„Iš esmės palaikome ŠMSM šių metų vasario 24 d. susitikime su Lietuvos sporto šakų federacijomis iškeltą mintį tobulinti sporto šakų federacijų finansavimo kriterijus. Tačiau negalime pritarti nediskutuotam, nesuderintam ir skubotam kriterijų tarpiniam keitimui“, – teigia NSFA prezidentas Eimantas Skrabulis.

Naujus kriterijus ŠMSM galės tvirtinti tik po liepos 1 d., kai įgis tam teisinę galią. Tačiau kriterijų keitimas ir jų keitimo principai neišdiskutuoti. Be to, NSFA nepalaiko ministerijos siūlymo skirti vienodą 20 tūkst. eurų išmoką visoms olimpinėms sporto šakų federacijoms, nes tai esą prieštarauja teisės aktams.

Kitas NSFA nariams nerimą keliantis klausimas, kuris ne kartą buvo akcentuotas susitikimų su ministerijos atstovais metu – galimai aplaidus, nekompetentingas ar net nusikalstamas elgesys teikiant ir vertinant sporto šakų federacijų aukšto meistriškumo sporto programų masiškumo kriterijų.

„Kai kurios sporto šakų federacijos šių metų paraiškose nurodė net tris kartus daugiau sportininkų, palyginti su praėjusiais metais. Todėl manome, kad atsakingi ministerijos darbuotojai, vertinę paraiškas, veikė galimai aplaidžiai ar nekompetentingai. Reikalaujame kuo skubiau pradėti išsamų tyrimą, ištaisyti klaidas ir perskaičiuoti 2022 m. valstybės lėšų skyrimą sporto šakų federacijoms. O prireikus – kreiptis į atitinkamas teisėsaugos institucijas“, – sako E. Skrabulis.

Federacijų veiklą trikdo ir tai, kad įsibėgėjant sezonui nėra žinomas galutinis 2022 m. federacijoms ir sportininkams planuojamas biudžetas. Todėl gali strigti sportininkų pasirengimo pagrindinėms metų varžyboms planai ir net dalyvavimas jose.

„Iki šiol nėra aišku, kaip bus paskirstyti šių metų antro pusmečio 7 mln. eurų, kurie pagal įstatymą turėtų būti skirti olimpiniam sportui finansuoti. Daug klausimų ir neaiškumų kelia žadėtas sporto finansavimo didinimas 2023 m., kuris planuose nenumatytas. Todėl ŠMSM turėtų kuo skubiau pateikti detalų 2022 m. Lietuvos sporto finansavimo biudžetą ir planuojamą sporto biudžeto augimą 2023 m.“, – pabrėžia NSFA prezidentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją