Anot Rusijos sporto ministro Olego Matycino, federacijos bendradarbiauja tarpusavyje ir ruošiasi koordinuoti savo teisinius žingsnius.

„Kalbame apie daugiau nei 50 nacionalinių sporto organizacijų“, – teigė ministras.

Rusijos futbolo sąjunga viena pirmųjų kreipėsi į CAS dėl FIFA ir UEFA sprendimo pašalinti šalies rinktinę ir klubus iš tarptautinių šio sezono varžybų.

Rusai prašė sustabdyti sankcijų galiojimą, kol jų ieškinys bus išnagrinėtas, tačiau CAS nesutiko tenkinti tokio pageidavimo.

Rusijos ir Baltarusijos atletai tapo nepageidaujami daugumoje sporto šakų, likusi mažuma, pavyzdžiui, tenisas ar dziudo, leidžia jiems dalyvauti tarptautinėje arenoje kaip neutraliems sportininkams.

Iš Rusijos taip pat buvo atimta teisė organizuoti įvairius tarptautinius renginius, įskaitant Sankt Peterburge turėjusį vykti UEFA Čempionų lygos finalą ir pasaulio tinklinio čempionatą.

Tiesa, beveik niekas nesiryžo Rusijos pradėto karo pagrindu suspenduoti agresorės sporto federacijų narystės. Išimtis – Tarptautinė biatlono sąjunga (IBU), kuri savaitės pradžioje galutinai atsiribojo nuo Rusijos ir Baltarusijos dėl „sportui nešamos negarbės“ ir nevykdomų „humanitarinių įsipareigojimų“. Šis sprendimas taip pat skundžiamas CAS.

Kai kurios rusų organizacijos stengiasi aktyviai išnaudoti faktą, jog formaliai tebėra tarptautinės sporto bendruomenės dalimi.

Pavyzdžiui, Rusijos futbolo sąjunga kiek anksčiau pareiškė formalų norą organizuoti 2028 arba 2032 metų Europos futbolo čempionatą, o ketvirtadienį dalyvavo FIFA kongrese Katare – kitaip nei Ukrainos atstovai, kurie tik atsiuntė vaizdo žinutę iš Kijevo.

„Mes nesislapstome, mes turime visą teisę čia būti. Nemanau, kad mūsų žaidėjai ir sirgaliai su tuo (įvykiais Ukrainoje – Delfi) kaip nors susiję, nematau, ką Rusijos futbolas būtų padaręs blogai“, – sakė buvęs FIFA tarybos narys iš Rusijos Aleksejus Sorokinas.

Aleksejus Sorokinas

Tuo metu FIFA prezidentas Gianni Infantino savo kalboje užsiminė apie karo temą, primindamas 2018 metais Rusijoje vykusį pastarąjį planetos čempionatą.

„Šis renginys susilaukė didžiulės sėkmės – tiek sporto, tiek kultūrine prasme. Tačiau akivaizdu, kad jis neišsprendė nei pasaulio, nei konkretaus regiono problemų. Jis nesukūrė ilgalaikės taikos. Vis dėlto jau esame matę, kaip futbolas gali turėti bent nedidelį vaidmenį atkuriant santykius, palaikant taiką ir savitarpio supratimą. Šiuo tikslu mes visada būsime priešakinėje fronto linijoje“, – dėstė FIFA vadovas.

Nors Rusijos narystės klausimas liečiamas nebuvo, FIFA kongresas patvirtino dviejų Afrikos valstybių – Kenijos ir Zimbabvės – suspendavimą. Vasarį tokių sankcijų imtasi dėl „vyriausybių kišimosi į federacijų veiklą“. Dėl tos pačios priežasties suspenduotas lieka ir Pakistanas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)