Apie UIPM vykdančiosios tarybos priimtą kontroversišką sprendimą skelbia didžiausi Jungtinės Karalystės leidiniai.

Oficialiai UIPM pranešimų kol kas nekomentuoja, žadėdama išplatinti savo poziciją artimiausiomis dienomis.

Toks radikalus žingsnis būtų netikėtas, kadangi iki šiol UIPM gynė jojimo rungtį, nors ir žadėjo permainų taisyklėse po to, kai iš Tokijo olimpinių žaidynių jau po varžybų buvo diskvalifikuota vokietės Annikos Schleu trenerė Kim Raisner.

Pastarosios auklėtinė pirmavo po trijų rungčių, tačiau visas medalio viltis „sudegino“ neklusnus žirgas Saint Boy. Į ašaras puolusiai A. Schleu taip ir nepavyko baigti konkūro trasos, o kumščiu žirgą raginusi K. Raisner buvo užsipulta gyvūnų teisių sergėtojų.

Pasinaudojusios konkurentės nesėkme, prizines vietas Tokijuje kartu su vicečempione tapusia L. Asadauskaite-Zadneprovskiene išsidalino britė Kate French ir vengrė Sarolta Kovacs.

Vyrų varžybose jojimo rungtis žemyn nugramzdino lietuvį Justiną Kinderį, o ir tą pačią L. Asadauskaitę-Zadneprovskienę panašus likimas buvo ištikęs prieš penkerius metus Rio de Žaneiro žaidynėse.


„The Guardian“ skelbia, jog būtent A. Schleu pavyzdys paskatino veikti UIPM. Kiek anksčiau pastarosios prezidentas Klausas Schormanas atsiprašė dėl „neįtikėtino ir nepriimtino“ tautietės elgesio Japonijos sostinėje.

Tiesa, reakcijos – prieštaringos. Tokijo olimpinis čempionas iš Jungtinės Karalystės Joe Choongas pareiškė, jog jojimo netekusiai šiuolaikinei penkiakovei „gresia mirtis“, ir apgailestavo, jog sportininkai nebuvo įtraukti į šio klausimo svarstymą.

„Apie tai reikia daugiau diskutuoti, nes be jojimo tai jau nebus šiuolaikinė penkiakovė“, – sakė kita britų penkiakovininkė, karjerą jau baigusi 2000-ųjų Sidnėjaus olimpinė prizininkė Kate Allenby.

„The Guardian“ teigimu, po 2024-ųjų Paryžiaus žaidynių penkiakovininkai vietoje žirgų sės ant dviračių, tuo metu „The Telegraph“ praneša, esą sporto šakoje gali likti tik trys disciplinos: fechtavimas, plaukimas ir kombinuota bėgimo bei šaudymo rungtis.

Šiuolaikinė penkiakovė yra neatsiejama olimpinių žaidynių dalis nuo 1912 metų. Karinį parengtumą lavinančią sporto šaką praėjusiame amžiuje sugalvojo modernių olimpinių žaidynių krikštatėvis baronas Pierre'as de Coubertinas.

Lietuvai per visą istoriją penkiakovininkai iškovojo penkis medalius: daugiau pavyko surinkti tik lengvaatlečiams (6).

Andrejus Zadneprovskis pelnė sidabrą (2004 metais Atėnuose) ir bronzą (2008 metais Pekine), jo sutuoktinė L. Asadauskaitė-Zadneprovskė Tokijo sidabrą pridėjo prie 2012 metais Londone iškovoto aukso, Edvinas Krungolcas olimpiniu vicečempionu tapo Pekine.

A. Zadneprovskis nuo 2012 metų priklauso UIPM vykdančiajai tarybai. Su juo Delfi trečiadienį susisiekti nepavyko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)