Trečiadienį FINA valdybos priimtas sprendimas reiškia, jog rusai ir baltarusiai negalės dalyvauti birželio 18 – liepos 3 dienomis Budapešte (Vengrija) vyksiančiame pasaulio vandens sporto šakų čempionate.

Be to, iš Rusijos atimta teisė šiemet organizuoti pasaulio plaukimo pirmenybes trumpame (25 m) baseine, kurios gruodį turėjo būti rengiamos Kazanėje. Dabar FINA ieškos naujų šeimininkų.

FINA savo poziciją Rusijos ir Baltarusijos atžvilgiu sugriežtino tik po to, kai keletas Europos šalių, tarp jų – Vokietija, Šveicarija ir Lenkija, pagrasino boikotuosiančios varžybas, jei jose tektų varžytis su agresorių plaukikais.

Prasidėjus invazijai FINA iš pradžių apsiribojo tuo, jog nurodė Rusijos ir Baltarusijos atstovams varžytis kaip neutraliems atletams, uždrausdama naudoti valstybinius simbolius.

Tokį kompromisą kritikavo nemažai sporto garsenybių, tarp jų – ir olimpinė čempionė iš Lietuvos Rūta Meilutytė.

Įdomu, jog diena anksčiau nei FINA apie rusų ir baltarusių pašalinimą pranešė Tarptautinėje plaukimo lygoje (ISL) dalyvaujantis „Energy Standard“ klubas.

Šių komercinių varžybų įkūrėjas ir pagrindinis rėmėjas Konstantinas Grigorišinas, kurio kompanijos vardu pakrikštytas pajėgiausias praėjusio sezono klubas, yra tampriai susijęs tiek su Rusija, tiek su Ukraina. Zaporožėje gimęs 56-erių oligarchas verslą kūrė abiejose šalyse ir yra jų abiejų pilietis.

Praėjusiame sezone „Energy Standard“ atstovavo du baltarusiai ir penki rusai, tarp pastarųjų – ir Maskvoje praėjusią savaitę vykusiame kontroversiškai įvertintame mitinge dalyvavęs dukart olimpinis čempionas Jevgenijus Rylovas, nuo kurio dėl Rusijos prezidento Vladimiro Putino veiksmams demonstruoto palaikymo atsiribojo asmeninis rėmėjas „Speedo“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją