Košicėje vykstančių F grupės varžybų šeimininkai šeštadienį įveikė Mindaugo Andriuškos auklėtinius 31:26, palikdami juos be taškų Europos čempionate.

O kartu – ir be realių vilčių pasispardyti dėl vietos antrame etape.

Matematinę adatos skylutę lietuviams dar paliko netikėtas Rusijos antausis Norvegijai 23:22 vėlesnėse grupės rungtynėse.

Pro ją komandą paskutiniame ture prastumtų pergalės bent 8 įvarčių skirtumu prieš vienus žemyno grandų bei slovakų nesėkmės prieš rusus kombinacija.

Tačiau patys Lietuvos rankininkai mąstė blaiviai ir apie utopinius scenarijus nekalbėjo, suprasdami, kad atidaryti pergalių sąskaitą reikėjo čia ir dabar.

Vietoje to lietuviai nuklydo panašiais klystkeliais kaip ir pirmosiose rungtynėse su Rusija, nuo pirmų minučių leisdami sąlygas diktuoti varžovams.

„Mes ir vėl tą patį kartojame, ką ir praeitose rungtynėse: vėl pramiegame pirmas 15 min., vėl nesumetame metimų. Sunku ką pasakyti, pikta, labai pikta“, – emocingai graužėsi Benas Petreikis.

3 įvarčius pelnęs atsarginis įžaidėjas ir šįkart atnešė pragiedrulių į aikštę, bet Lietuvos ekipos bėdos buvo kur kas didesnės.

Lietuvių gretose trūko Povilo Babarsko, praėjusiose rungtynėse patyrusio peties traumą. Dešiniojo pusiau krašto žaidėjo netektis buvo dvigubai skaudi dėl to, jog čempionate taip pat dėl traumos nerungtyniauja pagrindinis rinktinės gynybos ramstis Jonas Truchanovičius.

Negana to, žaisti visa jėga negalėjo ir kitas gynybos specialistas Lukas Simėnas – 209 cm ūgio bokštui per treniruotę atsinaujino praeityje operuotos Achilo sausgyslės skausmai.

„Netektys sugriovė planus taip, kad gavome į kaulus. Bandėme juos pastatyti ant kojų iki paskutinės minutės, bet nei Povilui, nei Lukui nebuvo gerai. Reikėjo pergrupuoti gynybą. Be to, ir vėl pirmame kėlinyje buvo neišnaudota daug šimtaprocentinių progų: dukart nepataikėme į tuščius vartus, nepataikėme nuo 6 m linijos, nerealizavome 7 m baudinių. Skauda, dėl to ir atsilikome 7 įvarčių skirtumu. Reikia žaidėjų klausti, kodėl taip“, – rankomis skėsčiojo M. Andriuška.


Slovakams lengvai pavyko užčiuopti skyles lietuvių gynyboje. Prie įprastų komandos lyderių kraštuose Tomašo Urbano (7 įv.) bei Jakubo Prokopo (3 įv.) prisijungė dar ir vietos publikos ypač audringai ragintas Košicės „Crows“ klubo atstovas Patrikas Hruščakas (6 įv.), laužęs oponentų įtvirtinimus per vidurį.

Vargo Lietuvos komandai pridarė ir epizodiškai išnaudotas 125 kg svorio slovakų linijos žaidėjas Dominikas Kalafutas (3 įv.).

M. Andriuškos diriguojamas trenerių štabas dar iki pertraukos išbandė visus tris vartininkus, bet nė vienam nepavyko atremti daugiau nei kas ketvirto priešininkų šūvio.

Kitoje aikštės pusėje ties 6 m linija patikimai tvarkėsi Martinas Slaninka, o didžiausiu lietuvių siaubu tapo vartininkas Marianas Žernovičius, sykį ne atmušęs, o tiesiog viena ranka sugavęs Skirmanto Plėtos mestą kamuolį.

Užsivedę Peterio Kukučkos auklėtiniai laimėjo pirmą kėlinį 15:8, o antrojo pradžioje mėgavosi ir 8 įvarčių persvara.

„Mes nevykdome savo plano. Kalbame, ką norime daryti, susitariame, per kur norime atakuoti – o tada išeiname į aikštę ir darome visai ką kita. Gynyboje iš pradžių buvo sunku be P. Babarsko, paskui kažkiek prisitaikėme. O puolime tiesiog žaidžiame, kaip pakliuvo: išmetame kamuolį į užribį, neįmetame iš 6 m. Čia didžiausios bėdos. Ir sunku bus ką nors pakeisti iki kitų rungtynių – jau dvi savaites apie tai kalbame, klausimas, ar kas pasikeis per dvi dienas... Matysime, kažką galvoti reikia“, – savikritiškas buvo B. Petreikis.

„Labai prastai metėme, nepataikėme į tuščius vartus, nepataikėme greitame puolime. Tiek daug pramesti negalime“, – antrino 1 įvartį pridėjęs Žanas Gabrielius Virbauskas.

Lietuviai vis tik pabandė kibti į atlapus slovakams: po dviejų spurtų skirtumas susitraukė iki 22:25.

Prabilo Aidenas Malašinskas, antrame kėlinyje pelnęs 7 iš 8 savo įvarčių.

Tačiau Slovakijos rankininkai šįkart tiesiog buvo stipresni – ką konstatavo ir B. Petreikis.

„Bandėme vytis, bet slovakai – ne rusai, buvo pasiruošę, neatsipalaidavo nė sekundei. Buvo momentas, kai priartėjome, bet ir vėl nesumetėme iš 6-7 metrų, dar dvi ar trys klaidos...

Slovakai tikrai buvo geresni už mus, labiau norėjo laimėti. Apie tai kalbėjome ir pirmos minutės pertraukėlės metu – negaliu to suprasti, bet taip tikrai buvo“, – nusivylimo neslėpė 29-erių klaipėdietis.

Dar blogiau dėl to, jog pastangos vejantis varžovus kainavo ne tik jėgų – susiėmę už užgautų vietų ant atsarginių suolo sėdo ir Mindaugas Dumčius, ir Mindaugas Urbonas.

M. Andriuška iškart po mačo negalėjo pasakyti, kiek žaidėjų turės paskutiniam grupės turui.

„Einu žiūrėti, ar nėra daugiau iškritusių“, – sukdamas į rūbinę sakė 43-ejų treneris.

Kaip komanda bandys nusiteikti likusiai akistatai su norvegais?

„Tikiuosi, per pirmas dvejas rungtynes žaidėjai jau bus pasisėmę užtektinai patirties ir galės nuo pirmos minutės žaisti savo rankinį“, – trumpai atsiliepė M. Andriuška.

„Žaisime su turbūt geriausiais Europoje – arba vienais iš geriausių. Reikia tiesiog mėgautis tuo. Gal pagaliau truputį atsipalaiduosime. Žinant, kad viskas jau prarasta, gal galvose bus lengviau ir sumesime tuos metimus.

Apskritai mes mėgaujamės šita atmosfera, ačiū mūsų fanams. Nerealus jausmas žaisti su tokiu sirgalių užnugariu šiais pandemijos laikais. Nedaugeliui mūsų tenka tai patirti“, – pakylėtas į Košicę atvykusių tautiečių skanduočių jautėsi B. Petreikis.

„Panašu, kad nemokame susitvarkyti su įtampa, nemokame primesti priešininkams savo ritmo. Antrame kėlinyje sugebame kažkiek pasivyti, tačiau turime išmokti lyderiauti nuo pat pradžių. Taip, praradome du gynybą cementuojančius žaidėjus, bet Europos čempionate tai negali būti pasiteisinimas. Dabar norime kaip įmanoma geriau pasirodyti prieš norvegus, pabaigti čempionatą gera nata“, – komentavo komandos kapitonas Gerdas Babarskas, pasižymėjęs 5 įvarčiais.

Rungtynes stebėjo 1,5 tūkst. žiūrovų, tarp kurių buvo keli šimtai Lietuvos gerbėjų.

Tai buvo šeštoji komandų akistata istorijoje, išlyginusi tarpusavio rezultatų svarstykles. Slovakai pasiekė antrą pergalę, du kartus pranašesni buvo ir lietuviai, dar dusyk išsiskirta lygiosiomis.

Tiek Lietuva, tiek Slovakija čempionatą pradėjo nesėkmėmis: lietuviai ketvirtadienį 27:29 nusileido Rusijai, šeimininkai 25:35 nepasipriešino Norvegijai.

Pasirodymą F grupėje Lietuvos rinktinė užbaigs pirmadienį maču su norvegais.

Į kitą etapą pateks dvi stipriausios grupės ekipos.

Primename, kad lietuviai į Europos čempionatą iškopė po 24-erių metų pertraukos ir tik antrą sykį istorijoje.

Standings provided by SofaScore LiveScore



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)