Kartu su augančiu karo pabėgėlių iš Ukrainos srautu, Lietuvoje auga ir sportininkų iš Ukrainos skaičius. Skaičiuojama, kad iš 10 tūkst. į Lietuvą atvykusių moksleivių, 20 proc. jau sportuoja savivaldybių sporto centruose.

„Europos olimpinių komitetų asociacijos (EOK) Vykdomojo komiteto posėdyje nuotoliniu būdu kalbėjome su Ukrainos nacionalinio olimpinio komiteto prezidentu Sergejumi Bubka. Šiuo metu jis yra Lozanoje, kur koordinuoja Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) humanitarinės paramos paskirstymą.

EOK Ukrainos sportui skyrė 500 tūkst. JAV dolerių, TOK specialioji darbo grupė renka humanitarinę pagalbą, dauguma Europos nacionalinių olimpinių komitetų finansavo Ukrainos rinktinės dalyvavimą Europos jaunimo žiemos olimpiniame festivalyje. Kiekvienas prisidedame taip, kaip galime.

Į mus jau kreipėsi ne viena federacija dėl pagalbos Ukrainos sportininkams, šiuo metu ieškome galimybių sukurti pagalbos federacijoms sistemą“, – sakė LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Posėdžio metu nuspręsta, kad LTOK Vykdomasis komitetas kreipsis į sporto federacijas, organizacijas ir klubus su raginimu ieškoti galimybių suteikti sąlygas Ukrainos sportininkams sportuoti ir dalyvauti varžybose Lietuvoje.

Vykdomasis komitetas į Paryžiaus olimpinių kandidatų sąrašą įtraukė tekvondo atstovę Gerdą Gaižauskaitę ir imtynininkę Gabiją Dilytę.

Į olimpinės pamainos sportininkų sąrašą įtraukti boksininkai Narūnas Grebnevas, Simonas Zelenekas, Paulius Bublis, Arvydas Dainys, Arnas Kazakevičius bei tekvondo atstovė Gerda Meištininkaitė.

Olimpinės stipendijos skirtos lengvaatletei Modestai Justei Morauskaitei bei dviratininkams Justui Beniušiui ir Katažinai Sosnai.

Posėdyje taip pat patvirtinti lėšų paskirstymo žaidimų rinktinėms, galinčioms dalyvauti Paryžiaus olimpinėse žaidynėse, kriterijai. Lėšos bus skiriamos iki šių metų liepos 1 dienos, kuomet visą olimpinio sporto finansavimą perims valstybė.

LTOK Olimpinio švietimo direktorė Vita Balsytė pristatė projekto „Svajonių komandos“ įgyvendinimu grįstas rekomendacijas skirtingų tautinių grupių integracijai. Ketverių metų patirtis kartu su Britų Taryba Lietuvoje vykdant projektą „Svajonių komandos“ nugulė į aštuonias rekomendacijas, skirtas organizacijoms, savivaldybėms, ugdymo įstaigoms, nevyriausybinėms organizacijoms.

„Projektas buvo skirtas ugdyti lyderystę, XXI amžiaus kompetencijas, tačiau tuo pačiu siekėme skatinti skirtinga kalba besimokančių vaikų bei mokyklų bendradarbiavimą.

Dirbome su lietuviakalbėmis, rusiakalbėmis, lenkakalbėmis mokyklomis, pagrinde Klaipėdoje, o pernai prisijungė ir Šalčininkai bei Visaginas. Praėjusiais metais pasibaigus ketvirtajam projekto sezonui atlikome išsamų tyrimą ir parengėme rekomendacijas, kurios, manome, šiuo metu itin aktualios. Atsižvelgiant į augantį ukrainiečių skaičių Lietuvoje, šias rekomendacijas pritaikysime ir Ukrainos vaikų integracijai.

Tikime, kad rekomendacijos padės ne tik didinti įtrauktį, bet ir kokybiškai naudoti sportą kaip įrankį bendruomenių kūrimui“, – sakė V. Balsytė.

Vykdomojo komiteto nariams pristatyti Lietuvos rinktinės dalyvavimo Europos jaunimo žiemos olimpiniame festivalyje Vuokatyje rezultatai. Praėjusią savaitę Suomijoje vykusiame renginyje Lietuvai atstovavo 15 sportininkų. Aukščiausią – devintąją – vietą užėmė dailiojo čiuožimo atstovė Jogailė Aglinskytė.

Žiemos festivalis vyko be karą Ukrainoje sukėlusios Rusijos ir jos veiksmus palaikančios Baltarusijos delegacijų. Tokį sprendimą priėmė EOK Vykdomasis komitetas neeilinio posėdžio metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją