Metai nepašykštėjo įspūdingų rungtynių tiek mūsų tautiečiams atstovaujant saviesiems klubams, tiek nacionalinei šalies rinktinei.

Lietuvos vyrų rinktinė 2021 metais sužaidė 4 oficialias rungtynes ir pergalės prieš Izraelio ir Islandijos rinktines atvėrė kelią į 2022 metų Europos čempionatą.

Moterų rinktinė žaidė dvejas Europos čempionato atrankos rungtynes ir trejas – pasaulio čempionato atrankos varžybose.

Lietuvos vyrų rankinio lygoje čempionais tapo Vilniaus VHC „Šviesos“ rankininkai, kurie finale nugalėjo Alytaus „Varsą-Stronglasą“, o moterų lygoje triumfavo Kauno raj. „Cascada-HC Garliava SM“ ekipa, finale dramatiškai palaužusi Vilniaus „Eglę“.

Šių metų geriausiųjų rankininkų rinkimus įprastai pristato ilgametis LRF partneris „Hummel“, kuris ir apdovanos nugalėtojus. Gerbėjų balsai sudarys trečdalį rinkimų rezultato, o likusius balsus lygiomis dalimis skirs LRF nariai bei ekspertų komisija.

Vyrai, pretenduojantys tapti geriausiais metų Lietuvos rankininkais:

Aidenas Malašinskas – Zaporožės „Motor“. Dar vienas solidus patyrusio įžaidėjo sezonas tiek klube, tiek rinktinėje. A.Malašinsko lentynos jau lūžta nuo įvairiausių apdovanojimų, o šiais metais jis tapo rezultatyviausiu visų laikų Lietuvos rinktinės žaidėju, aplenkdamas Andrių Stelmoką. Puikus jo pasirodymas rungtynėse su Islandija stipriai prisidėjo prie Lietuvos rinktinės sugrįžimo į Europos čempionatą. Čempionų lygoje uteniškis jau du kartus spėjo tapti geriausiu savaitės įžaidėju, o jo vedama „Motor“ artėja atkrintamųjų varžybų link.

Jonas Truchanovičius – Zaporožės „Motor“. Nors naujojo 2021–2022 metų sezono pradžią Jonui apsunkino trauma ir naujajame klube jis dar nedebiutavo, tačiau solidi kairiojo pusiau krašto gynyba ir 6 įvarčiai į islandų vartus įstrigo visiems rankinio sirgaliams. Galvoje įstrigo ir emocinga J.Truchanovičiaus kalba rūbinėje po pergalės prieš islandus. „Gal nesame patys talentingiausiu, tačiau sunkiu darbu galime nuversti kalnus“, – tuomet rūbinėje rėžė rinktinės senbuvis.

Karolis Antanavičius – Hardo ALPLA. Su Vilniaus „Šviesos“ klubu šalies čempionu tapęs Karolis įrodė, kad Lietuvoje jau viskas pasiekta ir metas kelti sparnus į užsienį. Jau pirmajame savo legionieriaus sezone K.Antanavičius atrodo užtikrintai ir yra vienas iš Austrijos klubo lyderių. Lietuvos rinktinėje rungtynėse su Izraeliu uteniškis pasižymėjo 2 įvarčiais.

Vilius Rašimas – „Selfoss“. Islandijoje šiuo metu V.Rašimas išdarinėja stebuklus, o jo trigubi kamuolio atmušimai jau tapo tikra interneto sensacija. Nors vartininkas negalėjo rinktinei padėti lemiamose Europos čempionato atrankos kovose dėl traumos, tačiau į čempionatą panašu, kad Vilius vyks būdamas puikios sportinės formos.

Benas Petreikis – „TuS N-Lubbecke“. Benas su klubu pernai triumfavo antroje pagal stiprumą Vokietijos lygoje ir žengė tarp elitinių komandų. Ten sezono pradžioje įžaidėjas iš Lietuvos taip pat blizga. Jo vedama ekipa sugebėjo nukauti patį Kylio THV, o B.Petreikis savo klubo sirgalius džiugina ne tik įvarčiais, bet ir nuostabiais perdavimais, pagal kuriuos yra vienas pirmaujančių žaidėjų lygoje. Lietuvos rinktinėje rungtynėse su Izraeliu puikiai startavęs B.Petreikis patyrė traumą, kuri neleido padėti komandai kitose kovose.

Deivis Jovaišas – Kauno „Granitas-Karys“. Į Lietuvą sugrįžęs D.Jovaišas ir vėl džiugina kauniečius nuostabiais savo įvarčiais. Krašto pozicijos žaidėjas yra vienas rezultatyviausių rankininkų Baltijos lygoje ir renka po 6,8 įvarčio. Toks jo pasirodymas nepaliko abejingų ir D.Jovaišas išvydo savo pavardę ir išplėstiniame Lietuvos rinktinės sąraše.

Deividas Virbauskas – Taganrogo „Donskie“. Klaipėdos „Dragūno“ garbę gynęs Deividas šiuo metu jau žaidžia aukščiausioje Rusijos lygoje ir ten demonstruoja solidų žaidimą. Puikiai D.Virbauskas pasirodė ir rungtynėse su Izraeliu, kur pademonstravo itin solidžią gynybą.

Žanas Gabrielius Virbauskas – Leono „Ademar“. Pavargęs, bet beprotiškai laimingas Ž.G.Virbauskas atrodė tik išlipęs iš lėktuvo po rungtynių Portugalijoje. Per tris lemiamus atrankos susitikimus Virbauskas žaidė itin stabiliai. Po 5 įvarčius jis pelnė į Portugalijos ir Islandijos vartus, o į Izraelio – 6. Puikiai vienas iš brolių Virbauskų šiuo metu atrodo ir Ispanijos čempionate.

Gerdas Babarskas – Šamberi „Savoie“. Vienas iš pagrindinių gynybos ramsčių buvo nepramušamas islandams itin svarbiose Europos čempionato atrankos rungtynėse. Pats Gerdas lemiamos savaitės metu buvo išties naudingas ir puolime – jis į Izraelio vartus kamuolį siuntė 4 kartus, o islandus ir portugalus baudė pelnydamas po 1 įvartį. Aukščiausioje Prancūzijos lygoje jo žaidimas toliau išlieka stabiliai geras, o Šamberi klubas žengia tarp lygos lyderių.

Moterys, pretenduojančios tapti geriausiomis metų rankininkėmis:

Roberta Stropė – „Selfoss“. Solidus Robertos sugrįžimas į rankinį neliko nepastebėtas. Po traumų į aikštelę besiveržusi rankininką į ją sugrįžo su trenksmu. Šiuo metu R.Stropė rungtyniauja aukščiausioje Islandijos lygoje, o Lietuvos rinktinėje sublizgėjo pelnydama 5 įvarčius į Rusijos bei 7 į Lenkijos vartus.

Simona Kolosovė – Berlyno „Spreefiexxe“. Pakilimo į aukščiausią Vokietijos lygą su klubu siekianti S.Kolosovė yra tapusi tvirta jėga savoje ekipoje tiek puolime, tiek gynyboje. Rinktinėje ją taip pat buvo galima išvysti Europos čempionato atrankos kovose ir ten S.Kolosovė buvo tarp lyderių. Lenkėms ji įmetė 5 įvarčius, rusėms – 3.

Rita Repečkaitė – Vilniaus „Eglė“. Geriausios linijos žaidėjos apdovanojimą Lietuvos čempionate Rita atsiėmė jau ne sykį. Praėjusiame sezone ji buvo viena iš pagrindinių „Eglės“ pergalių kalvių ir svariai prisidėjo prie to, kad sostinės klubas sugrįžo į lygos finalą. Gerai molėtiškė atrodė ir pasaulio čempionato atrankoje – į islandžių vartus kamuolį ji siuntė net 8 kartus, o pergalingame susitikime su Graikija pasižymėjo 4 įvarčiais.

Audinga Kniubaitė – Kauno „ACME-Žalgiris“.Universali žaidėja praėjusio sezono eigoje paliko Kauno ekipą ir išvyko ieškoti laimės Ispanijoje. Sugrįžimas į Lietuvos lyga šiuo metu atrodo įspūdingai – Audinga Kniubaitė su 66 įvarčiais yra antra rezultatyviausia lygos žaidėja. Rinktinėje ji žaidė tiek prieš lenkes, tiek prieš ruses ir viso pelnė 3 įvarčius.

Sivlija Mackonytė – Vilniaus SM „Tauras“. Ši vasara puiki buvo šalies devyniolikmečių merginų rinktinei, kuri Europos čempionato B divizione Italijoje užėmė 2 vietą ir išsaugojo galimybes dar žengti į planetos pirmenybes. S.Mackonytė buvo viena tos komandos lyderių, o jos geras žaidimas matomas ir moterų lygoje. „Tauras“ šiuo metu yra lygos lyderis, o Silvija su 51 įvarčiu yra rezultatyviausia šios komandos žaidėja. Moterų rinktinėje ji debiutavo pasaulio čempionato atrankoje ir per 3 susitikimus pelnė 5 įvarčius.

Inesa Verbovik – Vilniaus „Eglė“. Nors sugrįžimas į moterų rinktinę dar tik laukiamas, tačiau savajame klube Inesa atrodo solidžiai. Su Garliavos komanda praėjusiame sezone tapusi čempione I.Verbovik dabar jau gina vicečempionių iš Vilniaus garbę. Atsitraukusi žaidėja su 28 pelnytais įvarčiais yra viena iš vedančiųjų „Eglės“ žaidėjų.

Karolina Sparnauskaitė – Kauno raj. „Cascada-HC Garliava SM“. Šiuo metu Karolina pirmauja Lietuvos moterų lygoje pagal pelnytus įvarčius – ji jau pasižymėjo 68 įvarčiais, o praėjusį sezoną ji vedė Garliavos klubą čempionių titulo link. Rinktinėje ji taip pat buvo pastebima ir tiek į Rusijos, tiek į Lenkijos vartus pelnė po 2 įvarčius.

Kamilė Bušaitė – Kauno raj. „Cascada-HC Garliava SM“. Kamilė praėjusiame sezone buvo išrinkta naudingiausia LMRL žaidėja, jai taip pat atiteko ir geriausiojo dešiniojo pusiau krašto apdovanojimas. Garliavos klubas ir šįmet yra vienas iš lygos lyderių, o Kamilė jau yra pelniusi 25 įvarčius į varžovių vartus. Deja, Lietuvos rinktinėje K.Bušaitės rungtyniaujančios nematėme jau seniai.

Grėta Burkaitė – Kauno „ACME-Žalgiris“. Gynybinis Kauno ekipos ramstis po truputį su šiomis funkcijomis pratinasi ir Lietuvos rinktinėje. Praėjusiame sezone ji buvo be didesnės konkurencijos išrinkta geriausia lygos gynėja, o rinktinėje žaidė visuose 5 susitikimuose. Pasaulio čempionato atrankoje į visų varžovių vartus kamuolį ji siuntė po kartą.