Prieš burtų traukimo ceremoniją į trečią burtų krepšelį patekę Lietuvos rankininkai dėl kelialapio į Senojo žemyno pirmenybes kovos 6 grupėje. Iš pirmojo burtų krepšelio Lietuvos rinktinei teko Vengrija, iš antrojo – Šveicarija, iš ketvirtojo – Sakartvelas.

„Burtai yra tokie, kokie iškrito, jų negali pasirinkti. Privalome kelti uždavinį – patekti į Europos čempionatą. Visi grupės varžovai yra pajėgūs ir nei vienų negalime nuvertinti. Vengrijos rinktinė yra aiški grupės favoritė. Vengrijos lyga nacionalinių čempionatų reitinge yra ketvirta Europoje. Du Vengrijos klubai rungtyniauja Čempionų lygoje, trys komandos žaidžia Europos lygoje. Vengrija yra Europos elito grupės atstovė, o kiti grupės varžovai – panašaus pajėgumo.

Šveicarija EHF reitinge užima 15 vietą, tai rodo pakankamai aukštas jų pozicijas. Trys šveicarų klubai žaidžia Europos lygoje ir vienas jų pateko į atkrintamąsias varžybas. Jie turi nemažą būrį aukšto meistriškumo rankininkų. Sakartvelas yra žemiau EHF reitinge, bet tokios komandos yra pavojingos, nes tokiose šalyse kaip Sakartvelas, Italija, Farerų salos, ar tas pats Izraelis, rankinio lygis nuolat kyla ir jos kelia vis aukštesnius tikslus“, – sako Lietuvos rinktinės treneris Gintaras Savukynas.

Į Vokietijoje vyksiantį finalinį Europos čempionato etapą pateks dvi geriausios grupių komandos ir keturios geriausios trečią vietą užėmusios ekipos. Geriausios keturios trečią vietą užėmusios rinktinės bus nustatytos atsižvelgiant tik į rungtynes su dviem aukščiausias vietas grupėje užėmusiomis komandomis.

„Net nesulaukus Lietuvos rankinio federacijos keliamų tikslų, kaip treneris rinktinei keliu vienintelį tikslą – patekti į Europos čempionatą. Noriu pasiųsti žinutę rinktinės vyrams, kad jau dabar jie privalo ruoštis Europos čempionato atrankos turnyrui. Ne rudenį, kai kviesime į rinktinę, o jau dabar klubuose privalome gerinti fizines savybes, techninius dalykus, ką mes įsivertinome po pasaulio čempionato atrankos rungtynių su Izraeliu.

Esam numatę treniruočių stovyklas birželio mėnesį. Rudenį jau turime atvažiuoti į atrankos rungtynes su bagažu ir jau žinant būsimus varžovus, tikslingas pasirengimas turi prasidėti jau dabar“, – tvirtina G. Savukynas.

Atrankos turnyre bus rengiami trys, vadinamieji rinktinių langai, per kuriuos rinktinės sužais po dvejas rungtynes. Lietuvos rinktinė šių metų spalio mėnesį susitiks svečiuose su Vengrija ir namuose su Šveicarija, kitų metų kovą Lietuva dukart iš eilės išvykoje ir namuose žais su Sakartvelu, o atrankos turnyrą baigs 2023 m. balandžio mėnesį namuose su Vengrija ir svečiuose su Šveicarija.

Su Vengrijos rinktine Lietuvos rankininkai yra susitikę 8 kartus. Laimėti pavyko tik 2 kartus. Paskutinį kartą Lietuvos ir Vengrijos rinktines burtai buvo suvedę 2008 m. Europos čempionato atrankoje. Kaune pralaimėta 23:28, o svečiuose 30:31.

Su Šveicarijos rinktine vyko net dešimt susitikimų. Lietuviai laimėjo 5 kartus, keturios pergalės šveicarų sąskaitoje. Paskutinis susitikimas 2012 m. Vilniuje, po Arūno Vaškevičiaus atremto 7 m baudinio jau pasibaigus rungtynių laikui, baigėsi Lietuvos rinktinei palankiomis lygiosiomis 24:24.

Iš ketvirto burtų krepšelio į 6 grupę pateko Sakartvelo rankininkai. Antro atrankos etapo neįveikusi Sakartvelo rinktinė kartu su Liuksemburgu grupių etape pakeitė iš tarptautinių varžybų pašalintas Rusijos ir Baltarusijos rinktines. Su Sakartvelo rinktine Lietuvos rankininkai yra susitikę 7 kartus ir iškovojo šešias pergales. Paskutinį kartą su kartvelais lietuviai susitiko 2018 m. sausį pasaulio čempionato atrankos rungtynėse Klaipėdoje. Lietuvos rinktinė laimėjo rezultatu 24:20.

2024 m. sausio 10-28 d. Vokietijoje vyksiančiame Europos čempionate rungtyniaus 24 rinktinės. Keturios ekipos jau turi garantuotas vietas finaliniame etape. Tai šeimininkė Vokietija, čempionės titulą ginanti Švedija ir 2022 m. Europos čempionato prizininkės Ispanijos bei Danijos rinktinės.

Europos čempionato finaliniame etape Lietuvos rinktinė yra dalyvavusi du kartus – 1998 ir 2022 metais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją