Šiuo metu A. Ovečkinas yra pelnęs 750 įvarčių ir NHL rekordų knygoje užima 4-ą vietą. Nacionalinėje ledo ritulio lygoje yra tik trys ledo ritulininkai, kurie per savo karjeras įmušė daugiau įvarčių nei rusas: čekas Jaromiras Jagras (766) bei du kanadiečiai – Gordie Howe'as (801) ir W. Gretzky (894).

Prieš persikeldamas į NHL, A. Ovečkinas žaidė Maskvos „Dinamo“ ekipoje. Nuo 2001 iki 2005 metų jo klubas varžėsi Rusijos superlygoje. 2012-13 metais Rusijos ledo ritulio žvaigždė trumpam vėl sugrįžo į „Dinamo“, kuri žaidė penktus metus tuo metu jau skaičiavusioje KHL lygoje. Gimtinėje A. Ovečkinas užtruko tik tiek, kol buvo sudaryta kolektyvinė sutartis tarp NHL lygos ir žaidėjų asociacijos.

Reikėtų pažymėti, kad su „Dinamo“ Ovi pravardę turintis ledo ritulininkas laimėjo Gagarino taurę. Kartu su juo žaidė ir geras bičiulis iš Švedijos – Nicklas Backstromas. Viešėdami Maskvoje abu spėjo sužaisti 48 reguliariojo sezono rungtynes, o tuomet NHL sezonas buvo pratęstas ir abu persikėlė už Atlanto. Įdomu tai, kad A. Ovečkinas ir N. Backstromas visą savo karjerą žaidžia viename NHL klube – Vašingtono „Capitals“.

Ovi šiuo metu yra 36-eri, ir su kiekvienomis rungtynėmis jis toliau įrodinėje, kad parako statinėje dar tikrai turi. Visą karjerą Vašingtono ekipos garbę ginantis rusas teigia, kad šis miestas jam tapo antrais namais.

„Čia turiu labai daug gerų draugų. Nuo pat pirmosios dienos klube su manimi elgiasi kaip su šeimos nariu. Aš visada liksiu už tai dėkingas. Savo karjerą noriu pabaigti būtent Vašingtono ekipoje“, – ESPN sako A. Ovečkinas.

Mažėjantį greitį kompensuoja protu

Paklaustas apie W. Gretzky įvarčių rekordą A. Ovečkinas tikina, kad tai – labai komplikuota užduotis: „Bus labai sunku, bet aš darysiu viską, ką galiu. Be savo komandos draugų, be savo grandies žaidėjų aš niekada nebūčiau taip arti šio rekordo. Mes net apie tai net nekalbėtumėme. Taigi, aš bandysiu mušti kiek įmanoma daugiau įvarčių ir siekti rekordo.“

Šiuo metu A. Ovečkino progresas yra puikus. Per 26-erias šio NHL sezono rungtynes jis yra jau įmušęs 20 įvarčių ir atlikęs 21 rezultatyvų perdavimą. Jeigu Ovi išlaikys tokį tempą, sezono pabaigoje jo sąskaitoje bus 63 įvarčiai ir 66 rezultatyvūs perdavimai.

Jeigu 2021-2022 metų sezone A. Ovečkinui pavyktų užfiksuoti tokio pobūdžio statistiką, įmuštų įvarčių kategorijoje jis atsidurtų trečioje vietoje – 793. Tai reikštų, kad visų laikų rezultatyviausių NHL žaidėjų sąraše J. Jagras nukristų į 4-ą vietą, o iki G. Howe'o jam liktų vos 8 įvarčiai.

Jei Ovi nepatirs traumų ir toliau išlaikys tokią fantastišką sportinę formą, jis turėtų dar labiau priartėti prie rekordo. Pavyzdžiui, jeigu ir 2022-2023 metų sezone A. Ovečkinas įmuštų 63 įvarčius, jis savo sąskaitoje turėtų 856 įvarčius ir iki Gretzky pasiekimo jam trūktų tik 38 įvarčių.

Aleksandras Ovečkinas

Tokia prognozė ir skaičiavimai yra tikrai realūs, nes A. Ovečkinas šiuo metu yra puikios sportinės formos. Jis stipriai pakeitė savo žaidimo braižą ir supranta, kad greičio trūkumą galima kompensuoti protu, puolėjo uosle ir per daugelį metų sukaupta patirtimi.

Suprantama, kad su kiekvienais metais rezultatyvumas gali ir kristi, bet net mušant po 50 įvarčių per sezoną, jam reikėtų tik vieno papildomo sezono, kad pavyktų aplenkti geriausią visų laikų ledo ritulininką. Atminkime, kad tikslas yra ne 900 ar 1000 įvarčių. Tikslas yra bent jau 895 karjeros įvarčiai.

Ovi – geriausia įvarčių mašina

Viename iš interviu A. Ovečkinas buvo paklaustas, ką darytų, jei taptų rezultatyviausiu visų laikų NHL žaidėju. Rusas leido suprasti, kad tai greičiausiai ženklintų jo karjeros pabaigą. „Jūs manęs tikriausiai ant ledo daugiau neišvystumėte“, – RMNB.com sakė Ovi.

Savo ruožtu pats W. Gretzky mano, kad jei jo įvarčių rekordas būtų pagerintas, tai būtų naudinga visai NHL lygai. „Aš manau, kad šiam sportui tai būtų puiku“, – NBCSports.com sakė W. Gretzky.

Rekordininkas taip pat teigė, kad per savo karjerą jis niekada nebuvo laikomas įvarčių genijumi: „Mano nuomone, mes visada kalbame apie ledo ritulininkus, kokie jie buvo, ką suteikė komandai. Mano reputacija visada buvo tokia – rezultatyvių perdavimų dalintojas ir žaidimo kūrėjas, tad aš neturiu geriausio įvarčių medžiotojo reputacijos ir tai mane tenkina.“

Anot W. Gretzky, jo pasiekimas vieną dieną vienaip ar kitaip bus pranoktas.

„Jei A. Ovečkinas išliks sveikas, rekordas tikrai kris. Rekordo pagerinimas būtų puikus įvykis visam ledo ritulio pasauliui, nes Ovi yra geriausia įvarčių mašina, kokią kada nors matėme. Nors šiais laikais įmušti yra sunkiau nei prieš 30, 40 ar 50 metų“, – teigė legendinis ledo ritulininkas.

Aleksandras Ovečkinas

Paskatinimų ir palaikymo A. Ovečkinas susilaukia ir iš dar kelių šios sporto šakos milžinų.

Sidney Crosby tikisi, kad daug metų lygoje žaidžiančiam jo bičiuliui vieną dieną pavyks kirsti lemtingą žymą. „Aš pasakiau jam, kad tikiuosi, kad jis tai padarys. Tai būtų nuostabu“, – ESPN.com teigė jis.

Pitsbergo „Penguins“ lyderis nevengė ir pašmaikštauti: „Aš tik tikiuosi, kad visi įvarčiai, kuriuos jis pelnys, bus prieš kitas komandas.“

Pavydi sportinio ilgaamžiškumo

Dar viena NHL legenda Markas Messier pritarė, kad būtų nuostabu sulaukti naujo rekordo. „Ovi tikrai turi šansą. Jei jis tai sugebėtų padaryti, tai būtų nepaprastas rekordas. Pasirašęs naują kontraktą jis aiškiai nori pasižymėti“, – ESPN.com sakė jis.

2021 metų liepos 27 dieną rusų ledo ritulio žvaigždė pasirašė naują 5-erių metų sutartį su Vašingtono „Capitals“, kurios vertė siekia 47,5 mln. JAV dolerių. Tai yra vienas iš ženklų, kad A. Ovečkinas yra rimtai nusiteikęs sumedžioti minėtą rekordą būtent vilkėdamas šios komandos marškinėlius.

Aleksandras Ovečkinas

Tampos „Bay Lightning“ puolėjas Stevenas Stamkosas taip pat palankiai vertino A. Ovečkino galimybes. Anot jo, akivaizdu, kad Ovi yra geriausias šios kartos įvarčių medžiotojas.

„Dalykas, kuris mane stebina labiausiai, yra jo sportinis ilgaamžiškumas. Manau, kad aš to tiesiog pavyzdžiu“, – juokdamasis kalbėjo Tampos ekipos puolėjas.

A. Ovečkino komandos draugas „Capitals“ klube Johnas Carlsonas irgi užsiminė apie ruso sveikatą: „Manau, kad tai susiję su genetika. Manau, kai kurie žmonės yra stiprūs kaip jaučiai, o kiti ne.“

A. Ovečkinas iš tikrųjų pasižymi puikia sveikata. Rusas yra sužaidęs net 4-is pilnus (visas 82 rungtynes) reguliariuosius sezonus. Apskritai jo sužaistų rungtynių ir pelnytų įvarčių statistikos rodikliai galėjo būti visiškai kitokie, jei ne 2004-2005 ir 2012-2013 m. NHL lokautai, išmušę sportininkus iš įprastinės rutinos.

Negalima pamiršti ir fakto, kad COVID-19 pandemija taip pat pristabdė A. Ovečkino įvarčių mušimo tempus.

Jei W. Gretzky pasiekimas dar nepagerintas, visa kita per savo karjerą A. Ovečkinas jau yra pasiekęs. Jis iškovojo vieną NHL Stenlio taurę, tapo naudingiausiu atkrintamųjų varžybų žaidėju, laimėjo metų naujoko titulą, tris naudingiausio lygos žaidėjo (MVP) titulus.

Su Rusijos nacionaline rinktine jis pasaulio čempionatuose laimėjo tris aukso, du sidabro ir keturis bronzos medalius.

Ovi yra laikomas geriausiu Rusijos ledo ritulininku ir vienu geriausių visų laikų šios šalies sportininkų. Tik laikas parodys, ar Vašingtono „Capitals“ puolėjui pavyks pagerinti legendinio W. Gretzky įvarčių rekordą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)