„Visas darbas jau atliktas, buvo stovyklos Kroatijoje, Suomijoje, Vengrijoje. Paskutinės dvi savaitės prieš varžybas – namuose, daugiau poilsio, atsistatymas ir pasiruošimas Europos čempionatui“, – prieš kelionę į Budapeštą nuveiktais darbais dalinosi M. Ežerskis.

Senojo žemyno pirmenybių dalyvių sąrašuose – 10 lietuvių, kurių gretose ir praėjusių metų pasaulio čempionato bronzos medalio laimėtojas Kristupas Šleiva.

Jis yra tik ketvirtas lietuvis nepriklausomos Lietuvos istorijoje, kopęs ant apdovanojimų pakylos planetos pirmenybėse.

Anksčiau tą pavyko padaryti M. Ežerskiui (sidabras 2007 m.), Valdemarui Venckaičiui (bronza 2007 m.) ir Edgarui Venckaičiui (bronza 2014 m.).

Iškovota bronza imtynininkui buvo tam tikra kompensacija už praleistas Tokijo olimpines žaidynes, į kurias K. Šleiva nepateko dėl patirtos traumos.

Nors įspūdinga imtynininko nuotrauka puošė Lietuvos čempionato reklaminį plakatą, K. Šleiva nepradžiugino imtynių bendruomenės savo dalyvavimu šalies pirmenybėse: prieš pat Naujuosius atletas sirgo koronavirusu.

Tai turėjo įtakos jo sportinei formai, tačiau paskutinis mėnuo suteikia optimizmo.

Kristupas Šleiva

„Viskas kaip ir neblogai, bet mes, treneriai, sakome – kilimas parodys. Kristupas jaučiasi neblogai, jis vienas rinktinės lyderių, bet atsargiai žvelgiame į prognozes. Laukiame iš jo gerų kovų, jei jis tą dieną gerai jausis, tikimės iš jo gerų rezultatų“, – kalbėjo M. Ežerskis.

K. Šleiva atnaujintame Tarptautinės imtynių federacijos reitinge užima antrą vietą svorio kategorijoje iki 72 kg. Tai reiškia, kad pirmose kovose lietuvis išvengs potencialių lyderių.


„Tai sąlyginis privalumas. Reitinge tarp dešimties stipriausių imtynininkų didelio skirtumo nėra, kas kokiame turnyre geriau sudalyvauja, tas ir užima aukštesnę vietą.

Labai nesureikšminu jo antros pozicijos. Tikrai bus pajėgių sportininkų pirmose kovose, bet faktas, kad su Armėnijos sportininku, su kitais esančiais pirmame ketverte K. Šleiva iškart nesusitiks.

Apie tai negalvojame, vyksime kovoti. Reitingai reitingais, visi norės laimėti, ypač dabar prieš Kristupą“, – apie rinktinės lyderį kalbėjo M. Ežerskis.

Reitingo aukščiausiose pozicijose esantis imtynininkas kai kuriuos varžovus gali kaip tik papildomai motyvuoti – juk tokioje poroje favoritas aiškus, ir nėra ką prarasti.

„Tai psichologija, priklauso nuo žmogaus. Taip, jei imtynininkas turi charakterį, jis kaip tik norės įrodyti, jog nėra prastesnis už aukščiau reitinge esantį varžovą, ant kilimo žengs labiau susikaupęs, nusiteikęs“, – kalbėjo M. Ežerskis.

Jis atsargiai kalbėjo apie rinktinei ir K. Šleivai keliamus tikslus.

„Žinote, mano, kaip trenerio užduotis – Kristupą parengti Europos čempionatui, rūpintis, jog jis būtų puikios formos, gerai pasiruošęs ir nusiteikęs kovai. Prognozuoti sunku, nežinia, kokie varžovai pasitaikys, kas tiksliai atvyks į Europos čempionatą. Paprasčiausiai ruošiamės, treniruojamės, kol kas viskas gerai, realu iš Kristupo tikėtis medalio.

Kitaip būti negali. Jis visada vyksta kovoti tik dėl aukščiausių pozicijų, toks jo charakteris – visada nori laimėti. Kaip pavyks – parodys kilimas“, – kalbėjo M. Ežerskis.

Rinktinėje ne tik K. Šleiva: yra ir pajėgūs Mantas Knystautas, Vilius Laurinaitis, Danutė Domikaitytė ar Kamilė Gaučaitė. Koks rinktinės rezultatas būtų geras Lietuvos rinktinei?

„Tai klausimas federacijos vadovams. Man svarbiausia – kova ant kilimo, auklėtinių širdys, demonstruojamas charakteris ir paliekamos visos jėgos akistatose. Jei to auklėtiniai laikysis, rezultatai gali būti labai geri. To ir tikiuosi iš jų.

Šiaip viskas neblogai rinktinėje, visi pasiruošę, geros nuotaikos, išvengta kažkokių traumų, judame į priekį“, – optimizmo neslėpė M. Ežerskis.

Anot jo, olimpiniais 2024-aisiais metais K. Šleiva bus 28-erių – pasiekęs sportinės brandos amžių.

„Jau dabar paskutiniai K. Šleivos rezultatai išduoda imtynininko brandą. Skiriasi jo pasirodymai nuo jaunimo lygyje demonstruotų kovų. Per pastaruosius metus Kristupas sutvirtėjo, suvyriškėjo charakteris.

Tikimės, kad Paryžiaus olimpiadą pasieksime be didelių nesklandumų, be traumų ir bus galima tikėtis gerų rezultatų“, – vylėsi M. Ežerskis.

Europos čempionate nebus karinę kampaniją Ukrainoje pradėjusios Rusijos, taip pat Baltarusijos atletų. Anot M. Ežerskio, tai nežymiai keis pačias pirmenybes.

„Rusija visada turėjo lyderių imtynininkų gretose. Kiekvienoje svorio kategorijoje rusai turi po 5-6 imtynininkus, kurie gali sėkmingai pavaduoti vienas kitą, visada pretenduoja į komandinius apdovanojimus.

Baltarusija taip pat turi stiprią imtynių mokyklą, iš dalies tai pliusas, bet lieka visi kiti. Armėnija, Sakartvelas, Turkija, Azerbaidžanas… Tikrai bus su kuo kovoti“, – įsitikinęs rinktinės strategas.

Europos čempionatas vyks kovo 28 – balandžio 3 dienomis Budapešte.

K. Šleivai medalis Senojo žemyno pirmenybėse nebūtų pirmasis: 2020 metais iš Panevėžio kilęs atletas iškovojo bronzą (sv. kat. iki 67 kg).

Lietuvos rinktinės sudėtis

Graikų-romėnų imtynės:

  • Justas Petravičius (60 kg)
  • Kristupas Šleiva (72 kg)
  • Mantas Sinkevičius (77 kg)
  • Vilius Laurinaitis (97 kg)
  • Mantas Knystautas (130 kg)


Moterų imtynės:

  • Laura Stanelytė (55 kg)
  • Kamilė Gaučaitė (76 kg)


Laisvosios imtynės:

  • Artem Auga (74 kg)
  • Domantas Pauliuščenko (86 kg)
  • Lukas Krasauskas (97 kg)
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją