Vengia susitikti net su artimaisiais

Nors Lietuvos rankininkai dar prieš turnyro startą juokavo, jog visiems varžovams iškritus dėl COVID-19 galėtų tapti ir Europos čempionais, didelių protrūkių pirmenybėse kol kas išvengta.

Nuo čempionato atidarymo ketvirtadienį virusas nustatytas vengrui Matyasui Gyori, makedoniečiui Stojanche Stoilovui, vokiečiui Juliusui Kuhnui, lenkui Bartlomiejui Bisui, kroatams Leonui Šušnja ir Lovro Mihičiui bei bosniams Mirko Hercegui ir Dejanui Malinovičiui.

Ypač nepasisekė Danijos vartininkui Jannickui Greenui – olimpinis ir pasaulio čempionas užsikrėtė prieš dvi savaites ir spėjo pasveikti, bet atvykus į Vengriją jo testas vėl buvo teigiamas. Danui teko izoliuotis dar 7 dienoms.

Neduok Dieve, dar keli užsikrėstų, išvis nebeliktų kam žaisti.
Valdas Drabavičius, Lietuvos rinktinės rankininkas

9 žaidėjai – nemažai, bet ne taip blogai, kaip buvo galima tikėtis po virtinės užsikrėtimų komandoms renkantis Slovakijoje ir Vengrijoje.

Ypač turint omenyje faktą, kad organizatoriai kartu su Europos rankinio federacija (EHF) griežčiausių saugumo priemonių nusprendė netaikyti.

Slovakijoje leidžiama užpildyti ketvirtadalį tribūnų, tuo metu Vengrijoje žiūrovų skaičius išvis neribojamas – šeimininkų rungtynes Budapešte stebi 20 tūkst. gerbėjų minia.

Kadangi publikai arenų durys neužvertos, nėra prasmės ir taikyti „burbulo“ taisyklių izoliuojant komandas nuo bet kokio kontakto su išore.

Ir Lietuvos rankininkai gali nevaržomai išeiti iš „Hilton“ viešbučio, kuriame apgyvendintos F grupėje rungtyniaujančios ekipos.

Tik tokia galimybe naudojasi retai.

Vengrijos rankinio rinktinės rungtynės Budapešte

„Turime saugotis. Dėl to po rungtynių neiname į tribūnas pas žiūrovus, nors atvažiavo ir artimų žmonių, giminaičių. Apsiribojame tik pamojuodami jiems – jokių papildomų kontaktų. Neduok Dieve, dar keli užsikrėstų, išvis nebeliktų kam žaisti“, – Delfi sakė Valdas Drabavičius, prisimindamas dėl koronaviruso namuose likusį Mykolą Lapiniauską, petį susižeidusį Povilą Babarską ir menkesnes kitų žaidėjų traumas.

Saugumo sumetimais komandos viešbutyje laikosi atokiai viena nuo kitos, kiek įmanoma. Kiekvienai paskirta po atskirą salę, kurioje ir valgoma, ir rengiamos vaizdo peržiūros bei pasitarimai.

Ribojant kontaktus, komandų viešbutyje griežtai nerekomenduojama lankytis žiniasklaidos atstovams.

Kita vertus, žaidėjai pastebi ir svečių, iš pirmo žvilgsnio nesusijusių su rankinio čempionatu.

„Prieš pirmenybes stovyklaudami Vilniuje turbūt gyvenome griežtesnėmis sąlygomis nei čia“, – šyptelėjo rinktinės senbuvis Aidenas Malašinskas.

Tiesa, iš Vengrijoje rungtyniaujančių kolegų lietuvius pasiekia atsiliepimai, jog anapus sienos apie jokius suvaržymus išvis nėra kalbos.

Bet ir Slovakijoje realybė ne visiškai atitinka organizatorių surašytas taisykles.

Baiminasi chaoso

Visi Europos čempionato žaidėjai privalomai testuojami kas antrą dieną. Lygiai taip pat reguliariai tikrintis dėl koronaviruso turi ir tie, su kuriais kontaktuoja rankininkai – pirmiausia, žiniasklaidos atstovai.

