2001-2007 metais C. Haymanas buvo laikomas vienu geriausiu ir brangiausiai apmokamu planetoje regbio žaidėju, atstovavo Anglijos ir Prancūzijos klubams, o su „Toulon“ ekipa iškovojo tris Europos čempionų titulus. Galiausiai Naujosios Zelandijos regbio legenda 2015 metais dėjo tašką savo įspūdingoje karjeroje.

Tačiau per keliolika metų 450 rungtynių, kuriose jis žaidė, negrįžtamai paveikė atleto smegenis.

„Kelerius metus maniau, jog tampu bepročiu. Vienu metu tikrai taip maniau. Kamavo nuolatiniai galvos skausmai ir daugelis kitų simptomų, kurių aš negalėjau suprasti“, – kalbėjo C. Haymanas, kuriam diagnozuota demencija – lėtinis ir progresuojantis galvos smegenų sutrikimas, kuris pažeidžia smegenų ląsteles.

„Jaučiausi neįveikiamas. Niekada neturėjau traumų, sunkiai treniravausi... Bet jei tada būčiau žinojęs tai, ką dabar žinau, nemanau, jog būčiau žaidęs po 2007-ųjų pasaulio čempionato. Ko gero, būčiau pasitraukęs iš sporto“, – tvirtina C. Haymanas.

Piktnaudžiavimas alkoholiu, mintys apie savižudybę, nenuspėjamas elgesys, skirta laisvės atėmimo bausmė už smurtą šeimoje – visa tai lydėjo atletą baigus sportinę karjerą.

Kuomet po Anglijoje atlikto išsamaus tyrimo paaiškėjo jo diagnonė, C. Haymanas prisijungė prie svarbaus ieškinio, rengiamo 150-ies buvusių profesionalių regbio žaidėjų. Jie teigia, jog pasaulinių regbio turnyrų organizatoriai, tokie kaip „World Rugby“, nesugebėjo apsaugoti žaidėjų nuo smegenų sutrenkimų ir smegenų sukrėtimų rizikos, nors turėjo duomenis apie galimą pavojų žaidėjų sveikatai.

Carl Hayman

C. Haymano atvejis yra šviežiausia profesionalaus regbininko istorija, atskleidžianti kontaktinio sporto metu patiriamus smegenų pažeidimus.

Vienas „All Blacks“ – Naujosios Zelandijos regbio rinktinės – lyderių per 17 metų sužaidė 450 aukščiausio lygio rungtynių, o nuoširdus atsidavimas sportui, anot buvusio žaidėjo, 100 proc. prisidėjo prie jo ligos.

„Neturiu jokių abejonių. Mes kalbame apie daugiau nei 400 profesionalaus regbio rungtynių ir tai neapima treniruočių.

Nuo 15-os pradėjau žaisti profesionaliai, atstovavau Naujosios Zelandijos rinktinei nuo jaunučių komandos, fenomenaliai ilgai truko mano karjera, per kurią patyriau fenomenaliai daug smūgių į galvą“, – kalbėjo C. Haymanas.

Velso puolėjas Alixas Pophamas buvo paskaičiavęs, jog per savo 300 rungtynių karjerą patyrė 100 tūkstančių stipresnių ar silpnesnių smūgių į galvą. Atlikus nesudėtingus matematikos veiksmus, tampa aišku, jog C. Haymanas galėjo patirti iki 150 tūkstančių įvairių smūgių į galvą.

Žaidėjams atstovaujantis teisininkas Ricahrdas Boardmanas teigė, jog kai kuriems regbininkams simptomai pasireiškia jau 20-ies, daliai jų ateityje diagnozuojama epilepsija, Parkinsono liga, demencija, motorinių neuronų liga ar smegenų sukrėtimo sindromas.

Neseniai atliktas tyrimas atskleidė galimą šio sporto riziką: 23 proc. tirtų elitinių regbio žaidėjų, kurių vidutinis amžius siekė 25-erius metus, jau turėjo vienokį ar kitokį smegenų pažeidimą.

C. Haymanas per savo karjerą neturėjo labai rimtų galvos traumų, nors 2006 metais „Eden Park“ arenoje vieneriose varžybose patyrė skausmingą susidūrimą su vienu varžovų puolėju.

C. Haymanas bandė stotis ir bėgti toliau, bet du kartus virto.

„Niekada neturėjau rimto smegenų sukrėtimo, tačiau problema yra daugybė pasikartojančių smūgių į galvą, kuriuos patyriau karjeros metu“, – kalbėjo 41-erių atletas.

Tuo metu, kai jo karjera skaičiavo paskutines dienas Tulone, kartais žaidėjui aikštėje pasireikšdavo deja vu vaizdai. Tuo metu jis nesuprato šių simptomų, tačiau neorologui tai būtų sukėlę susirūpinimą, nes tai gali būti demencijos simptomas.

Karjerą baigusi žvaigždė nuo regbio nenutolo. 2016 metais jis prisijungė prie „Pau“ klubo kaip puolėjų treneris. Būtent tuomet galvos skausmai tapo nuolatiniu kasdienybės palydovu.

„Laikui bėgant jie stiprėjo. Kasdien pabusdavau su nuolatiniu galvos skausmu, kuris niekada nepraeidavo. Pradėjau suprasti turintis didelių atminties problemų.

Bandžiau atsiimti mano sūnaus pasą ir negalėjau prisiminti jo vardo, tai buvo reikšminga akimirka.

Mintyse kokias 25 sekundes bandžiau prisiminti, galiausiai turėjau pasakyti „Labai atsiprašau, pamiršau. Pamiršau savo sūnaus vardą“.

Neabejotinai turėjau nuotaikos kaitos problemų, o tai mane atvedė prie to, ką laikyčiau piktnaudžiavimu alkoholiu. Visada mėgau alų su vaikinais, tačiau tuo metu pradėjau gerti kur kas daugiau. Nežinojau, kas vyksta, o tuo metu išgėrinėjimas kurį laiką leido pabėgti nuo to. Tai laikinai lengvino simptomus, tačiau kitą dieną viskas grįždavo, patekau į užburtą ratą“, – pasakojo C. Haymanas.

Galiausiai buvusį atletą ėmė kamuoti depresija, mintys apie savižudybę, o santykiai su žmona žlugo.

„Pasiekus dugną nutrūko mano santykiai su žmona Natalie, sukėliau fizinį incidentą, po kurio patekau į teismą. Nenoriu gintis ir teisintis, nes niekada neturėjau atsidurti tokioje situacijoje, bet labai gailiuosi, nes aš nesu toks. Nesu piktas žmogus, tačiau patekau į gilų, tamsų tašką.

Laikui bėgant vis labiau ryškėjo demencijos simptomai. Tai atminties praradimas, nerimas, pyktis, depresija ir piktnaudžiavimas alkoholiu. Pastaruoju metu dažnai kalbėdamas užstringu bandydamas rasti reikiamus žodžius“, – prisipažino C. Haymanas.

Jis ilgai svarstė, ar verta su savo istorija žengti į viešumą, bet nusprendė netylėti ir pasidalinti ja.

„Yra daug vaikinų, kurie nedrįsta apie tai kalbėti. Turime jiems pranešti, jog jie nėra vieni“, – kalbėjo regbio žvaigždė.

Carl Hayman
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)