22-ejų Pensilvanijos universiteto atstovė prieš tai trejus metus NCAA baseinuose rungėsi su vyrais. Tiesa, tuomet dar Willo Thomaso vardu.

Kilus pandemijai, kuomet varžybos buvo sustabdytos, plaukikas galutinai pakeitė lytį ir šiame sezone jau dominuoja tarp moterų 200 ir 500 m plaukimo laisvu stiliumi rungtyse, taikydamasis į JAV žvaigždėms Missy Franklin ir Katie Ledecky priklausančius rekordus.

Pagal NCAA taisykles, translytei sportininkei leidžiama dalyvauti varžybose po privalomo vienerių metų testosterono slopinimo kurso. L. Thomas pastarasis taikomas jau pustrečių metų.

Tačiau būrį plaukimo įžymybių treniravusiam bei vyriausio JAV rinktinės trenerio pareigas neseniai Jungtiniuose Arabų Emyratuose vykusiame pasaulio čempionate trumpame (25 m) baseine ėjusiam D. Salo toks apribojimas neatrodo pakankamas.

Dave'as Salo

„Tai – išpuolis prieš moterų sportą, kompromituojantis visus mūsų pastarųjų 30 metų pasiekimus. Nemanau, kad tai sąžininga. NCAA ir Tarptautinis olimpinis komitetas turėtų rimčiau išnagrinėti šį klausimą.

Žinau, kaip sunkiai dirbo moterys, kad pasiektų maksimumą – vienodai sunkiai kaip ir vyrai. Bet rodikliais sporto salėje ar baseine jos niekada neprilygs stipriajai lyčiai. Tik bijau, jog tos, kurios labiausiai nukenčia šioje situacijoje, liks tyliausios. Jos žino, kad tai nėra teisinga, bet tiesiog baiminasi prabilti“, – įsitikinęs 63-ejų specialistas, tarp kurio auklėtinių Los Andžele 2018-2019 metais buvo ir Rūta Meilutytė.

D. Salo – ne vienintelis, turintis kategorišką nuomonę translyčių konkurencijos moterų varžybose klausimu.


Praėjusią savaitę iš pareigų protestuodama dėl leidimo L. Thomas lenktyniauti su moterimis atsistatydino ilgametė JAV plaukimo federacijos pareigūnė ir teisėja Cynthia Millen.

„Nors L. Thomas yra Dievo vaikas, jis yra biologinis vyras, kuris varžosi su moterimis. Nesvarbu, kiek testosterono gamybą slopinančių vaistų išgers, jis visada turės pranašumą. Tai – lyg pareiškimas visoms mergaitėms, kad jų sunkus darbas nieko nereiškia, jos tiesiog pakišamos po autobusu. L. Thomas atvejis tiesiog sugriaus moterų plaukimą“, – dėstė C. Millen.

Lia Thomas

Dėl L. Thomas protesto laišką parašė ir kitų Pensilvanijos universiteto plaukikių tėvai, o jos pačios, remiantis žiniasklaidos pranešimais, svarstė galimybę boikotuoti varžybas.

Anonimėmis norėjusios likti komandos draugės per žiniasklaidą apkaltino L. Thomas ir dėl esą išsakytų arogantiškų komentarų, jog lenktyniauti su moterimis jai pasirodė labai lengva.

Pati L. Thomas teigia įsitikinusi, jog taisyklės jos atžvilgiu yra pagrįstos.

„Manau, kad NCAA politika yra labai gera ir skatina įtraukimą nepažeisdama varžybų integralumo. Kiekvienoje sporto šakoje turi būti apibrėžti kriterijai, leidžiantys išvengti nesąžiningo pranašumo prieš kitus dalyvius. Jeigu jų laikomasi, kiekvienas gali dalyvauti toje kategorijoje, kurią laiko sau patogiausia“, – sakė L. Thomas.

Primename, kad praėjusiose Tokijo olimpinėse žaidynėse pirmoji translytė sportininkė pasirodė sunkiosios atletikos varžybose. Vis dėlto Naujosios Zelandijos atstovė Laurel Hubbard patyrė fiasko, svorio kategorijos per 87 kg varžybose neatlikusi nė vieno sėkmingo bandymo.

Laurel Hubbard
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (147)