„Prieš valandą sužinojau, kad liekame Vilniuje, nevykstame į Islandiją. Ten situacija dėl koronaviruso plitimo labai prasta, užsikrėtimų pasitaikė ir Islandijos rankinio federacijoje. Kaip ir kitos rinktinės visoje Europoje atsisako draugiškų rungtynių, taip ir mes galvojame, jog mūsų tikslas – nuvažiuoti į Slovakiją, o ne užsikrėsti ir pasilikti izoliuotis dviem savaitėms Islandijoje“, – spaudos konferencijoje informavo M. Andriuška.

Jo auklėtiniai į Islandiją turėjo išskristi ketvirtadienį ir ten sužaisti paskutines dvejas kontrolines rungtynes su šios šalies nacionaline komanda. Tuomet lietuviai planavo kartu su islandais vienu lėktuvu skristi tiesiai į Košicę, kur sausio 13 d. prasideda Europos pirmenybių F grupės varžybos.

Tačiau įvertinusios situaciją, abiejų šalių federacijos nutarė vengti papildomos rizikos užsikrėsti ir repeticijas atšaukė.

Nerimaujame, kad neužsikrėstume ir nepraleistume viso čempionato. Tikiuosi, pavyks išvengti ir viruso, ir traumų, nes labai norime dalyvauti.
Aidenas Malašinskas

„Visos komandos nori prieš čempionatą pasitikrinti jėgas, tai visada naudinga. Gaila, bet virusas daug kam sujaukė kortas“, – komentavo M. Andriuška.

„Nei mums, nei islandams nėra gerai, kad nebus tų rungtynių. Bet reikia susitaikyti su realybe ir bet kokioje situacijoje bandyti ieškoti pliusų“, – pridūrė rinktinės lyderis Aidenas Malašinskas.

Dabar lietuviai ketina į Slovakiją sausio 10 d. vykti iš Vilniaus autobusu – tiek dėl to, jog skristi į Košicę tektų su keliais persėdimais, tiek dėl pavojaus oro uostuose ir lėktuvuose pasigauti virusą.

Mindaugas Andriuška

Infekcijos skaičiuojant paskutines dienas iki čempionato visi bijo kaip velnias kryžiaus. Viena vertus, omikron atmaina gali žaibiškai išplisti komandos viduje. Be to, susirgusiems rankininkams izoliuotis tektų 14 dienų – tokį terminą yra nustačiusi Europos rankinio federacija (EHF).

„Nerimaujame, kad neužsikrėstume ir nepraleistume viso čempionato. Tikiuosi, pavyks išvengti ir viruso, ir traumų, nes labai norime dalyvauti“, – sakė A. Malašinskas.

Vis dėlto planai dar kartą gali virsti aukštyn kojomis sekmadienį, kai EHF vadovybė rengia paskutinį posėdį prieš čempionato startą.

Lietuvos rinktinės atstovai spėlioja, kokių paskutinės minutės sprendimų galima sulaukti reaguojant į prastėjančią epidemiologinę padėtį Europoje: galbūt izoliacijos trukmė pirmenybių dalyviams bus sutrumpinta, gal varžybos vyks be žiūrovų tribūnose, o gal visas turnyras bus sukoncentruotas Vengrijoje, kur į koronaviruso grėsmę žiūrima atsainiau.

Blogiausias įmanomas scenarijus – čempionato atidėjimas ar atšaukimas, verčiantis apie kelionę į čempionatą vis dar kalbėti tariamąja nuosaka.

Nežinia maišo ir Lietuvos rinktinės gerbėjams, kurių į Košicę, Lietuvos rankinio federacijos (LRF) duomenimis, ketino vykti apie šimtą ar daugiau.

Pasirengimą pirmenybėms Vilniuje tęsia 20 rinktinės kandidatų, kurie varžyboms toliau ruošis žaisdami tarpusavyje.

Prieš tai Lietuvos rinktinė sužaidė du kontrolinius susitikimus Rygoje – tiesa, dar ne visos sudėties. Latvijos nacionalinei komandai pralaimėta 34:35, o šios šalies klubų rinktinė įveikta 45:24.

Sausio 13 d. lietuviai Senojo žemyno čempionatą pradės dvikova su Rusija, vėliau lauks šeimininkų ir grupės favoritų norvegų testai. Į kitą etapą iškops dvi stipriausios grupės komandos.

Iki šiol vienintelį kartą Lietuvos rankininkai Europos pirmenybėse žaidė 1998 metais Italijoje, kai tarp 12 konkurentų užėmė 9-ą vietą.

Nuo 2020 metų Europos čempionatuose varžosi 24 komandos. Šiemet pirmenybes rengia Slovakija ir Vengrija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją