„Siekiant išsaugoti pasaulinių sporto varžybų sąžiningumą ir visų dalyvių saugumą, IOC rekomenduoja tarptautinėms sporto federacijoms ir sporto renginių organizatoriams nekviesti Rusijos ir Baltarusijos sportininkų bei pareigūnų ir neleisti jiems dalyvauti tarptautinėse varžybose“, – nurodoma pareiškime.

IOC pareiškė, kad šių priemonių jo vykdomoji valdyba, reaguodama į Rusijos invaziją į Ukrainą, ėmėsi „po to, kai Rusijos Vyriausybė pažeidė olimpines paliaubas, o Baltarusijos Vyriausybė parėmė šį pažeidimą“.

IOC pareiškime taip pat sakoma, kad V. Putinui, ministro pirmininko pavaduotojui Dmitrijui Černyšenkai ir prezidento administracijos vadovo pavaduotojui Dmitrijui Kozakui atimamas Olimpinis ordinas „atsižvelgiant į išskirtines situacijos aplinkybes ir į itin šiurkštų olimpinių paliaubų pažeidimą bei kitus Olimpinės chartijos pažeidimus, kuriuos Rusijos Vyriausybė padarė praeityje“.

Ši rekomendacija yra aktuali artėjant žiemos paralimpinėms žaidynėms, kurios prasidės penktadienį Pekine.

Rusijos dalyvavimas kitą mėnesį vyksiančiose Pasaulio čempionato atkrintamosiose žaidynėse taip pat kelia abejonių. Nors FIFA planavo leisti Rusijai žaisti tarptautiniame lygmenyje neutraliomis sąlygomis, be vėliavos ir himno, tačiau varžovai tokias sąlygas vadina „nepriimtinomis“ ir vienas po kito atsisako žaisti su rusų rinktine.

IOC praėjusią savaitę paragino visas tarptautines sporto federacijas atšaukti būsimus renginius Rusijoje, konstatavęs, kad savo invazija į Ukrainą Rusija pažeidė „olimpinę taiką“.

Organizacija taip pat gyrė „daugybę sportininkų, sporto pareigūnų ir pasaulinės olimpinės bendruomenės narių taikos raginimus“.

„IOC žavisi ir ypač palaiko Rusijos sportininkų išsakytus taikos raginimus“, – pridūrė organizacija.