Bet „Steel“ arenos apsauga „šviežio“ PGR testo sertifikato reikalavo tik pačią pirmą dieną atvykus į Košicę.

Teoriškai norint patekti į rungtynes, žurnalistams privaloma pateikti ne senesnio nei 48 valandų testo pažymą. Praktiškai niekas to nekontroliuoja.

Lygiai taip pat netikrinamas ir žiniasklaidos atstovų vakcinacijos statusas, nors organizatoriai prieš turnyrą griežtai deklaravo nepriimsiantys neskiepytų asmenų.

Lietuvos rankinio rinktinės treniruotė Košicėje (Foto: Edgaras Alšauskas)

Gali būti, jog atsipalaiduota per anksti.

Bent jau Norvegijos, kurios rinktinė pirmadienį stos prieš lietuvius paskutiniame F grupės mače, nacionalinio transliuotojo NRK eteryje dirbantis buvęs įžymus rankininkas Havardas Tvedtenas baiminasi, jog koronavirusas dar smogs pirmenybėms visa jėga.

„Viskas gali greitai pasikeisti taip, jog laimės tie, kuriems labiau seksis išvengti infekcijos. Dabar virusas plinta beveik nevaldomai, todėl chaosas gali kilti bet kada“, – būgštavo norvegas.

Tenka palaukti policijos palydos

Jo tautiečiai viruso saugosi laisvą laiką leisdami bendrame viešbučio kambaryje, kur žaidžia stalo tenisą ir vaizdo žaidimus.

O kaip laisvalaikį praleidžia lietuviai?

Rungtynių dienos rytą visa komanda kelis kartus buvo išėjusi pasižvalgyti po Košicės senamiestį.

„Bet toli nenuklydome – pusvalandis ir atgal. Reikia sužaisti trejas rungtynes per šešias dienas, tad laisvalaikio mažai belieka.

Po rungtynių grįžtame į viešbutį, pavakarieniaujame, tada – masažas ir kitos medicinos procedūros – kam ko reikia. Kitą dieną – treniruotė, vaizdo peržiūra, kurioje analizuojame varžovus. Beveik visą laiką taip ir praleidžiame viešbutyje“, – pasakojo V. Drabavičius.

31-erių dešiniojo krašto žaidėjas sutinka: atitraukti mintis nuo rankinio kartais visai sveika.

Bet, pavyzdžiui, prieš startą čempionate to nepavyko padaryti net ir labai norint.

„Randame ir be rankinio kitų temų pasikalbėti tarpusavyje. Tik prieš pirmas rungtynes su rusais niekas nepadėjo – net buvo sunku naktį akis užmerkti. Jauduliukas tikrai buvo kitoks nei visada“, – neslėpė Vilniaus „Šviesos“ klubo atstovas.

O didesnių skundų organizatoriams Lietuvos rankininkai neturi – tik kartais susiruošus į treniruotę ir susėdus į autobusą tenka palaukti... policijos palydos, turinčios padėti sutrumpinti vos 5 min. kelią iki „Steel“ arenos.

Bet Lietuvos rankinio federacijos (LRF) prezidentas Donatas Pasvenskas į tokį mažmožį moja ranka.

Donatas Pasvenskas (Foto: Edgaras Alšauskas)

„Negaliu pasakyti nė vieno blogo žodžio apie čempionato organizavimą, ypač pandemijos sąlygomis. Maitinimas – puikus, viešbutis – geras. Slovakai draugiški, paslaugūs, belieka žaisti, nes daugiau niekuo rūpintis nereikia“, – kalbėdamas su Delfi, apibendrino LRF vadovas.

Primename, kad Lietuvos ir Norvegijos akistata Košicėje pirmadienį prasidės 21.30 val. Lietuvos laiku. Prieš tai pirmą etapą užbaigs Rusija ir Slovakija.

Į Bratislavą tęsti pirmenybių keliaus dvi stipriausios grupės ekipos. Lietuviams antro etapo duris atvertų tik pergalė bent 8 įvarčių skirtumu bei slovakų nesėkmė prieš rusus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)