Apie itin garsiam Brazilijos sporto funkcionieriui skirtą itin griežtą bausmę paskelbė teisėjas Marcelo Bretas.

Tiesa, C. A. Nuzmanas su advokatais dar turi teisę apeliuoti dėl tokio sprendimo, todėl kol kas liks laisvėje. Po nuosprendžio paskelbimo jo atstovas trumpai pareiškė, kad tokia galimybe pasinaudos. Anot advokato Joaro Francisco Neto, bausmė yra absurdiško ilgio, o jo klientas apskritai turėtų būti išteisintas, nes yra nuteistas be įrodymų.

C. A. Nuzmanas – pats buvęs profesionalus tinklininkas, atstovavęs Brazilijai 1964-ųjų olimpinėse žaidynėse. Vėliau, tapęs sporto funkcionieriumi, jis greitai kilo karjeros laiptais ir 1995-2007 m. vadovavo Brazilijos olimpiniam komitetui, taip pat tapo ir elitinio ratelio – Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) nariu.

Jis laikytas vienu iš įtakingiausių sporto pasaulio atstovų Pietų Amerikoje.

Įkalinimo bausme nuteistas ne tik C. A. Nuzmanas, bet ir dar trys korumpuoti asmenys – buvęs Rio de Žaneiro gubernatorius Sergio Cabralis bei verslininkai Arturas Soaresas ir Leonardo Gryneris. Pastarasis buvo 2016-ųjų olimpinių žaidynių operacijų vadovas – jam skirta 13 metų įkalinimo bausmė.

Tyrėjai nustatė, kad C. A. Nuzmanas ir ši trijulė papirko buvusį Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (IIAF) prezidentą senegalietį Laminę Diacką ir jo sūnų Papa Diacką balsuojant dėl to, kuris miestas rengs 2016-ųjų vasaros olimpines žaidynes.

Su pareigūnais bendradarbiavęs S. Cabralis, kuris yra kalinamas jau nuo 2016-ųjų, pripažino kyšiams išdalijęs maždaug 2 mln. iš verslininkų gautų JAV dolerių – pinigai buvo skirti mainais į tai, kad 2009-ųjų IOC generalinėje asambėjoje Kopenhagoje kyšius gavę amenys balsuotų už Rio de Žaneiro kandidatūrą rengti olimpines ir paralimpines žaidynes.

Tikslas buvo pasiektas – pirmame balsavimo etape iš konkurentų tarpo iškrito Čikaga, antrajame – Tokijas, o lemiamame balsavime Rio de Žaneiras pranoko Ispanijos sostinę Madridą. C. A. Nuzmanas tapo Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių vadovu.

S. Cabralis teigė, kad norėdamas užsitikrinti balsus, IIAF prezidento L. Diacko sūnui Papai prieš pat balsavimą sumokėjo dar ir papildomus 500 tūkst. dolerių.

 Carlosas Arhturas Nuzmanas

Paskelbdamas verdiktą teisėjas C. Bretas pažymėjo, kad pagrindinis visos papirkinėjimo schemos organizatorius buvo C. A. Nuzmanas, visais būdais siekęs įgyti palaikymą IOC generalinėje asamblėjoje.

„Kaltė šiam asmeniui krenta didžiulė, jis buvo pagrindinis nusikalstamos schemos iniciatorius, veikė naudodamasis 22 metus užimamomis pareigomis Brazilijos olimpiniame komitete, todėl jam skiriama bausmė turi būti griežtesnė nei kitiems korumpuotiems asmenims.

Nuteistasis savo karjerą dedikavo siekdamas padaryti Rio de Žaneirą olimpinių žaidynių sostine, tačiau veikė prieš visas moralės normas ir pažeisdamas įstatymus“, – konstatavo teisėjas.

Visi ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys bus išsiųsti Senegalo ir Prancūzijos tarnyboms. Būtent šiose šalyse gyvena kyšius gavę tėvas ir sūnus Diackai, taip pat buvę nuteisti bylose dėl korupcijos.

Pažymėtina, kad tyrimo metu vardindamas asmenis, kuriems sumokėjo kyšius, Rio de Žaneiro gubernatorius S. Cabralis paminėjo ir Ukrainos šuolių su kartimi legendą Sergejų Bubką bei Rusijos plaukiką Aleksandrą Popovą, tačiau šie griežtai paneigė jiems mestus kaltinimus ir ėmė grasinti teismais.

Prancūzijoje dėl šio skandalo buvo nuteista buvusi Namibijos sprinterė Franke Fredericks.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)