euforiją Rusijoje.

„Jeigu tik bus laikomasi civilizuotos praktikos, šis precedentas yra daugiau nei reikšmingas. Akivaizdu, kad juo turės būti remiamasi nagrinėjant kitas bylas. Tikiuosi, kad jos visos baigsis analogiškai. Nors sunku būtų dabar taip kategoriškai tvirtinti, nes situaciją paveikti gali daug faktorių“, – komentavo Rusijos sporto ministras Olegas Matycinas, anksčiau minėjęs, jog ginčyti atletų suspendavimą teisinėmis priemonėmis ruošiasi daugiau nei 50 šalies sporto federacijų.

Olegas Matycinas

FIL arbitražo verdiktą pasveikino ir Rusijos olimpinis komitetas (ROC), pavadinęs sankcijas sportininkams „politinių motyvų padiktuota ir jokio teisinio pagrindo neturėjusia situacija“.

„Nesvarbu, kaip smarkiai jie bandys sabotuoti mūsų sportą, pasaulyje vis dar yra protingų žmonių, išlaikančių šaltą protą ir objektyviai vertinančių faktus“, – pridūrė triskart rogučių planetos čempionas ir dabartinis Rusijos rinktinės lyderis Romanas Repilovas.

Tačiau klausimas, ar rusų džiaugsmas turi tvirtą pagrindą.

Rusijos rogutininkus į „apyvartą“ grąžino ne Tarptautinis sporto arbitražo teismas (CAS), kuriame dabar nagrinėjama dauguma rusų skundų, o FIL vidinis apeliacinis organas – jo sprendimai neturi teisinės galios kitoms sporto šakoms.

Tuo metu CAS rusams kol kas nesiseka – Lozanoje (Šveicarija) įsikūręs teismas atmetė visus prašymus sustabdyti sankcijų galiojimą iki galutinio bylų išnagrinėjimo.

Be to, ta pati FIL nežada susitaikyti su susiklosčiusia padėtimi ir ieškos kitų būdų, kaip izoliuoti Rusiją.

FIL vadovybei su prezidentu iš Latvijos Einaru Fogeliu priešakyje neeiliniame kongrese pavyko priimti sprendimą pašalinti iš FIL valdymo organų Rusijos atstovus, įskaitant vykdančiajai valdybai priklausiusią FSSR prezidentę Nataliją Garth.

„Pirmą kartą mūsų sporto istorijoje surengėme neeilinį kongresą, bet tai liūdna diena. Aš apeliuoju į Rusiją – tučtuojau nutraukite karą Ukrainoje ir užbaikite šias žodžiais nenusakomas kančias“, – sakė E. Fogelis.

Kiek vėliau jo vadovaujama FIL vykdančioji valdyba išplatino pranešimą, kuriame pažymėjo „kartu su dauguma nacionalinių federacijų nenorinti laikytis neutraliteto Rusijos agresijos Ukrainoje atžvilgiu“ ir ieškosianti išeičių, kaip apeiti „liūdinantį“ arbitražo sprendimą. Neatmetama galimybės keisti federacijos įstatus.

Kaip ten bebūtų, kol kas FIL arbitražo sprendimo sugrąžinti rusus į tarptautines varžybas reikšmė – tik simbolinė, mat rogučių sezonas jau pasibaigęs.

Kitas pasaulio taurės varžybų sezonas startuos ateinantį lapkritį.

Primename, kad dėl vasario pabaigoje prasidėjusios invazijos Rusijos ir Baltarusijos atletai tapo nepageidaujami daugumoje sporto šakų, o likusi mažuma, pavyzdžiui, tenisas ar dziudo, leidžia jiems dalyvauti tarptautinėje arenoje kaip neutraliems sportininkams.

Iš Rusijos taip pat buvo atimta teisė organizuoti įvairius tarptautinius renginius, įskaitant Sankt Peterburge turėjusį vykti UEFA Čempionų lygos finalą ir pasaulio tinklinio čempionatą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)