„Triatlonas visiems“ siūlo nemokamas plaukimo, dviračių sporto, bėgimo ir bendro fizinio parengimo treniruotes bei teorines racionalios technikos, taktikos, psichologijos paskaitas.

Visos trys disciplinos triatlone yra svarbios, todėl vienodai daug dėmesio skirta visoms disciplinoms, o dar kartu reikia nepamiršti kūną krūviams paruošiančių pratybų.

Plaukimo treniruotėse treneris stengėsi padrąsinti dalyvius prisijaukinti atvirą vandenį, nugalėti baimes ir tobulinti plaukimo įgūdžius. Sukaupta patirtimi, žiniomis, technikos ir taktikos pamokomis abi vasaras nuoširdžiai dalinosi Lietuvos triatlono sprinto distancijos čempionas (buvęs Lietuvos rinktinės plaukikas, šalies plaukimo rekordininkas) Igoris Kozlovskij. Džiugu tai, kad vasaros orai tikrai buvo tam palankūs, nes šaltuoju metų laiku epidemiologinė situacija buvo prasta ir baseinai visuomenei nebuvo prieinami.

Lietuvos olimpininės rinktinės kandidato, Lietuvos dviračių sporto čempiono Venanto Lašinio treniruotės buvo itin populiarios. Triatlono sporto šakos pradedantieji ir jau pažengę sportininkai mokėsi tvarkingo važiavimo grupėje bei daug kitų naudingų dalykų, kuriais noriai dalinosi Venantas.

Bėgimo treniruotes praėjusiais metais vedė Lietuvos čempionatas, vienas greičiausių maratono bėgikų Ignas Brasevičius. Šiemet bėgimo ir bendro fizinio parengimo treniruotes vedė Lietuvos triatlono čempionė Inga Paplauskė.

Nepaisant triatlono naujokų skirtingo fizinio pajėgumo, kiekvienas galėjo kokybiškai dalyvauti treniruotėse gaudami jiems tinkamas užduotis, taip pat jie supažindinti su svarbiais bėgimo niuansais: kaip pasirinkti avalynę, kaip sekti savo širdies ritmą, kaip atlikti apšilimą ir, svarbiausia, kaip pasirinkti tinkamą krūvį ir tempą.

Vien treniruotėmis projektas neapsiribojo. Treneriai aktyviai kvietė dalyvauti ir triatlono varžybose. Dalyviai entuziastingai priėmė šį kvietimą: dalis jų varžėsi individualiose įskaitose, kiti sudarė komandas ir startavo estafetėse.

Ne vieneriose varžybose jėgas išbandę naujokai tapo puikiais bičiuliais ir už baseino, stadiono ar dviračių trasos ribų. Tarp projekto dalyvių užsimezgė draugystė, pasitvirtino maloni tiesa, jog triatlonas – draugiška, vieninga šeima, priimanti į savo gretas ir naujokus.

Dalyvių atsiliepimai

Ignas Kardokas

„Visai netikėtai pamačiau „Triatlonas visiems“ projektą ir pagalvojau, kad reikia pabandyti. Treniruotėse atradau naujų bičiulių, su kuriais kartu įsitraukėme į triatlono varžybas. Galiu drąsiai sakyti, kad triatlono bendruomenė sudaryta iš labai šaunių žmonių, tarp kurių malonu būti. Taip pat, įgijau daug naujų žinių, o rezultatai viršijo lūkesčius. Esu dėkingas treneriams Ingai, Igoriui ir Venantui už jų atsidavimą ir darbą. Prisijungęs prie šios iniciatyvos labai gerai praleidau laiką“.

Jūrita Dumšaitė

„Tai neabejotinai man šios vasaros atradimas. Projektas suteikė galimybę susipažinti su triatlonu, jo bendruomene ir sportuoti pas savo srities geriausius.

Igorio dėka išmokau atviram vandeny plaukti nebe zigzagais ir orientuotis. Net nekalbu apie tai, kaip „Strava“ programėlė ėmė fiksuoti tiesesnę plaukimo kreivę.

Sezono pradžioje buvau tik pradėjusi jaukintis plentinį dviratį, o važiuoti prisisegus kojas prie pedalų man atrodė „misija neįmanoma“, tad kiek naujų dalykų išmokau iš Venanto.. Ko gero šioje srityje patobulėjau labiausiai.

Bėgimo treniruotėse pas Ingą sužinojau, kad darau visas įmanomas treniravimosi klaidas. 100 proc. atitikau „kaip nereikia daryti“ atmintinę. Į treniruotes norėdavosi eiti jau vien dėl smagios atmosferos. Iš treniruočių dažniausiai grįždavome ne tik geros nuotaikos, skaudančiais raumenimis, bet ir su naujais planais savaitgaliui – sudalyvauti vienam ar kitam triatlone. Sezono pabaigoje save labai nustebinau, kaip greitai galiu iš tikro bėgti.

O geriausia šio projekto dalis, be abejonės, yra žmonės. Žmonės, kurie organizuoja, dalinasi patirtimi, motyvuoja, drąsina ir kuria triatlono bendruomenę Lietuvoje – labai smagu būti jos dalimi!“.

Joris Leipus

„Tai buvo nerealus projektas, lengvas susidomėjimas virto (beveik) meile šiam sportui. Nuostabūs treneriai užsiėmimų metu padėjo suprasti, ką galiu dabar, kiek dar galiu tobulėti ir nukreipė to progreso linkme. Nedidelės treniruočių grupės leido artimiau susipažinti su bendraminčiais, susirasti naujų draugų. Taip pat užsiėmimų metu niekas nelikdavo be trenerių dėmesio. Gaila tik tai, jog dėl persidengiančio dviračių bei plaukimo treniruočių grafiko negalėjau sudalyvauti visuose užsiėmimuose.“

Pijus Tumėnas

„Žinoma, man patiko, kad treneriai yra Lietuvos Top atletai, tai vien galimybė dalyvauti kartu su jais duoda įkvėpimo. Patiko, kad treneriai negailėjo asmeninių patarimų ir buvo jaučiamas visapusiškas palaikymas iš jų. Taip pat patiko, kad yra galimybė susipažinti su bendraminčiais mėgėjais atletais. Gal tik apmaudu, kad sutapdavo dviračių ir plaukimo treniruočių grafikai. Žinau, jog į šį projektą dar būtinai sugrįšiu kitą sezoną ir rekomenduočiau, bet kuriam pradedančiajam“.

Ugnė Varanauskaitė

„Sportuoju daugiau mažiau intensyviai kelerius metus, tačiau dabartinėje perspektyvoje matau, kaip netikslingai planavau savo sportinį režimą ir dariau visas pradedančiųjų klaidas. Pakliuvus į „Triatlonas visiems“ programą, paragavau, ką iš tiesų reiškia dirbti su rimtu treneriu. Taip pat gavau į valias informacijos bei nuorodų suvokimui kaip sportuoti, kaip protingai kelti krūvį, kaip judėti norimo sportinio rezultato link.

Kas tikrai nerealu – „Triatlonas visiems“ treneriai yra maksimaliai suinteresuoti tavo formos ir pajėgumų gerinimu. Tai esu be galo dėkinga, kad jie tiek savo pastangų skyrė projektui.
Gal vienintelis niuansas, kad dubliavosi plaukimo ir dviračių treniruotės, tad turėjai rinktis, į kurią eiti. Būtų idealu jei treniruotės turėtų savo atskiras dienas. Ar rekomenduočiau kitąmet įsitraukti kitiems? Vienareikšmiškai taip!“

Triatlonas visiems programos rėmuose buvo vykdomas ir papildomas projektas „Mano pirmasis triatlonas“ (SRF-FAV-2020-1-0297), kuris buvo dalinai finansuojamas Sporto rėmimo fondo (SRF), kurį administruoja Švietimo mainų paramos fondas, lėšomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją